Konferansta, Söke ilçesi sınırları içerisindeki eski ismi Latmos olan Beşparmak Dağları’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla birlikte 30 yıldır araştırmalar ve çalışmalar yürüten Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) üyesi Dr. Anneliese Peschlow tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Konferansı izleyenler arasında Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakçam, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Aydın Arkeoloji Müzesi yetkilileri, Maiandros Platformu, Kuşadası EKODOSD ve birçok sivil toplum örgütü ile kalabalık bir davetli topluluğu yer aldı. 

30 yıllık süreç içinde Beşparmak Dağları’nda yapmış olduğu çalışmaların sonuçlarını anlatan Peschlow, özellikle tarih öncesi kaya resimlerinin önemine dikkat çekti. “Latmos benim memleketimdir” diyen Annelise Peschlow, hayatının en güzel 30 yılını verdiği bu benzersiz coğrafyada sayısız eseri keşfetmenin mutluluğunu yaşarken, son yıllarda artan maden ocaklarının buraya verdiği zararları gördükçe üzülmekte ve bu değerlerin korunması için “acil bir şeyler yapılmalıdır” dedi.

Latmos’u ilk kez yapılan sunumda tanıma fırsatı bulduğunu belirten Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakçam, bu değerli doğa ve kültür alanının korunması ve tanıtılması için ellerinden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Kuşadası EKODOS Başkanı Bahattin Sürücü, konferansın başarıyla gerçekleştiğini belirterek, “ Doğal ve kültürel açısından dünyada benzersiz zenginlikleri barındıran Latmos’un, maden ocakları tarafından geri dönülmez tahribatlarla karşı karşıya bulunuyor. Bunun bir an önce durdurulmasını, yeni maden ruhsatlarının verilmemesini, koruma kullanma dengesi çerçevesinde Aydın ve Türkiye turizmine kazandırılmasını gerekiyor ve bu konuda çalışmalar hızlandırılmalı. Dağlarından yağ, ovalarından bal akan Aydın’ın, aynı zamanda yanıbaşından geçen Büyük Menderes Nehri’nin getirdiği bereket nedeniyle, çevresinde birçok uygarlıkların geliştiği ve bu uygarlıklardan kalan insanlık miraslarının büyük zenginlik olduğu, bu zenginlikleri gelecek nesillere ulaştırmak için de, Aydın’lılara büyük görevler düşüyor“ dedi.