Kuşadası Rehberler Derneği Başkanı Ali Karapınar, Kuşadası Mimarlar Odası Başkanı Yıldız Yavuz, Kuşadası Mimarlar Odası yönetim kurulu üyeleri ve bir grup rehber Aydın'ı ziyaret ettiler.
Sabah 10.20 treniyle Aydın Garı'na gelen 20 kişilik heyet, Aydın Belediyesi yetkilileri tarafından karşıladı. Kafile burada bekleyen araçla Tralleis Antik Kenti'ne götürüldü.
Geçtiğimiz günlerde Tralleis Antik Kenti Kazı Başkanlığına tekrar atanan Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rafet Dinç konuklara kazı alanını gezdirerek, Tralleis ve kazı çalışmaları hakkında bilgi sunumu yaptı. Dinç, daha sonra konukları Arsenal yapısının bulunduğu alana götürdü. Kazı Başkanı Dinç, Arsenal yapısının ısı derecesinin 18 derece olduğunu, yaz ve kış aylarında değişmediğini belirtti. Mimarlar ve rehberlerden oluşan ekip, yaklaşık 40 dereceyi bulan sıcaklık karşısında Arsenal yapısına vardıklarında gelen serin hava karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Aydın Belediyesi yetkilileri gezi sırasında konuklara şunları söylediler: "Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu seçim beyannamesinde Aydın turizm kenti olacak demişti. Bu kapsamda Kuşadası Rehberler Derneği yönetim kurulu üyeleriyle 1,5 ay önce yaptığımız görüşmede bir proje üzerinde fikir birliğine vardık. Proje kapsamında Antalya, İzmir ve İstanbul'dan Kuşadası'na gelen turistlerin bir gün boşlukları oluyormuş. Rehberler gelen turistleri Efes'i gezdirdikten sonra boş kalan bu günü de değerlendirmek istiyorlar. Bu boş günde biz de nostalji olsun turistleri cezbetsin diye değişik bir uygulama yapmaya çalışıyoruz. Turistler Kuşadası'ndan ya da Selçuk'tan arabalarıyla Çamlık'a kadar gelecekler. Buradan trene binerek Aydın Tren Garı'na gelecekler. Biz turistleri Aydın'da karşılayacağız. İlk olarak Tralleis Antik Kenti'ni gezdirdikten sonra şehir merkezinde turistlerin yemek ve alışveriş ihtiyaçlarını gidermeleri için serbest zaman ayarlayacağız. Buradaki hedefimiz hem Aydınımızın mutfağının tanıtılması, hem de küçük esnafa kazanç sağlamaktadır. Yemekten sonra da Rehberler Derneği'nin oluşturacağı Osmanlı kültür rotasıyla İlimizde bulunan Osmanlı dönemine ait ya da daha önceki döneme ait eserlere geziler düzenleyeceğiz. Bunun yanında günümüz Aydın'ına Pınarbaşı ve Aytepe Mesire Alanlarını da gezi programına dahi etmeyi düşünüyoruz"
Kuşadası Rehberler Derneği Başkanı Ali Karapınar da, bu projenin Aydın Belediyesi, Kuşadası Mimarlar Odası ve Rehberler Derneği'nin işbirliğiyle hayata geçirileceğini belirterek, “Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Aydın'a nasıl turist getirebiliriz diye büyük çaba sarf ediyor. Başkanın girişimleriyle Aydın'ın turizme kazandırılması için gerekli çalışmaları başlattık. Yakın bir gelecekte acenteler Aydın'a tur düzenlemeye başlayacaklar. Tur düzenledikleri zaman da bizden rehber talepleri olacak. Biz aralıklarla düzenlediğimiz bu gezilerde, Aydın'ın tarihi zenginliklerini öğreniyor, bilgilerimizi yeniliyor, ören yerlerini tanıtacak kaliteli rehberler hazırlıyoruz" diye konuştu.
Aydın'da bu kadar çok tarihi yapının olduğunu bilmediklerini belirten Kuşadası Mimarlar Odası Başkanı Yıldız Yavuz ise, "Bu gezide Aydın'ın biran önce turizme kazandırılması gerektiği kanısına vardık. Çünkü Aydın'ın her yeri buram buram tarih kokuyor" şeklinde konuştu.
Bu projenin uzun vadeli bir iş olduğunu belirten Aydın Belediyesi yetkilileri, ilk etapta Aydın esnafının yabancı turistlere karşı altyapısının oluşturulacağını belirterek, şunları söyledi: "Antalya'da Jupiter Turizm isimli büyük bir turizm şirketi var. Seçim döneminde bu şirket Aydın'a tur düzenledi. Şirket Aydın'a gerçekleştirdikleri geziden çok memnun kalmış. Aydın ve Tralleis'i gezi programlarına dahil etmişler. Bu İlimiz için turizm açısından çok önemli bir gelişme. Aydın'ın gezi programına dahil olması, süreklilik arz edecektir. Seçim döneminde gelen turistler ayakkabıcılar çarşısında bulunan esnafın yüzünü güldürmüştü. Aydınlı esnaflar turist kafilerinin ne zaman gelmeye başlayacağı konusunda bize baskı yapmaya başladılar. Fakat maalesef yaz ayında kültür turizmi olmuyor. Yazın turizm deniz, havuz, eğlence turizmine dönüyor. Ayrıca kış turizmi esnaflar için daha büyük önem taşıyor. Kışın gelen turist, belli bir yaşın üzerine gelmiş, ekonomik olarak rahatlamış kesimdir. Kasım ayından itibaren kültür turizmini başlatacağız. Böylesine büyük tarihi zenginliğe sahip şehrimizin reklamını yeterince yapamıyoruz. Ayrıca acenteler de yeni turizm alanları arayışı içindeler. Belediye Başkanımız bu konuda çok kararlı. Tralleis ve Nysa'nın turizme kazandırılması, bunun yanında Aytepe ve Paşa Yaylası Oteli'nin de turizm kapsamına dahil edilmesi konusunda çalışmalarımız sürüyor"