Aydın Sezgin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, Bafa ve Azap göllerinin arasında bulunan Beşparmak Dağları’ndaki madencilik faaliyetlerinin bölgede yaşayan insanlara ve çevreye verdiği zararları hatırlatarak, “maden ruhsatları verilmeden önce insan sağlığı, tarım, hava ve su üzerindeki olumsuz etkilere ilişkin olarak bakanlığınız tarafından herhangi bir araştırma yaptırılmış mıdır?” ifadelerini kullandı. 

Son yıllarda özellikle Bafa ve Azap göllerinin arasında bulunan bölgede madencilik faaliyetlerinin hızla arttığının altını çizen Aydın Milletvekili Sezgin, Yeşilköy ve Karacahayıt mahalleleri başta olmak üzere bölge halkının madenlerin yarattığı olumsuz etkilerden son derece muzdarip olduğunu belirtti. 

“Bölge halkı, maden ocaklarından çıkan suyun içme sularını kirlettiğini, yörede kanser vakalarında artış olduğunu, kamyonların üstü gerektiği gibi örtülmediği için yaşam ve tarım alanlarının toz içinde kaldığını belirtmektedir” ifadelerini kullanan Sezgin ayrıca, madenlerde uygulanan patlatma işlemiyle ortaya çıkan kimyasalların da insan sağlığına, havaya, toprağa ve suya çok hayati zararlar verdiğini vurguladı. 

İYİ Parti Milletvekili Sezgin soru önergesinde Bakan Kurum’a, “Aydın’da feldspat, kuvars ve kuvarsit yatırımlarına izin verilirken çevre tahribatı neden dikkate alınmamaktadır?” ve “Madenlerin, bölge halkının sağlığına olumsuz etkileri üzerinde çok sayıda bilimsel araştırma mevcuttur. Bu araştırma ve raporlar neden dikkate alınmamaktadır?” sorularını yöneltti. 
Jeotermal enerji santralleri, feldspat, kuvars ve kuvarsit madenleri ve dikkatsiz hazırlanan sanayi yatırımları nedeniyle Aydın’ın tahrip ve talan edilmekte olduğunun altını çizen Aydın Sezgin, “Aydın’ın doğal, tarihi ve kültürel varlıkları yok edilmekte, turizm altyapısı heba edilmektedir” dedi. Aydın Sezgin, insanı ve doğayı hiçe sayan JES, maden ve sanayi yatırımları yoluyla Aydın halkının cezalandırıldığı vurgulayarak, “Aydın’a yönelik bu politikaların ve yaklaşımın rasyonel ve tatmin edici bir açıklaması bulunmakta mıdır?” sorusuna yanıt istedi. 

Çeşitli sivil toplum kuruluşları, feldspat, kuvars ve kuvarsit ocaklarının bulunduğu Bafa ve Azap göllerinin arasındaki Beşparmak Dağları’nın, Büyük Menderes Havzası’nda ekolojik olarak en hassas bölgelerden biri olduğunu vurguluyor. Uzmanlar, maden ruhsatı verilen alanlarda, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde zikredilen ve bazıları koruma altına alınan Saz Kedisi, Karakulak, Tavşancıl, Puhu ve Akkuyruklu Kartal gibi nadir türlerle birlikte, 91 familyaya ait 296 cins, 388 tür, 79 alttür ve 29 varyete ile zengin bir biyo-çeşitliliğe ve endemik türlere rastlandığını belirtiyor.