Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu başkanı ve Efeler Ziraat Odası başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Pamuk üreticilerinin sorunlarını Video konferans sistemi ile Türkiye Ziraat Odaları Genel başkanı Şemsi Bayraktar’a aktardı.

Türkiye genelinde Pamuk üretimi yapan illerin ziraat odaları başkanlarının Video konferans sistemi ile Pamuk üreticilerinin beklentilerini ve sorunlarını genel başkanımız Şemsi Bayraktar’ı anlattıklarını belirten Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu başkanı ve Efeler Ziraat Odası başkanı Mehmet Kendirlioğlu “Daha önceki yıllarda sorunlarımızı Ankara’ya giderek anlatıyorduk, Pandemi dolayısı ile görüşmelerimiz Video konferans yolu ile yapılıyor. Bu durum devam ettiği sürece tüm tarım ürünleri ile ilgili sorunları Video Konferans yolu ile anlatacağız”.

Bugün sadece Pamuk konusunu ele aldıklarını ifade eden Kendirlioğlu “Pamuk ülkemiz için büyük önem taşıyan bir ürün. Aydın için ayrı bir önemi var, ülkemizde yetişen Pamuk ürününün yüzde 12 si Aydın ilinde üretiliyor, desteklemeler ile birlikte Pamuk Aydın ekonomisine 1.5 milyar lira katkı sağlıyor. Pamuk ülkemizde katma değeri en yüksek olan bir ürün. Ülkemizde üretilen Pamuğun ülkemize katma değeri 15 milyar TL.  Bu göz ardı edilmemeli.”dedi.

PAMUK FİYATLARI ÜÇ YILDIR AYNI

Pamuk fiyatlarının üç yıldır değişmediğinin altını çizen Kendirlioğlu “Pamuk fiyatları üç yıldır değişmediği gibi, zaman, zaman düşüş eğilimi yaşıyor. Pamuk 2019 yılında üçbuçuk, dört TL seviyelerinde idi bu yıl yine dört TL seviyelerinde gözüküyor.Daha hasat dönemine bir ay süre varken borsada 10, 10.5 TL’den işlem görüyor, bu dünyada 12.5 TL. Bu makas niye bu şekilde açıldı, bunu bilmiyoruz, bizim endişemiz hasat döneminde fiyatlar yükselmezse bizim halimiz ne olacak. Beklentimiz şu, nasıl İncirde, Fındıkta, Üzümde, Çayda devlet müdahale alımları yapıyor Pamukta da bu yapılmalı. Bunu bir yıldır dile getiriyorum. Bakan yardımcısı Aydın’a geldiğinde yine bu konuyu kendilerine ilettim. Pamuk üretiminde sorunlar bu şekilde devam ederse önümüzdeki yıl Pamuk üretimi yüzde 30 azalır ve dışa bağımlılığımız artar.”diye konuştu.

AYDIN'DA PAMUK SADECE PAMUK DEĞİL

Aydın’da pamuk üretiminin azalmasının diğer tarım ürünlerini de değer bakımından olumsuz etkileyeceğine savunan Kendirlioğlu “Aydın’da Pamuk sadece Pamuk değil, Pamuk ekilmediği zaman diğer tarım ürünlerine yönelecek olan çiftçimiz diğer ürünlerin talep fazlasından ekilmesi yönünde olumsuz etki yapacak.  Pamuk üretimi ne kadar fazla olursa Aydın’da tarımın dengesi sağlanmış olur. Bunun da çözümü Toprak Mahsülleri Ofisi Tariş ile birlikte devreye girerek müdahale alımları yapması. 80 kuruş olan Pamuk pirimide yeniden revize edilerek en az 1.5 TL olması gerekir, ve bir an önce açıklanmalı. “ ifadelerini kullandı.