Türkiye Kamu Sen Araştırma ve Geliştirme Merkezinin yaptığı 2020 yılı Ekim ayı asgari geçim endeksi sonuçlarını değerlendiren Kamu Sen Aydın İl Başkanı ve Türk Sağlık Sen Aydın Şube Başkanı Ahmet Bozkurt “Türkiye İstatistik Kurumundan alınan Ekim 2020 yılı fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3 bin 743.67 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 7 bin 625.85 TL olarak belirlendi. Sonuçlar dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki 58.74 TL, yüzde 0.78 oranında arttığını gösterdi. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre 26.73 TL ile yüzde 0.93 oranında yükselmiş 2.892.24 TL olarak hesaplandı. Türkiye’de dört kişilik bir ailenin gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2020 yılı Ekim ayında ise 2849.69 TL olarak tahmin edildi. Yapılan araştırmada dört kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir şekilde beslenmesi için günlük 58.204 lira olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması ise bin. 746. 12 lira olmuştur. Ekim 2020 yılında ortalama 4 bin 478  TL ücret alan bir memurun ailesi için, yaptığı gıda harcaması maaşının yüzde 38.99 ‘unu oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 1.103.57 lira olarak belirlenen kira gideri ise, Ekim 2020 ortalama maaşının yüzde 24.64’üne denk geldi. Buna göre bir memur ortalama maaşının yüzde 63.632ünü yalnızca gıda ve barınma harcamasına ayırmak zorunda kaldı.  Ortalama bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, haberleşme, giyim gibi ihtiyaçlarını karşılaması için Ekim 2020 maaşından geriye yalnızca bin 628. 68 TL kaldı” dedi. 

GIDA ENFLASYONU YILLIK YÜZDE 16. 51 OLDU

Piyasalarda yaşanan hareketlenmemin zorda olan memura daha zor duruma düşürdüğüne belirten Bozkurt “ 2020 yılı için yüzde 4+4 zamma reva görülen Kamu çalışanları yaklaşan kış aylarını nasıl geçireceğine düşünürken birde son dönemde piyasalarda yaşanan dalgalanmanın etkisini yakından hissetmektedir. 2021 yılı için Kamu çalışanları ve emeklilerin alacağı zam oranı ise yüzde 3+3 tür. Resmi verilere göre gıda oranı yıllık yüzde 16.51 olmuştur. Cebimize yansıyan enflasyon oranı ise bunun çok daha üstündedir” diye konuştu.

YENİ MALİYE BANKANINDAN BEKLENTİMİZ EK ZAM VERİLMESİDİR

Hazine ve Maliye Bakanı’ndan ek zam talep ettiklerine belirten Bozkurt “Böyle bir ortamda Kamu çalışanları ve emeklilerimizin mutfaklarındaki yangın daha da büyümektedir. Ekim ayı itibarı ile dört kişilik bir ailenin harcamaları yılbaşından bu yana tam 728 lira zamlanmıştır. Yaşanan bu sıkıntıların bir nebze giderilmesi adına Türkiye Kamu Sen olarak uzun zamandır talep ettiğimiz ek zammın verilmesi artık kaçınılmazdır. Yeni göreve başlayan  Hazine ve Maliye Bakanı sayın Lütfi Elvan’dan beklentimiz ekonomik gerçekler ışığında toplumun tüm kesimleri ile birlikte memurlarımızın bu dar boğazdan çıkarılması yönündedir.  Son zamanlarda yaşadığımız ekonomik dalgalanmanın  temelinde piyasaların durgunluğa girmesi, alım gücünün düşmesi ve belirsizlikler yatmaktadır. Piyasalara güven aşılamanın en kolay yolu tüketici kesimi harcama yapabilir hale getirmektir. Kamu çalışanlarına verilecek bir ek zam bilinmelidir ki piyasalara da can verecek ve hareketlilik getirecektir” dedi.