Ege Bölgesinde son on yılda gerçekleştirilen jeotermal elektrik santralleri ile toprak, hava ve su hızla kirleniyor. Artık kirlilik devlet tarafında da kabul ediliyor.

Manisa, Gediz Havzası ile ilgili olarak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Gediz Havzası yeraltı sularında yapılan çalışmalarda jeotermal faaliyetlerin yoğun olarak gerçekleştirildiği alanlarda arsenik başta olmak üzere metal ve yarı metal oranlarının içme/kullanma sularında limitlerin çok üstünde olduğu ortaya çıktı. Bakanlık İzmir ve Manisa Valiliklerine 14 Ağustos 2017 tarihinde gönderdiği yazı ile yapılan bu çalışma hakkında bilgi vererek, yeni jeotermal ve maden ruhsatı verilmemesi gerektiği ifade edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 173934 sayılı, 14.08.2017 tarihli yazı ile “…yeraltı su kütlelerindeki arsenik değerinin bu parametre için belirlenen eşik değerin altına düşürülmesi maksadı ile havzadaki yeraltı su kütlelerinde jeotermal ve madencilik faaliyetlerine yeni izin ve ruhsatların verilmemesi gerekmektedir. Havzadaki yeraltı suyu kütlelerinin miktar ve kalitesinin izlenmesi rutin hale getirilmiştir. Bundan sonra yeraltı suyu kütlelerinde yapılacak olan izleme neticelerine göre sözkonusu kirletici parametrenin eşik değer konsantrasyonunun altına düşmesi durumunda kararımız gözden geçirilecektir.” şeklinde açıklama yapılmıştır.

Bu araştırma sırasında İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik gereği içme sularında arsenik sınır değerinin 10 ppb'den büyük olmaması gerektiği halde, Gediz Havzasında 2015-2017 yılları arasında yapılan çalışmalarda yeraltı sularındaki arsenik oranının 39.7 ppb olarak tespit edildi.

Fakat daha vahimi ise özellikle jeotermal ve madencilik faaliyetlerinin yoğun olarak gerçekleştirildiği sahalardaki 14 yeraltı suyu kütlesinde eşik değerin aşıldığı, bu değerin bazı kütlelerde 3000 ppb'nin üzerinde değerlere ulaşıldığı ortaya çıkmıştır.  Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün verdiği bu rakamlara göre ölçüm yapılan yerlerdeki yeraltı sularında tespit edilen arsenik oranı içme suyu kriterlerine göre 300 kat, "aşılmaması gereken doğal arka plan" olarak belirtilen değerin ise 75 katından fazla olduğu anlamına geliyor[1].

Jeotermal kaynakların kullanılması sonucunda yeraltı su kaynakları hızla kirlendiği bilimsel olarak ortadadır.

 

Manisa ve Gediz Havzasında durum bu şekilde iken Aydın’da durum nasıl?

Germencik Alangüllü yöresindeki binlerce zeytin ve incir ağacının kurumasından sonra Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bu alanda yeraltı sularında ve sulama sularından numune alarak ölçüm yaptı.

İncelemeyi yapan kim?

Aydın Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü.

Peki alınan numunelerin tahlili sonuçları nasıl?

Yeraltı sularındaki Bor oranı 9 ppm.

Yeraltı sularında ve sulama sularında normal koşullarda en fazla ne kadar Bor bulunması gerekiyor?

Normal koşullarda yeraltı sularında ve sulama sularında 1,0 -1,5 ppm Bor bulunması gerekiyor. Bunun üzerindeki değerler zarar verici nitelikte kabul ediliyor.

Sonuç olarak, Germencik Alangüllü yöresindeki yeraltı sularında ve sulama sularında normal olması gereken değerlerden, 4-5 kat fazla Bor tespit edilmiş durumda.

Aydın Valiliği, bu sonuçların ortaya çıkmasından sonra derhal önlem alarak, sorumluların tespiti ve cezalandırılması için ne yaptı?

Aydın Valiliği’nin yeraltı ve sulama sularının hızla kirlenmesi karşısında herhangi bir önlem aldığına ilişkin bir bilgiye ulaşamadık. Yine sorumluların tespiti ve haklarında Çevre Kanunu ve Türk Ceza Kanunu hükümleri uyarınca yasal başvurularda bulunup bulunulmadığı hususunda bir açıklama yapılmadı.

Fakat Aydın Valiliği hemen bir şey yaptı!

Ne yaptığını merak ediyorsunuz değil mi?

Aydın Valiliği,  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlilerine bu tahlil sonuçlarının açıklanmasını yasakladı.

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne yapılan başvurulara rağmen bu rapor kimseye verilmiyor!

Buradan Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’e şu soruyu soruyorum;

1)Germencik Alangülledeki yeraltı sularının tahlil sonuçları neden gizleniyor?

2)Bu bölgedeki yeraltı sularının hızla kirlenmesi nedeniyle Çevre Kanunu ve ilgili yasal düzenlemeler uyarınca ne önlemler aldınız?

3)Sözkonusu kirliliğe neden olan sorumlu ve sorumluların cezalandırılması için Çevre Kanunu ve Türk Ceza Kanunu hükümleri uyarınca ne işlemler yaptınız?

 

alangullu-001.jpg

 

[1] https://www.evrensel.net/haber/347083/bakanlik-bile-uyardi-maden-ve-jeotermale-ruhsat-vermeyin

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!