Yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’de en uzun yaşayan insanların Aydın’da bulunuyor olması, dikkatleri bu yöne çevirdi. Başta Japonya olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinden yetkililer Aydın ve Nazilli’ye gelerek incelemelerde bulunmaya başladı.

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü’nün Aydın ve Nazilli’de yaptığı araştırmalar neticesinde, Türkiye’nin en uzun yaşayan insanlarının bu bölgede olduğunun anlaşılmasıyla başlatılan çalışmaların ünü, ülke sınırlarını aşarak Japonya’ya kadar uzandı. Son yıllarda Aydın’a gelen bilim insanlarının sayısı da buna paralel arttı. Yapılan araştırmalar, Aydınlıların iklim ve beslenme alışkanlıkları nedeniyle uzun yaşadıklarını ortaya çıkardı. Bu çalışmalarla yakından ilgilenen AK Parti Aydın Milletvekili Gültekin Kılınç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ile görüşmeler yaparak görüşlerini aktardı.

2012 yılının ‘Dünya Yaşlılar Yılı’ ilan edildiğini hatırlatan Kılınç, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi ve Genel Müdür Yardımcısı Avni Özkaya’nın Nazilli’ye gelerek yerinde incelemelerde bulunduklarını ifade etti. Yaşlılığın sadece kader meselesi olmadığını kaydeden Gültekin Kılınç, “Yaşlılık, hayatımızın en anlamlı olduğu, hayatın değerinin bilincine vardığımız ama aynı zamanda sıkıntılarla karşılaşma tehlikesinin en yüksek düzeye eriştiği bir yaşam dönemidir. Yaşlı insanlarımızın her türlü sıkıntısını azaltmak, sorunlarını çözmek ve huzur dolu, anlamlı bir yaşlılık dönemi geçirmelerini sağlamak gerekmektedir. Nihayetinde hepimizin yaşlanacağı bellidir ve bugünden başlayarak yaşlılarımızın yaşam kalitesini ne kadar yükseltirsek, bugünkü çocuk, genç ve orta yaşlı insanlarımızın yaşlılığını da o denli iyi şekilde yapılandırma şansımız olacaktır. Yaşlıların yaşam kalitesini yükseltmek için yaptığımız her girişimin, Aydınlılar'ın geleceğine yapılmış anlamlı ve kazançlı bir yatırım olarak geri deneceğini de dikkate almamız gerekir. Bu yüzden Aydınlı yaşlıların yaşam koşullarını iyileştirmek için çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Böylece hem yaşlılara hem de ailelere yardımcı olmaya çalışacağız’’ dedi.

YAŞANAN HER YILA ANLAM KAZANDIRAN HİZMETLER
Aydın’ın ülkenin en uzun ömürlü insanlarının yaşadığı il olduğunu söyleyen Gültekin Kılınç, yaşlı hizmetlerine duyulan ihtiyacın üst seviyede olduğunu belirtti. Bu ihtiyacın karşılanmasını sağlayacak girişimlere başladıklarını, son dönemlerde yaşlıların çoğalması ile yaşlı hizmeti adı altında kapsamlı bir hizmet sektörüne ihtiyaç doğduğunu ifade eden Kılınç, “Bu sektörün gelişmesi, hizmetlerin çeşitlenmesi ve kaliteli hizmetlerin çoğalması başlıca hedefimizdir’” diye konuştu.

KADINLAR İÇİN İŞ İMKANLARI
Yaşlılar için sunulacak hizmetlerin kadınların istihdamı bakımından önemli olduğunun altını çizen Gültekin Kılınç, sözlerine şöyle devam etti ’’ Tecrübelerin bu alanda kadınların daha randımanlı çalıştıklarını ve yaşlılarla daha iyi iletişim kurduklarını göstermiştir. Ancak bu kalifiye elemanımız çok azdır. Genç kadınlara yaşlı hizmetleri konusunda özel eğitim olanaklarının ve çalışma yaşamına katılmalarının sağlanması için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Alzheimer hastalarının sayısı Aydın'da çok yükselmiştir. Yaşam süresi uzamaya devam edeceği için bu hastalar daha da çoğalacaktır. Bundan dolayı tüm Alzheimer hastaları için bakım imkanı konusunda Aydın'ın hazırlıklı olması gerekmektedir. İki yıldır sürdürdüğümüz çalışmalardan elde ettiğimiz bilgiler, Alzheimer hastası yaşlılar için özel bakım merkezlerine ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir. Ayrıca aileleri bu sorunla yalnız bırakamayız. Alzheimer hastası yaşlılar için açılacak olan özel bakımevleri ve özel bir eğitimden geçirilmiş personel ile bu yaşlılarımıza hizmet götürülmesi noktasında çalışmalarımıza devam edeceğiz”

AYDIN ULUSLARARASI GERONTOLOJİ MERKEZİ OLACAK
“Hedeflerimizden biri de Aydın'ı, sadece yaşlı hizmetleri merkezi değil, aynı zamanda yaşlanma ve yaşlılığın araştırıldığı bir merkez haline getirmektir” diyen Kılınç, “Güzel ilimizi, Ulusal Gerontoloji Merkezi yaparak, adından uluslararası camiada söz ettirmeyi ve bunun yaratacağı uygulama alanları sayesinde gençlere iş ve kariyer olanakları yaratmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Kılınç, son olarak, Aydın’da Gerontoloji konferanslarının, seminerlerinin düzenlenmesine, halka açık ücretsiz kurslarla yaşlanma ve yaşlılık konularında toplumsal bilinçlenmenin sağlanmasına, böylece sağlıklı bir geleceğin oluşturulmasına yönelik ciddi adımlar atıldığını sözlerine ekledi.

20120216ay519200_02.jpg