Aşırı tuz tüketiminin neden olduğu sık görülen bu kronik hastalıkların görülme sıklığının azaltılması, hatalı beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi amacıyla Aydın’da bilgilendirme çalışmalarına başlandı. Bilgilendirme çalışmaları doğrultusunda Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Zekeriya Dönmez ve Diyetisyen Mahmut Çeri tarafından Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulisi Akşit, Aydın Tatlıcı Şekerci ve Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Akdağ ve Aydın Lokantacılar Odası Başkanı Suat Fedakar ziyaret edildi.
Ziyarette tuz tüketimi hakkında bilgiler veren Eğitim Şube Müdürü Zekeriya Dönmez, “Tuz, ülkemizde kronik hastalıkların oluşumunda önemli rol oynayan bir beslenme etmenidir. Sağlıklı bir bireyin günlük 5 gram tuz ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç, yeterli ve dengeli beslenme ile sağlanabilmektedir. Ülkemizde Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği rakama karşılık günde 18 gram tuz tüketilmektedir. Yemeklerin tadına bakmadan tuzun eklenmesi, tuzlu besinlerin fazla tüketilmesi gibi yanlış uygulamalar kişilerin sağlığının bozulmasına neden olmaktadır.
Beslenmede tuzun fazla kullanımı başta yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalığı, kemik erimesi, mide kanseri gibi kronik birçok hastalığa neden olmaktadır. Oysa diyette tuz alımının günde 1 gram azaltılmasıyla; felçlerde yüzde 5’lik, kalp krizlerinde yüzde 3’lük azalma sağlanabilir. Günde 9 gram azaltılmasıyla felçlerde yüzde 34’lük, kalp krizlerinde yüzde 24’lük azalma görülebilir” dedi.
Halkın sağlığının en önemli ölçüt olduğunun tekrarlandığı ziyaretlerde il çapında el birliğiyle aşırı tuz tüketiminin kademeli olarak azaltılması ve aşırı tuz tüketiminin önlenmesi gerektiği konusunda ortak bir eylem planı oluşturulması ve bu çalışmaya tam destek verilmesi kararlaştırıldı.