Geçtiğimiz günlerde ilan edilen program kapsamında açıklama yapan GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner; “Faaliyet alanımızdaki illerden biri olan Aydın ilimiz gerek zengin ürün çeşitliliği gerekse dört mevsim üretim yapılabilen tarım alanlarına sahip olması ile Türkiye’de tarım sektörünün öncü illerinden biridir.Toplam tarım alanları, yüzölçümünün yüzde 44’ü kadar olan il, İncirden, kestaneye, çam balından zeytine gıda ve içecek imalatında ham madde olabilecek birçok ürünle Türkiye’de ilk sıralarda yer alacak şekilde ev sahipliği yapmaktadır. Pazarlama imkânları konusunda potansiyeli olan Aydın, ulaşım olanakları açısından da çok gelişmiş bir özelliğe sahipken bu ürünlerin işlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik tesislerin az sayıda olması ve ürünlerin katma değerini artıracak mekanizmaların olmaması elde edilen gelirin de düşük olmasına neden olmaktadır. Bu noktada Ajansımız tarıma dayalı sanayi için bölgeye önemli fırsatlar sunmaktadır. Açıklanan Mali Destek Programımızın öncelikleri katma değeri yüksek yeni ürünlerin üretilmesi, işleme ve paketleme süreçlerinde yeni yöntem ve teknolojilerin uygulanması ile ürün kalitesinin ve katma değerin artırılması, gıda atıklarının değerlendirilerek yeniden kazanımı veya katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi olarak belirlenmiştir” dedi.

Bu program kapsamında projelerde güdülecek olan amacın Aydın’ın gıda ve içecek imalatı alanında faaliyet gösteren tarıma dayalı sanayi kuruluşlarının katma değer üretme ve kalite düzeylerinin artırılması olduğuna işaret eden Aydıner, “Bu kapsamda kullanıma hazır meyve-sebze üretimi; yerel ve geleneksel gıdaların özelliklerinin korunarak, modern yöntemlerle dondurulmuş gıda formunda üretimi gibi yöntemlerin kullanılması desteklenecektir. Bunun yanı sıra patent ve faydalı model tescilli gıda ürünlerinin ticarileştirilmesi, akıllı ambalajlama yöntemleri ile ürünlerin paketlenmesi, ulusal/uluslararası kalite standartları ile uyumlu olarak üretim yapılması için gerekli teknik alt yapının geliştirilmesi gibi proje konuları da program önceliklerine uygun olarak geliştirilebilecektir. Ayrıca meyve ve sebze atıklarının, yüzey kültür fermantasyonu ile değerli ürünlere dönüştürülebilmesi, bu atıkların kozmetik ve kimya sektöründe değerlendirilmesi vb. örnek proje konuları olarak gösterilebilir. Açıkladığımız Mali Destek Programları ile bölgedeki sorunlara yönelik projeler üretilmesine katkı sağlayan Ajansımız, paydaşlarından bölgenin özgün tarımsal üretimini katma değere dönüştürebilmek için projeler beklemektedir. Bu kapsamda ücretsiz proje yazma eğitimleri veren ve internet sitesinden eğitimler için online başvuru alan Ajansımız proje teklif çağrısı bilgilendirme sunumlarına da tüm hızıyla devam etmektedir” diye konuştu.

“Tarıma Dayalı Sanayide Katma Değerin Artırılması Mali Destek Programı”na uygun başvuru sahipleri KOBİ’ler,Kâr Amacı Gütmeyen Tarımsal Amaçlı Kooperatifler ve Birlikler ile Ticaret Borsaları olarak belirlenirken Aydın için olan projelerin Aydın il merkezi dışında kalan yerlerde uygulanabileceğini ifade eden Aydıner, programa son başvuru tarihinin 7 Eylül 2012 olduğunu kaydetti. Aydner, potansiyel başvuru sahiplerinin program hakkındaki tüm soru ve önerilerini [email protected] mail adresine gönderilebilecekleri gibi 0258 371 88 44 numaralı telefondan da detaylı bilgi alabileceklerini sözlerine ekledi.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png