AK Parti MKYK üyesi Mehmet Erdem, " Devletin kasasından kesesine kim haksız para aktarıyorsa üzerine gideceğiz. Konuyu ben de tüm yönleriyle irdeliyorum" dedi.

Söke’deki bazı çırçır fabrikalarınca toplamda 40 milyon kilo pamuk üretimi yapılmış gibi faturalandırılıp, pamuk primleri üzerinden her yıl toplamda 22 milyon TL haksız kazanç elde ettiklerine yönelik vurgun iddialarıyla ilgili AK Parti MKYK üyesi ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Sözcüsü AK Parti Aydın Milletvekili Erdem, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, 47 No’lu Koçarlı Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı Güngör Çallak, açıklama yaptı.

“HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILMALIDIR”

Konuya ilişkin açıklamasında vurgun iddialarının Cumhuriyet Savcıları nezdinde soruşturma konusu olması gerektiğini söyleyen AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Böyle bir yanlışlık varsa üzerine sonuna kadar gidilmelidir. Devletin kasasından kesesine kim haksız para aktarıyorsa üzerine gideceğiz. Konuyu ben de tüm yönleriyle irdeliyorum. Detaylı bilgiler tarafıma iletildi. Konuyu derhal hukuki süreç başlatılması dahilinde ele alıyorum. Hukuki süreç başladığında da konunun üzerine titizlikle eğileceğiz” dedi.

“PRİM SİSTEMİNDEKİ DEĞİŞİKLİK VURGUNU ÖNLER”

Yolsuzluğun önüne geçilebilmesi için öncelikle pamuk prim destekleri hususunda yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini kaydeden Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, “Bu vurgunun önüne geçebilmek için acilen prim destekleme sistemi değiştirilmelidir. Pamuk desteklerinin dekarda 500 kg verimle sınırlandırılarak suistimallerin engellenmesi ve hak edenlerin en az 85 Krş gibi daha yüksek primle desteklenebilmesi gerekiyor. Eğer bu destekleme sağlanırsa öngörülen üretim ve kalitenin geliştirilmesi de sağlanmış olacaktır” şeklinde konuştu.

“PRİM SİSTEMİ SUİSTİMALLERE AÇIK KAPI BIRAKIYOR”

Konuya yönelik açıklamasında mevcut dönümde 600 kilo verim üzerinden sağlanan 65 Kuruşluk prim sisteminin türlü suistimallere açık kapı bıraktığına değinen Koçarlı Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı Güngör Çalak ise, “2 yıldır bu sıkıntıları ilgili mercilere zaman zaman iletiyoruz ancak halen bir sonuç alınamadı. Prim sisteminde dönümde 500 kg verim baz alınarak 85 kuruş destek sağlanırsa piyasa kendi kendini denetleyecek. Devletimiz konunun üzerine acilen gitmelidir” dedi.