Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Büyük Menderes Nehrinde meydana gelen balık ölümleri ile ilgili olarak açıklama yaptı.

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, ilde yaşanan toplu balık ölümleriyle ilgili oluşturulan komisyonun inceleme sonucunu açıklamak için Valilik Toplantı Salonu'nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Devlet Su İşleri 21'inci Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Taha Al da toplantıya katıldı.

 22 Mayıs'taki toplu balık ölümlerinin Büyük Menderes Nehri'nde değil, T2 ana tahliye kanalında meydana geldiğini belirterek, "Geçmiş yıllarda sıcaklık 20 dereceyken, balık ölümlerinin gerçekleştiği tarihlerde sıcaklığın 33-35 derecede seyrettiği ortaya çıktı. Bu sıcaklıktan dolayı suyun da sığ olması nedeniyle oksijen yetersizliği tespit edildi. Balık ölümleri ani sıcaklık yükselmesinden ve balıkların oksijensiz kalmalarından kaynaklanıyor" dedi.

Aydın Valisi, ya Aydın ilinin coğrafi özelliklerini bilmiyor, ya da kasıtlı olarak birileri kendisini yanlış bilgilendiriyor ve yönlendiriyor!

Aydın ili, Türkiye’nin en sıcak illerinden biri. Mayıs ayında yaşanan sıcaklıklar Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanacak sıcaklıların yanında kıyaslanamayacak kadar azdır.

Bu konuda resmi rakamlara bakalım!

akinyakan-1-002.jpg

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Aydın ili ile ilgili ortalama sıcaklık verilerini yukarıdaki tabloda paylaştım [1]. Aydın’da Mayıs ayında ortalama sıcaklık 20,9 C iken, ortalama en yüksek sıcaklık 28,1 C.

Peki, Temmuz ve Ağustosta bu veriler nasıl?

Aydın’da Temmuz ayında ortalama sıcaklık 28,4 C iken, ortalama en yüksek sıcaklık 36,0 C.

Aydın’da Ağustos ayında ortalama sıcaklık 27,6 C iken, ortalama en yüksek sıcaklık 35,6 C.

Peki, Aydın ilinde geçmişte en yüksek sıcaklıklar kaç derece olarak tespit edildi?

Tabloda altı kırmızı ile çizili alanı inceleyin lütfen!

Aydın ili, 11.05.2010 tarihinde 41,5 C ile Mayıs ayında en sıcak günü yaşadı.

Aydın ili, 27.06.2007 tarihinde 44,4 C ile Haziran ayında en sıcak günü yaşadı.

Aydın ili, 02.07.2017 tarihinde 44,8 C ile Temmuz ayında en sıcak günü yaşadı.

Aydın ili, 12.08.2002 tarihinde 43,8 C ile Ağustos ayında en sıcak günü yaşadı.

Sayın Aydın Valisi, yukarıda görüldüğü üzere Aydın tarihinde çok daha sıcak günler yaşadı. Fakat hiçbir zaman Büyük Menderes Nehrinde bu şekilde toplu balık ve kuş ölümü gerçekleşmedi. Yanınızdaki teknik ekibinizden hiç kimse size bunu anlatmadı mı?

Aydın Valisi’nin basın açıklamasındaki ikinci hata, suyun sığ olduğu noktasında. Sayın Vali Menderes Nehri sığ bir nehirdir. Ovadan aktığı için derinlik kazanmaz. Eskiden de öyleydi, şimdide öyle. Bu anlamda nehrin sığ olması da balıkların zehirlenmesini açıklamaz.

Aydın Valiliği’nin basın açıklamasında katıldığım tek husus balıkların oksijensizlikten öldüğüdür. Suyun oksijensiz kalması suyun kirlendiğinin göstergesidir. Suyun atıklarla ve kimyasallarla kirlenmesi, suyun oksijensiz kaldığının göstergesidir. Jeotermal tesislerden sulama kanallarına, derelere ve göletlere atıkların kontrolsüzce salındığı artık sabittir. Sayın Aydın Valisi, Germencik İlçe Jandarma bir yazı ile sorsa, bu konuda halkın yüzlerce şikâyetinin olduğu ve bunların tutanaklarla belirlendiğini öğrenebilecektir.

Büyük Menderes Nehrinde ölen her balığın ve kuşun sorumluluğu Aydın Valiliği’nin ve Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yetkililerindedir.

Ben size bugün bir sır vereyim mi?

Aydında AKP’li üst düzey yöneticiler dahi jeotermal elektrik santrallerinden doğaya salınan atıklarda ve yaşananlardan şikâyetçi. Fakat maalesef bunları anlatamamaktan ve etkilerinin olmamasından dolayı çaresizce yaşanılanları izliyor.

aydin-valisi.jpg

Aydın Valiliği ve ilgili tüm Müdürlükleri görevlerini yapmaya davet ediyorum.

Aydın Çevre Birliği, 09.06.2018 Cumartesi günü, Germencik’te Jeotermal Elektrik Santralleri'ne (JES) karşı “Hayır” yürüyüşü ve mitingi yaptı.  Germencik’te sayıları her geçen gün artan JES’lerin çevreye verdiği iddia edilen zarar nedeniyle çevreciler yürüyüş ve miting yaptı. Aydın ilindeki bütün çevre örgütlerinin ve STK’nın katılımı ile kurulan Aydın Çevre Birliği’nin ilk eylemi oldukça kalabalık ve başarılıydı. Germencik eski Belediye Meydanı’nda toplanan Aydın Çevre Birliği üyeleri başta olmak üzere CHP, İYİ Parti, HDP, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, ellerinde “Doğanın Yıkımına Tamam, JES’e Hayır” pankartı ile Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüş yaptı. Jeotermal santrallerini çevreye, doğaya, tarıma ve insan sağlığını vermiş olduğu zararlara dikkat çeken dövizleri ellerinde taşıyan katılımcılar, yürüyüş boyunca yüzlerindeki maskelerle “JES’e Hayır, havama, suyuma ve toprağıma dokunma” sloganları attı.

aydin-cevre-birligi.jpg

Bu yürüyüş ve mitinge Germencik Belediyesi’nin destek vermesi son derece anlamlıdır. Fakat bu eyleme, Aydın Büyükşehir Belediyesinden hiçbir desteğin verilmemesi daha da anlamlıdır.

Aydın’da yaşayan insanlar sadece Anayasa’nın 56 maddesi ile belirlenen haklarını talep ediyor.

Anayasa’nın 56.maddesi ne diyor?

“Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.

Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.

Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler.

Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir.

Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde yerine getirilmesi için kanunla genel sağlık sigortası kurulabilir.”

 

 

 

 

[1] https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=AYDIN

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA