Toplantı sonrası basın açıklaması yapan Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Aydın bölgesinde üretilen incirin yüzde 70"nin yağan yağmurlardan zarar gördüğünü söyledi. Tarım Sigortası kanunun yağmur zararlarını karşılamadığını kaydeden Posacı, incirdeki zararın karşılanması için köy muhtarlarının Tarım İl Müdürlüğüne "hasar tespit" müracaatında bulunmalarını istedi.

Aydın Ziraat Odası Ramazan Bayramından önce Aydın"da etkili olan yağmur nedeniyle zarar gören incir için yönetim kurulu toplantısı yaparak incir üreticisinin mağduriyetini önlemek için yapılması gereken konuları görüştü. Yaklaşık bir saat süren yönetim kurulu toplantısının ardından yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın açıklaması yapan Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, yağmurlardan dolayı zarar gören incir üreticisinin 2090 sayısı tabi afet yasasından yararlanabileceğini açıkladı. Dünya genelinde incir üretiminin yüzde 80"nin yapıldığı Aydın"da etkili olan yağışlardan incir üreticisinin büyük zarar gördüğünü ifade eden Posacı, “Aydın"da incir üretimi yapılan bütün yerlerde yağışlardan ciddi oranda zarar görüldü. Özellikle rakımı 250-300 metrenin üstünde olan incir bahçelerinde zarar çok büyük boyutlarda. Alçak kesimlerde yağışlardan önce olgunlaşan incirlerin yüzde 50"si toplanmış durumdaydı. Fakat yüksek kesimlerde yeni olgunlaşan incirler hiç toplanmadan yağmura yakalandı. Şuanda bölgemizde üretilen incirin yüzde 70"i yağmurdan zarar gördü” dedi.

“BORÇLAR ÖTELENSİN”

Aydın"ın en önemli geçim kaynaklarının başında incirin geldiğini dikkat çeken Rıza Posacı, birçok Aydınlının incire güvenerek kredi borçlanması içine girdiğini söyledi. İncir üreticisinin mağduriyeti giderilmesi için TBMM"de yer alan milletvekilleri ile görüşülerek farklı çözüm yolları arayacaklarını kaydeden Posacı, “Maalesef incir üreticimiz zararı yağmurdan görmesi dolayısıyla tarım sigortasından yararlanamamaktadır. Eğer inciri yağmur değil de, don zarar verseydi o zaman üreticimiz tarım sigortasından yararlanma şansı vardı. Fakat incirin bugüne kadar dondan zarar gördüğü görülmemiştir.

Milletvekillerimizle görüşüp, yağmurun zarar verdiği ürünlerin de sigorta kapsamına alınması için çalışma yapacağız. Fakat üreticilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için köy muhtarları Tarım İl Müdürlüğüne müracaat ederek köylerinde hasar tespit çalışması yaptırsınlar. Çünkü yağmurdan gelen zarar tabi afet kapsamında bulunuyor. O nedenle üreticilerimizin 2090 sayılı tabi afet yasasından faydalanabilmesi için tarım il müdürlüklerinin zarar gören bölgelerde hasar tespit çalışması yapması gerekmektedir. Diğer yandan zarar gören incir üreticisinin Tarım Kredi Kooperatifine, Ziraat Bankasına ve TARİŞ"e olan borçlarının ötelenmesini istiyoruz” dedi.

“İNCİRLERİNİZİ SATMAYIN”

Toplantı sonunda incir üreticilerini de uyaran Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, “Bu incir sezonuna beklenenin çok üstünde incir üretimiyle girildi. Bu nedenle bütün tüccarlar incir fiyatına düşük tutarak üreticiden almaya çalıştı. İlk başlarda 2 TL ile 2.5 TL arasında satın alınan incirler, şimdi tüccar tarafından 3.5 ile 4 TL arasında satın alınmaya başlandı. Bayramdan önce yağan yağmurlarla birlikte incir fiyatları da yavaş yavaş yükselmeye başladı. Özellikle inciri yağmurdan zarar görmeyen üreticilerimiz incirlerini ucuz fiyata satmasınlar. İncir fiyatlarının daha da yükselmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.