Eczacıların insan yaşamında çok önemli olan bir kamu hizmetini yerine getirdiklerini belirten Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, “Özverili hizmetleri nedeniyle Türk eczacılarını ve meslekte bir ömür kadar uzun sayılan 35 yılını dolduran eczacıları teşekkür ediyorum” dedi.
Aydın Nevzat Biçer Parkı Nikah Salonu"nda düzenlenen törene Vali Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkan Vekili Sümran Ünal, Türk Eczacılar Birliği Temsilcisi Şevket Kaya, Aydın 21. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Salih Kozalı, İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, Aydın Tabip Odası başkanı Eralp Atay, Vergi Dairesi Başkanı Mesut Yılmaz, Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, Sanayi Ticaret İl Müdürü Haluk Uysal ve davetliler katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Aydın 21. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Salih Kozalı, geçen hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün Aydın programı nedeniyle bu törenin bugün yapıldığını ve meslektaşlarını onurlandıran Başta Aydın valiliği olmak üzere İl Sağlık Müdürlüğü"ne teşekkür etti.
Eczacılık mesleğinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu, ancak bilimsel eğitim ile kurumsallık kazandığı 171 yıldır daha hızlı ve etkili bir biçimde, toplum varlığını iyileştirmek için topluma hizmet sunduğunu kaydeden Aydın Eczaılar Odası başkanı Salih Kozalı “171 yılda ilaç ve eczacılık hizmeti önemli değişimlere konu oldu. Ancak “herkes için daha fazla sağlık” eczacılık mesleğinin temel ilkesi olarak korundu. İnsanlık binlerce yıldır doğanın ve toplumsal yaşamın yarattığı hastalıklara karşı mücadele ediyor. Bu mücadelenin temel amacı herkesin daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmesi. bu serüvende bilimin rehberliğinde özellikle son yirmi yılda önemli sonuçlar elde ettik. Artık onulmaz sanılan birçok hastalık kolaylıkla önlenebilir hal aldı. Sağlığın yeniden tesisinde en kritik ürünlerden biri olan ilaç alanına da bu hızlı değişim, dönüşüm ve ilerleme sürecinden etkilendi. Biz eczacılar, uzmanı olduğumuz ilacın kitlesel üretimi ile birlikte sunduğumuz sağlık hizmetinin de farklılaştığına tanık olduk. Eğitimden, hizmet sunum alanlarına, hizmet sunma biçimlerine kadar eczacılık mesleği niceliksel ve niteliksel olarak değişiyor. Ancak ilacın, üretiminden, sunumuna ve tüketim sonrası etkinliklerine kadar uzanan karmaşık süreçte, tek gerçek uzmanı olan eczacılar, bu değişimin bugün ve gelecekte bir tek sonuca hizmet etmesini hedefliyor: ihtiyaç duyan herkesin eşit ve sorunsuz bir biçimde sağlık ve eczacılık hizmetinden faydalanması. Evrensel sağlık hakkının her birey için gerçekleştirilmesi dün olduğu gibi bugün de biz eczacıların temel önceliğidir” dedi.
Kozalı konuşmasında “Türk Eczacıları Birliği kurulduğu 1956 yılından bu yana, üyesi 30 bin eczacının ve diğer sağlık çalışanlarının hakkını savunmanın, meslektaşlarının çalışma koşullarını iyileştirmenin ve mesleğin geleceği için sürdürdüğü mücadelenin, halk sağlığının ayrılmaz parçası olduğu inancı ile hareket etmektedir. Sağlık politikaları konusunda ürettiğimiz bilgi ve eylemin temelinde bu gerçek yatmaktadır. Bugün bir kere daha altını çizerek ifade etmek isteriz ki; toplumun sağlık hizmetinden faydalanmasını kısıtlayacak ya da durduracak, doğrudan ya da dolaylı hiçbir düzenleme eczacılar tarafından desteklenmemiştir, desteklenmeyecektir. Bu düzenlemeler kimi zaman eczacıların gündelik çıkarlarına hizmet ediyor görünse bile…” ifadelerine yer verdi.
Aydın 21. Bölge Eczacılar Odası başkanı Salih Kozalı, ayrıca; Meclis"te bekleyen 6197 sayılı yasanın nüfus sınırlamasını da içerecek şekilde bir an önce çıkartılmasını, Kutu başına veya reçete bazında verilecek meslek hakkının hayata geçirilmesini, Eczacı kar oranlarının iyileştirilmesini, Stok zararlarının yasal teminat altına alınmasını, Kamu kurum iskontolarının eczacı üzerinden kaldırılmasını istedi.
Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ise, tüketici olarak baktığında eczacılık mesleğinde gözle görülür bir güzel gelişmelere şahit olduğunu, her meslekte kar oranı düştüğünde o mesleği icra edenlerin şikayetçi olmasına rağmen, eczacıların bundan şikayetçi olmadığını söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından 56 kişiden oluşan Aydın"daki 35 yıllık eczacılara teşekkür belgeleri protokol üyeleri tarafından verildi. -iha