Değerli Okuyucularım, Aydın Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger ile makamında yaptığım söyleşide Valimizi geçen yıllara göre çok rahatlamış gördüm.

Öncelikle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günümüzü kutlayan sayın valimizin bende 10 Ocak İDARECİLER gününü kutladık.

Aydın Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger Aydın ilinin Ege ve Akdeniz’de kıyısı olan şehirlere göre olabildiğince gerisinde olduğunu ifade ederken büyük üzüntü duyduğunu gördüm.

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Aydın’ın gayri safi milli hasılası en düşük il olduğunu söyledi ilave etti bu ekonomik gerileme ileride çok pahalıya mal olacağını ifade etti.

 “Ancak istatistiklere baktığımız zaman Marmara’dan Hatay’a kadar tüm vilayetler içinde kişi başına düşen gayri safi milli hasılası en düşük il Aydın.

Aydın’ın bir sıçrama yapması lazım. Şimdiki gibi olduğu yerde patinaj yapıp durması ile daha da geriye düşecek. Sıçrama yapması için katma değer oluşturacak ürünlerde mevcut kapasitesini arttırarak kullanması gerekir.

Bunu termalle, turizmle, ticaretle birleştirip bir sinerji ortaya çıkarması lazım.

Bu arada değerli okuyucularım Sayın Valimiz haklı;

 “TÜİK verileri açıklandı ve Aydın gittikçe fakirleşiyor.

Aydın Kişi Başı Milli Gelir sıralamasında, nüfus artıyor halk fakirleşiyor.

· 2004 yılında 4 bin 839 dolar ile 25. sırada.

· 2014 yılında da 8 bin 743 dolar ile 39. Sıraya geriledi.

· 2018 yılı verilerine baktığımızda ise, 6 bin 856 dolar ile 40. Sırada yer aldık.

Öte yandan Aydın’ın ihracatı 2019 yılı Kasım ayında, yüzde 1,6 azalarak 76 milyon 194 bin dolar, ithalat ise yüzde 1,3 azalarak 15 milyon 335 bin dolar olarak gerçekleşmişti.

Tüm bu tablolar gösteriyor ki Aydın ili şu an FAKİRLEŞMİŞ DURUMDA.

Aydın Valimize “Peki ne yapacağız, ne yatırım olarak ne düşünüyorsunuz?” dediğimde, “Ahmet Bey Aydın ili turizm, organize tarım ve Organize balıkçılık bölgeleri ile gelişmesi gerekir.

MESELA DİDİM BALİKÇILIK ORGANİZE SANAYİİ BÖLGESİ.

İl Müdürlüğümüzce projelendirilen Güney Ege Kalkınma Ajansı 2018 yılı Fizibilite Desteği Programı kapsamı "Su Ürünleri Gelişme Eksenlerinin Belirlenmesi ve Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi Kurulması Fizibilite Çalışması" raporuna esas Proje Kapanış Toplantısı 14.01.2020 Salı günü saat 15.30 da Didim İlçesi Aquasis Deluxe Resort&Spa Hotel'de yapacağız.

İlimizde 34 adet su ürünleri işletmesi faaliyet göstermektedir. Bu işletmelerin toplam kurulu kapasite alabalık için 5802 ton/yıl, çipura/levrek 22.000 ton/yıl ve yavru deniz balığı için 254 milyon adet/yıl’dır. Su ürünleri yetiştiriciliğinde 2018 yılı rakamlarına göre ülkemizde yer alan 2.286 tesisin toplam 486.786 ton/yıl kapasite ile çalışmakta ve Ülkemizde su ürünleri yetiştiricilik verilerinde son 10 yılda görülen %98’lik artışla sadece su ürünleri yetiştiriciliğinden 5 milyar TL’nin üzerinde bir değer elde edilmektedir.

Çevre ve Orman Bakanlığınca yayımlanan “Denizlerde Balık Çiftliği Kurulmayacağı Hassas Alan Niteliğindeki Kapalı Koy ve Körfez Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Tebliğ” sonrasında ilimizde belirlenen POTANSİYEL ALAN 1 ve 8720 Hektar sahada üretimin 100 bin tona çıkarılması mümkün olduğundan,

TDİOSB’ de toplam 2000 kişiye doğrudan istihdam sağlanacağı (8 000 kişinin dolaylı), 2,5 milyar TL balık, 500 milyon yavru satışı ve ürünlerin işlenerek katma değerli satışı ile toplam 4 milyar TL ye kadar gelir elde edileceği,

İlimiz sınırları içerisinde olan Söke ve Didim ilçelerine bağlı Serçin ve Akyeniköy Mahallelerinde yaz-kış 24-26 °C sıcaklıkta sabit deniz suyu tuzluluğuna (‰38) sahip su kaynakları mevcut olup, sadece ülkemizde değil dünyada da bulunmayan bu değer ile balıkların yaşaması için optimal şartları sağladığı, balık gelişimini 3 ay kısalttığı, yeni tesisler sadece yürürlükteki kanunlara göre değil, Uluslararası Sözleşmeler (Türkiye'nin Taraf Olduğu), Avrupa Birliği Direktifleri vb. diğer tüm mevzuatlar kapsamında gerekli izinleri alındıktan sonra, diğer sektörlere olumsuz etkileri ortadan kaldırılmış halde faaliyete geçecek” dedi.

