Yapılan tahlillerin çoğunluğunda toprağın asit ve kireç değerinin yükseldiği bunun da tarım için tehlike oluşturduğu belirtildi. 
Aydın Ziraat Odası tarafından, çiftçilerin toprak analizlerini daha kolay yaptırabilmesi için bu yönde de hizmet verilmeye başlandı. Bu hizmet ile aynı zamanda tarımsal alanların toprak analiz sonuçlarını da değerlendiren Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ve Genel Sekreter Zeki Sarıoğlu vakit geç olmadan çiftçilerin gerekli tedbirleri almasını önerdiler. 
Gübre desteklemesi kapsamında 50 dekarın üzerindeki arazilerden istenen toprak analiz raporlarını değerlendiren Aydın Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, normal değerler 7 olması gerekirken Aydın’daki tarım arazilerinin pH değerlerinin ortalamasının 8.5 olduğunu belirtti. Kireçlenme ve asit değerlerinin yükselmesi durumunda topraklarda verimin de ciddi oranda düştüğünü ifade eden Aydın Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, bu değerlerin genellikle aşırı sulama ve bilinçsiz gübrelemeden kaynaklandığını belirtti. 

02.20110525122624.jpgSarıoğlu, “Tarım alanlarında bilinçsiz ilaç kullanımı, aşırı gübre kullanımı ve benzeri kimyasalların kullanımı topraklarımızı tehdit etmektedir. Aşırı gübre ve kimyasallar ve aşırı sulama toprağımızın değerini düşürmektedir. Tarımdaki üretim kapasitesini verimliliklerle buluşturup, üretim kapasitesini iyileştirip, birim alanda elde edilen verimi en yükseğe taşımak için bilinçli tarım yapmak şart” dedi. 
Üreticilerin sadece desteklemeden faydalanmak için değil, toprağın sağlığı için analiz yaptırmasını öneren Sarıoğlu, analizlerde toprağın kireç, organik madde, bünye, tuzluluk, azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, mangan, bakır ve sodyum değerlerinin ölçüldüğünü ve çıkan değerlere göre çiftçilerin yönlendirildiğini belirtti.