Türkiye’nin büyük bir bölümünü etkisi altına alan kuvvetli sıcak hava dalgasının bugünden itibaren başta Aydın olmak üzere tüm Ege Bölgesi’nde etkili olması bekleniyor. Ege Bölgesi genelinin yanı sıra özellikle İzmir, Aydın, Manisa, Balıkesir ve Çanakkale illeri başta olmak üzere etkili olması beklenen kuvvetli sıcak hava dalgasına bağlı olarak hava sıcaklıklarının 5 ila 7 derece artması ve hafta başına kadar sıcaklık değerlerinin 38-42 derece seviyelerine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Ege Bölgesi’nde etkili olacak mevsim normallerinin 6 ila 8 derece üzerinde seyredecek hava sıcaklıklarına bağlı olarak oluşabilecek olumsuz sağlık koşulları ve güneş çarpmalarına karşı vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olmaları gerektiği belirtiliyor.

Kuvvetli sıcak hava dalgasından en başta etkilenecek olan Ege illerinde önümüzdeki 5 gün beklenen kava sıcaklıkları ise şöyle: Çarşamba 24/40, Perşembe 25/40, Cuma 25/41, Cumartesi 26/42 ve Pazar 26/42 derece.

SICAK HAVA AYDIN'DA DEVLET MEMURLARININ MESAİ SAATLERİNİ DEĞİŞTİREBİLİR

Aydın'da sıcak havalarda resmi dairelerde mesai saatleri 07:00-11:00 olarak değişikliğe uğradı. 

11:00 olarak belirlerken, o günlerde engelli, hamile ve kronik rahatsızlığı olanların idari izinli sayılmasına karar verdi.Türkiye’de sıcaklığın en fazla hissedildiği illerin başında gelen Aydın’da sıcaklar olağan üstü kararlar aldırdı. Meteoroloji tarafından 5 gün aşırı sıcak uyarısı yapılan Aydın’da bugün Vali Yardımcısı Celal Ulusoy başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi aldığı kararları kamuoyuyla paylaştı.

Aydın Valiliğinden yapılan açıklama da İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi tarafından alınan kararlar, “Yaz mevsimi boyunca Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Aydın için ‘Aşırı sıcak’ uyarısı yaptığında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engelliler, hamileler ve kronik hastalığı (Kalp, tansiyon, astım, şeker hastalığı) olanların idari izinli sayılmaların hususunda kamu kurum ve kuruluş amirine umumi hıfzısıhha kanunun 27. maddesi uyarınca yetkili alınmasına, Mesai saatlerinin, ‘Aşırı sıcaklık’ uyarısı yapıldığında sabah 07:00-11:00 olarak belirlenmesine, öğleden sonra zorunlu ve acil kamu hizmeti veren kurumlarda hizmetin aksamaması için kurum amirlerince gerekli düzenlemelerin yapılması koşuluyla kamu görevlilerinin idari izinli sayılmasına, Halkın, dört yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üstü yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullananlar, evsiz ve sokak çocukları vb. risk grupları başta olmak üzere aşırı sıcaklardan korunma tedbirleri açısından bilgilendirilmeleri ve farkındalık oluşturulması için görsel ve yazılı basın aracılığı ile duyuru yapılması, Yalnız yaşayan yaşlıların ve bakıma ihtiyacı olanların Evde Sağlık Hizmetleri ekipleri tarafından ziyaret edilerek konuyla ilgili olarak bilgilendirilmeleri ve gerekli kontrollerin yapılmasına, danışma hattı olarak (4443833) numaralı telefonun kullanılmasına, Belediyeler ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün de bu çalışmalara destek vermesine, Sıcak hava dalgası dönemlerinde hayatı olumsuz etkileyebilecek elektrik ve su kesintilerinin yaşanmaması ve orman yangınlarının engellenmesi için gerekli tedbirlerin ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından alınmasına karar verildi” şeklinde açıklandı.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png