“Peki, bu deniz de mi yapılacak?” dediğimde “Çorak arazide organize bölge kurulacağını” ifade etti.

Çok müthiş bir olaydı, öyle ki deniz içindeki balık çiftliklerini de buraya taşınacağını ifade etti sayın valimiz.

AYDIN EFELER İLÇESİ JEOTERMAL ALANI KONUSU

Değerli okuyucularım geçmişte bu çiftlik bölgesi ile ilgili olarak bende çok ağır yazılar yazmıştım.

ÇİFTLİK BÖLGESİ’nin jeotermal saha ihalesini YİKOP ihaleye çıkardı, bu bölgenin elektrik üretimini GÜRİŞ Yapacak.

Bu konuda Sayın Özlem Çerçioğlu’ndan ağır eleştirileri var. İhale sözleşmesinde niye yerelde bulunan belediye yani AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ  BU İHALEYE NEDEN SOKULMADI SORULARI HALA SORULUYOR.

 

TABİİ BİZ DE SORUYORUZ.

Halbuki Aydın Valiliği sonradan yapılan yerel su kaynakları ve jeotermal kaynağını içine alan 147 ihaleyi özel sektöre vermeyerek YİKOP bünyesinde bırakmıştı.

Aydın ilinde anlı şanlı bir jeotermal işleticisi ile konuşmamda bu bölge Aydın Büyükşehir Belediyesi ile YİKOP yapsaydı çok iyi olurdu doğrusu da buydu.

Biz bu yüzden ihaleye girmedik diyorlar.

 Ama Valinin burada yapacağı bir şey yok. Emir Ankara’dan geldi ifadeleri var.

 

 Neyse,

 Sayın Valimiz diyor ki,

“Çiftlik bölgesinde elde edilecek su enerji ile KADIKÖY mahallemizde 750 dönümde 50’şer dönümlük parseller halinde Aydınlı üreticilere arazi tahsisi yaparak jeotermal ile ısıtılan ORGANİZE TARIM bölgesi yapacağız bu da aydın iline katma değerde büyük sıçrama yaptıracak”

Sayın Valimiz,

Aydın Büyükşehir Belediyesi arzu ederse Efeler Belediyesi ile birlikte Aydın ilinin ısıtılması ve soğutulması konusunda sözleşmemizde var Aydın Büyükşehir Belediyesi arzu ederse hemen başlarız” diyor.

 Ancak burada kafa karıştıran bir olay var. Yarın kuyuların sahibi olan firma, Aydın Büyükşehir’e “arkadaş ısıyı vermiyorum” derse ne olacak?

Şu anda Aydın Valimizin yaptığı BORSA ya GEKA yardımı ile sağladığı finans ile LİSANSLI DEPOCUK yatırımı, Karacasu Tarım Organize Sanayi Yatırımı, DSİ ile Aydın Büyükşehrin imzaladığı arıtma tesislerinde arsa tahsisi konusunda çalışmaları gerçekten güzel çalışmalar.

Ancak Valimiz, Aydınlı sanayicilere karşı üzgün. “Kendilerini Manisa’ya buradaki sanayi okulunu görmeleri için götürdüm, hala bu okulu tam manasıyla işletmeye açmadılar” diye sitem ediyor.

Jeotermalcilere karşı da çok üzgün. Aydın ilinden kazandıkları paraların bir kısmını burada halk için harcamaları gerekir diyor.

JEOTERMALCİLERİN HAVAYI KİRLETME KONUSU

Şu an jeotermalcilere mutlaka baca filtrelerini takın diye baskı yapıyor. Hepsi değil ama birçok jeotermal üreticisinin suyu havuzlara değil, derelere bırakmasından çok şikayetçi sayın valimiz.

Ve gerekli cezaları verdiklerini ifade ediyor.

KENDİSİNİN JEOTERMALCİLERİN SÖZCÜSÜ GİBİ DÜŞÜNÜLMESİNDEN ÇOK ÜZGÜN.

Değerli okuyucularım bu sene görüştüğüm Aydın Valimiz her şeye açık en başta diyaloğa açık. Onun da bağlı olduğu devlet hiyerarşisi var. Söylediği çok önemli. BEN HERKESİ KUCAKLIYORUM, HATAM VARSA DÜZELTİRİM DE diyor.

ÖZELLİKLE ŞEHRİ YÖNETENLER İLE YÜZ YÜZE KONUŞMAYI İSTİYOR SAYIN VALİMİZ

 Benim Sayın Yavuz Selim Köşger’de gördüğüm en önemli şey devlet adamlığı, o da bir insan, onun da sevindiği şikâyet ettiği şeyler var.

Ama o bir vali, yalnız adam. Ülkesi valisi olduğu şehir için koşturuyor.

Aramızda kalan bir sürü konuşmamız oldu onlar tabii bizde kalacak.

ŞUNU SÖYLEYEBİLİRİM, BU SOHBETTE ERMAN ÇETİN İLE VERDİĞİMİZ KARAR “VALİMİZ GÜZEL YÜREKLİ, KIYMETİNİ BİLMEZ İSEK ÇOK YAZIK OLUR.”

TEŞEKKÜR EDERİZ SAYIN VALİM.

JEOTERMALDE 60 GÜN SONRA DANANIN KUYRUĞU KOPUYOR

Değerli okuyucularım Jeotermal firması sahibi bazı mütedeyyin firma sahiplerinden MAREN ve GÜRİŞ yetkilileri ile görüştüm, bizler diyaloğa açığız Sayın Özlem Çerçioğlu ekibi işletmelerimize girip istedikleri ölçümü yapabilir diyor.

İşte bu özgüvenlerinden ötürü kendilerini kutluyorum.

Sn. Özlem Hanım ile konuyu konuştum,

Ben ve Aydın Halkı dürüst Jeotermal üreticilerine lafım yok ancak ben bu ölçümleri 2 yıldır yapıyorum.

Şimdi ise   60 gün sonra arazi KOORDİNATLARI vererek tüm JEOTERMAL İŞLETMELERİNDE ÖLÇÜM YAPIP 60 gün sonra Aydın halkına açıklayacağım.

  

Şimdi ortaya çıkan olay şu, geçenlerde İYİ Parti Milletvekili Aydın Sezgin ile yaptığım görüşmede MAREN JEOTERMAL şirketinin bağımsız akredite şirketine ÇEVRE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NIN yaptırdığı son bir aylık değerler gösterdim.

Sayın Çerçioğlu’nun 60 gün sonra açıklayacağı KOORDİNATLI değerler sonrasında DANANIN KUYRUĞU KOPACAK.

Jeotermal firmaları efendim Sayın Özlem Çerçioğlu’nun yaptığı değerler geçersizdir çünkü o akredite laboratuvar değil derlerse oyun bozanlık yaparlar.

İşte o zaman tüm Aydın halkını karşılarını alırlar. Samimi olarak karşılıklı diyalog ile bu konu açıklanması lazım.

Şimdi buradan söylüyorum, bu iyi niyetli jeotermal firmalarına sözüm yok ama vahşice üretim yapanlar Aydın ilinden defolup gitsin.

Hiç kimsenin bizim havamızı toprağımızı kirletmeye bizi zehirlemeye hakkı yok gelin açık oturumlarda halka kendinizi anlatın, niye halktan kaçıyorsunuz?

GERMENCİK DEVE GÜREŞLERİNDE SN. ÖZLEM ÇERÇİOĞLU’NUN AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİNE GÖSTERDİĞİ NEZAKET

Değerli Dostlar Germencik Deve güreşleri Muhteşemdi Sayın Belediye Başkanı Fuat Öndeş inanılmaz organizasyon ile bizleri ağırladı. İlk yılı olmasına rağmen muhteşemdi.

  

  Sn.Özlem Çerçioğlu ve Sn Fuat Öndeş          Ben ve Sn. Fatih Akkentli

Sayın Değerli Kardeşim Sn. Fatih Akkentli yıllardan beri Sn Özlem Çerçioğlu’nu sahnede her yerde her zaman zekâsı ile Özlem Hanımı ve misafirleri muhteşem bir şekilde seyircilere tanıtarak takdim etti, kendisini kutlarım.

Sayın Özlem Çerçioğlu basına verdiği beyanatta “Bu tür organizasyonları çoğaltmamız lazım, bu hayat pahalığında insanlar buralarda stres atıyorlar. Bu başarılı organizasyonu yapan Sn. Fuat Öndeş’e teşekkür ederim” demesi çok hoştu.

Değerli Okuyucularım AK Parti Milletvekili Sayın Metin Yavuz hafta içi bir muhtarımızla giriştiği ağız dalaşı burada yine kendine ilgi gösterilmemesine sebep oldu.

Sayın Özlem Çerçioğlu önceden gelip yerinde oturan Sayın Metin Yavuz ve Rıza Posacı Tüm AK Parti protokolünün elini sıktı hoş geldiniz dedi. İşte özlenen tablo buydu .

Ancak güreş alanından ayrılan AK Parti Milletvekili Metin Yavuz Sayın Özlem Çerçioğlu’na selam vermeden gitti.

Ne kaybederdi? Yine yanlış yaptı. Sayın Metin Yavuz’a birilerin akıl vermesi lazım, bu şekilde agresif politika olmaz diyerek.

Öbür yandan AK Parti Milletvekili Sn. Rıza Posacı herkese özellikle Sn. Özlem Çerçioğlu’nun yanına gelerek vedalaştı ve takdir topladı.

Değerli Okuyucular, Germencik deve güreşlerinde 15 bin kişi vardı. Bu yörük kültürünün devam etmesi gerekir.