Bunun nedeni duyma kaybına sebep olan alerji olabilir. Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, genellikle annenin bu belirtileri görmezden geldiğini, çocuğun bilerek yaptığını düşündüğünü belirtti. Nuhoğlu, bu gibi şikâyetleri olan bir çocuğun bir an önce muayene olması gerektiğini söyledi.

Nuhoğlu, çocuklarda duyma kaybına neden olan en önemli etkenlerin başında alerjik nezle ve alerjiye bağlı burun tıkanıklığı geldiğini ifade etti. Nuhoğlu, alerjik nezlenin belirtisinin burun tıkanıklığı olduğunu, burnu tıkanan çocuğun ağızdan nefes alması sonucu sık sık soğuk algınlığına yakalandığını vurguladı. Alerjiye bağlı tekrarlayan enfeksiyonların bir süre sonra geniz etinde büyüme ile sonuçlandığını ve burun tıkanıklığının daha da belirgin hale geldiğini ifade eden Nuhoğlu şöyle konuştu: "Aileler, burnu tıkalı olan çocuklarını geceleri sebepsiz yere terlemelerinden, ağzı açık, horlayarak ve gece huzursuz uyumalarından anlayabilir. Geniz eti büyüdüğünde kulak ağrısı ve ateşle seyreden kulak iltihapları sıklaşmaya başlar, zaman zaman tıkanır ve ileri durumlarda duyma kaybı yaşanır."

Prof. Dr. Nuhoğlu'na göre alerjik maddeye karşı alınacak önlemlerle burun tıkanıklığı hafifler ve tedavi süresince geniz eti küçülür. Alerjinin kökten tedavisi dilaltı damla aşı tedavisi ile mümkün.