Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilimdalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı ile Veteriner Fakültesi Patoloji ve Biyokimya Anabilim Dallarının birlikte yürüttüğü ADÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Merkezi (BAP) tarafından proje desteği sağlanan “Hipotroidizm Modeli Oluşturulmuş Ratlarda Alkolik Olmayan Yağlı Karaciğer Hastalığı Gelişiminin Değerlendirilmesi” isimli çalışma, 14-18 Ekim 2015 tarihleri arasında 17. Ulusal İç Hastalıkları Kongresinde sözlü bildiri olarak sunulmuş, çalışma, kongrede sunulan toplam 440 bildiri arasında “En İyi Deneysel Araştırma” ödülünü kazandı.

ADÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, Prof. Dr. Engin Güney, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ünübol , Yrd. Doç. Dr. Serap Ünübol Aypak tarafından yürütülen çalışmanın ödülünü, kongrede düzenlenen ödül töreninde Yrd. Doç. Dr. Mustafa Ünübol çalışmaya emeği geçen herkes adına aldı.

Uz. Dr. Şule Demir, Uzm.Veteriner Serdar Aktaş, Araş.Gör. Gamze Sevri Ekren ve Araş.Gör.Emrah İpek’in yoğun mesaileri ile gerçekleştirilen proje, tiroid bezinin az çalışması olan hipotiroidizm ile yağlı karaciğer hastalığı arasındaki ilişki ile ilgili literatürde karşıt görüşlerin olması üzerine planlanmış, çalışmada ratlarda hipotiroidi geliştirildikten sonra karaciğer patolojileri ile metabolik değerleri değerlendirildi. Çalışma sonunda hipotiroidinin obeziteye, LDL kolesterol yüksekliğine, kan şekeri yüksekliğine ve histopatolojik olarak yağlı karaciğer hastalığına neden olduğu saptandı. Sonuç olarak hipotiroidinin yağlı karaciğer hastalığı gelişimi için bir risk faktörü olduğu gösterildi.