Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de bugüne kadar tespit edilen domuz gribi vakası sayısının bin 602'ye ulaştığını açıklarken, İstanbul Valisi Muammer Güler, kentte 102 öğrencinin domuz gribine yakalandığını, 2 çocuğun durumunun kritik olduğunu belirtti. 

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de bugüne kadar tespit edilen pandemik A(H1N1) vakası sayısının bin 602'ye ulaştığını, 25 kişinin tedavisinin hastanelerde sürdüğünü açıkladı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ilk pandemik A(H1N1) grip vakasının belirlendiği 15 Mayıstan bu yana ülkede toplam bin 602 pandemik A(H1N1) vakası tespit edildiği bildirildi. Bu sayının bugün itibariyle Türkiye'de var olan değil, sürecin başlangıcından bu yana tespit edilen toplam vaka sayısı olduğu vurgulandı.

Tedavisi hastanelerde sürdürülmekte olan laboratuvar teyitli pandemik A(H1N1) grip vaka sayının 25 olduğu, bunlardan durumu ağır olan 3 hastanın tedavisinin ise yoğun bakımda sürdürüldüğü belirtilen açıklamada, şunlara dikkat çekildi: ''Vatandaşlarımızın korunma tedbirlerine özenle riayet etmesi, grip belirtileri olan çocukların okul ve dershaneye gönderilmemesi gerekmektedir. İki yaşından küçük çocuklar, kronik hastalığı olanlar, gebeler ve 65 yaş üstündekilerin grip belirtileri ortaya çıktığında mutlaka bir hekime müracaat etmeleri gerekmektedir.

Bunların dışındaki kişilerde grip belirtileri ortaya çıktığında evlerinde istirahat etmeleri, ancak genel durumda kötüleşme, solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, 3 günden fazla süren ateş, ciddi ve sürekli kusması olan vakaların beklemeden doktora müracaatları büyük önem taşımaktadır.''

İSTANBUL'DA 102 ÖĞRENCİ DOMUZ GRİBİ
İstanbul Valisi Muammer Güler, 102 öğrencide H1N1 virüsü tespit edildiğini, 2'si çocuk 5 kişinin hastanelerde tedavi gördüğünü, çocukların durumunun kritik olduğunun ifade edildiğini bildirdi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, şunları kaydetti: ''50'ye yakın okulda 102 öğrencide H1N1 virüsü tespit edildi. Şu anda 3 ayrı hastanede 5 hasta tedavi edilmektedir. Bunların 3'ü normal servislerde, 2'si de yoğun bakımda tedavi görüyor. Bir hastanemizde 3 erişkin normal serviste tedavileri devam ediyor. Durumları iyidir. Sadece ateşlenme durumu nedeniyle gözlem altına alınmışlardır. Ancak bir hastanemizde 9 yaşında bir çocuğun durumu kritik olarak ifade edilmiştir. Bir üniversite hastanemizin yoğun bakımında da 18 aylık bir bebeğin tedavisine devam edilmektedir. Onun da durumunun kritik olduğu ifade edilmiştir.''

Güler, ''son 15 gün içinde özellikle son 5 günde hastalığın yayılmasında bir artış olduğunu söylemek mümkündür'' dedi.

DİYARBAKIR'DA 4'Ü HAMİLE 9 KİŞİDE DOMUZ GRİBİ VAKASI
Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kemal Çelen, ''Hamilelik, her zaman enfeksiyon hastalıklarına yatkınlığı sağlar. Bu nedenle influenzada gebe olan hastalar daha dikkatli olmak zorundayız'' dedi.

Doç. Dr. Çelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda tıp fakültesi hastanesinde influenza H1N1 şüphesi ile 4'ü hamile toplam 9 hastanın yattığını ifade ederek, hamile hastalardan alınan örneklerin Sağlık Bakanlığına gönderildiğini, ancak sonuçların henüz kendilerine ulaşmadığını belirtti. Hastaların genel durumlarının iyi olduğunu ve gribal bulguları olduğu için kliniğe yatırıldıklarını kaydeden Çelen, hastaların takip ve tedavilerinin yapıldığını söyledi.

Hamileliğin başlı başına bağışıklık sistemini düşüren bir olay olduğunu da vurgulayan Çelen, ''Hamilelik, her zaman enfeksiyon hastalıklarına yatkınlığı sağlar. Bu nedenle influenzada gebe olan hastalar daha dikkatli olmak zorundayız. Gebeler, bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastalar, genel durum bozukluğu olanlar ve solunum sıkıntısı bulunan hastaları yatırıyoruz. Diğer hastaları da evlerinde takip ediyoruz'' dedi. - Akşam