Aydın’da hastanelerde Kovid 19’a sebep olacak yanlış uygulamaları belirten Sağlık-Sen Aydın Şubesi Teşkilatlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Erdem Özcan, yapılan hataları sırasıyla tek tek yazdı.

İşte Erdem Özcan’ın o paylaşımı…

“Son zamanlarda yerel medyada sıkça yer alan "mezarlıklar ve parklar hariç Covit-19 haritası kırmızı " haberlerine şaşırmıyoruz. Sadece Aydın Devlet Hastanesi Acil Servisinde 4 Hemşire, 2 Röntgen teknisyeni üyemiz aktif Covit-19 hastası yine 4/d'li 3 personel, enjeksiyon hemşiresi ve güvenlik görevlilerimiz aktif Covit-19 hastası.

Böyle devam ederse harita hep kırmızı kalacak. Neden mi?

Hastanelerdeki tedbirlerin yetersizliği ve Covid-19’a sebep olacak yanlış uygulamalar;

1. Poliklinikler yanlış yerlere kurulursa hem sağlık çalışanlarını hem hastanede yatan hasta ve hasta yakınlarını, hem de Covit-19 şüphelilerini hasta ederiz.

2. Poliklinik hizmetini 24.00’de sonlandırmak nasıl bir mantıktır?

Bu saatten sonra gelen Covit-19 şüpheli hastaları acil servise alırsanız hem Acil personelini hem de diğer hastaları riske atmış olursunuz.

3. Acil servisin göbeğine İzolasyon odası kurar ve aynı hemşireye hem Covit'li hastaya hem de tansiyon hastasına baktırır iseniz ikisini de büyük bir riske atmış olursunuz.

4. İzolasyon odasında aynı anda 6 hasta varsa ve biri Covit-19 hastası ise doğal olarak diğerlerini de hasta edersiniz.

5. Aynı personel hem izolasyondaki hastayı hem de trafik kazası geçirmiş hastayı aynı sedye ile aynı röntgen, aynı tomografi odasına götürürse hepsi hasta olur. Sonuç olarak buradaki 3 personel şu anda aktif Covit-19 hastasıdır.

6. Hastanelerin tüm yükünü acil servislere yüklerseniz ve uygun izolasyon şartları oluşturamazsanız daha çok personeliniz ve daha çok vatandaşınız Covit-19'a yakalanmış olur.

7. Bakanlık genelgesine uymaz ve poliklinikleri 24 saat uzman hekimle açmazsanız, acil servislerden pratisyen hekimlerle Covit-19 poliklinik hizmeti verirseniz bu işi önemsemediğiniz ortaya çıkar, oysa elimizde yeterli Uzman Hekim rezervi fazlasıyla bulunmaktadır.

 8. Covit-19 semptomu olan şüpheli personelinizi test sonucu çıkıncaya kadar çalıştırırsanız ve sonuç pozitif gelirse temas ettiği herkesi hasta etmiş olursunuz.

9. Size yazılı veya sözlü öneride bulunanlara itibar etmez, kulak tıkarsanız daha çok Covit-19 hastamız olur.

10. Hastanelerde yeterli denetim yapmazsanız,  idarecilerin dışında kimseyle fikir alış verişinde bulunmazsanız, saha da çalışanları görmezden gelirseniz daha çok hata yapar ve bu mücadelede başarıya ulaşamazsınız.

11. Uyarılarımıza rağmen Aydın Devlet Hastanesi Covit-19 polikliniği yakınında bulunan laboratuvar, eczane, koruyucu ekipman deposu, güvenlik görevlisi personellerinden kaç kişi Covit-19 hastası olmuştur?

12. Test yaptırıp karantinaya almadan nöbete devam ettirdiğiniz, acil serviste ve diğer servislerde kaç sağlık çalışanınız Covit-19'a yakalanmıştır?

13. Sağlık Bakanımız "yeterli yoğun bakım yatağımız var" demesine rağmen vatandaşa "yoğun bakım yerimiz yok" denilerek acaba ne hedefleniyor?

14. Polikliniğe müracaat eden Asker adayı ile Covit-19 hastasını aynı sırada bekletip hizmet verirsek Ülkemiz için Milli Güvenlik sorunu oluşturmuş olmaz mıyız?

AYDIN’DAKİ TÜM HASTANELER AŞAĞI YUKARI AYNI DURUMDA

Şu an Yalnızca Aydın Devlet Hastanesin de çalışan kaç personele Covit-19 teşhisi konulmuş durumda? Hemşiresinden güvenlik görevlisine Covit-19'a yakalanmayan neredeyse yok diyen Özcan yetkililere yaşanan sorunları yazılı ve sözlü olarak ilettiğini açıkladı Özcan “Peki amacımız ne? Kafamızda "deli" sorular, yoksa hasta sayısını artırıp Siyasi ve Toplumsal sonuç mu elde edilecek? 

Aydın’daki tüm hastaneler aşağı yukarı aynı durumdalar. Yalnızca ufak tefek farklılıklar var.

20.08.2020 tarihinde Kamu Hastaneleri Başkan vekili Op. Dr. Reha ARSAN'a sözlü, 17.09.2020 tarihinde Aydın Devlet Hastanesi Başhekimliği'ne yazılı, 06.11.2020 tarihinde İl Sağlık Müdürü Dr. Osman AÇIKGÖZ'e bire bir sözlü olarak ifade edilmiştir. Ancak değişen hiç bir şey olmamıştır.

Yaklaşık 3300 üyesi olan Sağlık-Sen Aydın Şubesi Teşkilattan sorumlu Başkan Yardımcısı olarak sorumluluğumu yerine getirmeye devam edeceğim. Hiç bir idarecinin arayıp sormadığı Sağlık çalışanları adına onların sesi olup, duygu ve düşüncelerini aktarmaya devam edeceğim,”

Erdem Özcan son olarak, “Bu sorunlar giderilmezse sadece haritalar kırmızı olmayacak, sorumlular yüz kızartıcı suç işlemiş olacaklar” ifadesini kullandı.