Adnan Menderes Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından düzenenecek olan İklim Değişikliği ve Toplum Sağlığı” paneli, 30 Mart 2016 Çarşamba günü ADÜ Merkez Yerleşkesi’nde bulunan AİSYEM binasında gerçekleşecek.
ADÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didim Evci Kiraz, yaptığı açıklamada; “İklim değişikliği; çağımızın en önemli çevresel ve ekonomik sorunları arasında ön sıralarda yer alan, sağlıktan tarıma, yaşamın her alanında olumsuz etkiler oluşturan son derece karmaşık ve önemli bir sorundur. İnsanlar iklim değişikliği nedeniyle sıcaklık, nem, deniz seviyesinin yükselmesi ve daha fazla meydana gelmeye başlayan şiddetli hava olaylarında meydana gelen değişikliğe doğrudan maruz kalmakta ve su kalitesinde, yiyecek kalitesinde, ekosistemde, tarımda, endüstride, yerleşim yerlerinde ve ekonomide meydana gelen değişikliklerden ise dolaylı olarak etkilenmektedir. İklim değişikliği, sağlık için gerekli birçok gereksinimin karşılanmasını olumsuz etkilemektedir. Bunların başında temiz hava, temiz su, yeterli beslenme ve sağlıklı barınak gereksinimleri gelmektedir. Bu gereksinimlere ulaşım imkânlarının azalması ya da yok olması insan sağlığını doğrudan ve dolaylı olarak etkilemektedir. Her yıl ortalama 1.2 milyon insan kentsel hava kirliliği, 2.2 milyon insan temiz içme suyu kaynaklarına ulaşılamaması ve yetersiz hijyen sebebi ile ishal, 3.5 milyon insan yetersiz beslenme ve 60 bin insan ise doğal afetler sonucu yaşamını yitirmektedir. Sanayi, endüstri ve ısınmada kullanılan fosil yakıtlar ile ormanların tahribi ve arazi değişmesi sonucu, atmosferdeki karbondioksit miktarının yüzde 5 oranında arttığı tespit edilmiştir. Bunun ise küresel ısınmaya yol açabileceği öngörülmektedir” dedi.
UZMANLAR İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ ANLATACAK
“İklim değişikliğinin sağlık üzerine doğrudan etkileri hava olaylarındaki uç değişimler sonucu görülmektedir. Havanın çok soğuk, çok sıcak, çok nemli ya da çok kuru olması insan sağlığını olumsuz etkilemektedir” diyen Kiraz, şöyle konuştu: “Aşırı sıcağa maruz kalma fizyolojik stres, hastalık ve hatta ölüme yol açabilir. Diğer dolaylı etkileri arasında yer alan su kaynaklarında azalma ve kıyı ekosistemindeki bozukluklar sonucu ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar ise kontamine olmuş içme sularının içilmesi, kullanımı ve bu sularla temas etmiş yiyeceklerin yenilmesi ile insana bulaşabilir.
EPA (Environmental Protection Agency, Amerika Çevre Koruma Ajansı) hava kirliliğini, ‘kirletici maddelerin insan sağlığına veya refahına zarar verecek veya başka zararlı çevresel etkiler oluşturacak şekilde havada bulunması’ olarak tanımlamıştır. İklim değişikliğine neden olan sera gazlan hava kirliliğine ve ozon tabakasında incelmeye yol açarak insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Kirli hava, insanlarda solunum yolu hastalıklarının artmasına sebep olabilmektedir. Ultraviyole (UV) radyasyon, yeryüzüne erişen güneş enerjisinin bir parçasıdır. Küresel iklim değişikliği ve küresel çevre etkileşimi ile atmosferde, Ultraviyole (UV B) radyasyonu yükselmekte, stratosferik ozon azalmakta ve atmosferdeki sera gazı miktarları yükselmektedir. Solar ultraviyole radyasyon (UVR) maruz kalma bir dizi sağlık etkisine neden olur. UVR maruz kalma sonucu ortaya çıkan en önemli sorunlar katarakt, kötü huylu deri melanomları, güneş yanıkları, erken yaşlanma ve cilt lekeleridir. Adnan Menderes Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı olarak yaklaşık iki yıl önce iklim değişikliğinin sağlık üzerine olumsuz etkilerinden daha etkin korunma için halkın bilinçlendirilmesi amacı ile Aydın’da bir çalışma başlattık. Bu çalışma ile iklim değişikliğinin sağlık üzerine getirdiği olumsuzluklardan toplumsal ve bireysel düzeyde korunmak için bilinçlendirmeyi hedefledik. Bu bağlamda 30 Mart 2016 günü saat 13.30’da AİSYEM binasında bir panel düzenliyoruz. Hem yaptığımız çalışmanın ayrıntılarını paylaşacağız hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden, Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü Efeler TSM’den ve üniversitemizin çok değerli hocalarından ‘İklim Değişikliği ve Toplum Sağlığı’ ile ilgili bilgiler alacağız”