Aydın müstesna bir yerdir. Birçok tarihi ilk burada yaşanmıştır. Defalarca Aydın ile ilgili yazılar yazdık bu konularda.

Aydın için bir kimlik bulamayanlar, şimdilerde Aydın için “tarım kenti” diyorlar. Gülsem mi ağlasam mı bilemiyorum. Neden mi? Aydın tarım kenti falan değil de ondan.

Şimdi size birkaç rakam vereceğim. Örtülü Ortamda ortalama domates üretimimiz dekar başına 11 ton. Bu miktar Hollanda’da 65 ton. Patates üretimi bizde ortalama dekar başına 4 ton. Hollanda’da ise ortalama 20 ton. Ama son yıllarda atışındaki ülkenin batısındaki Westland’da yapılan “hassas tarım çalışmaları” ile 47 tona ulaşmak üzereler. ABD’den 270 kat küçük bir ülke ama tarımsal gıda ihracatında ABD’den sonra ikinciler. Dünya domates üretiminde ise dünya lideri pozisyonundalar. Ayrıca Hollanda Kuzey Kutup Dairesine 1600 km mesafede bulunmakta. Yine Hollanda nüfus yoğunluğu bakımından bizim beş katımız. Alanı mı? 41.543 kilometre kare. Bizim yirmide birimiz yani. Ege bölgesinin yarısından bile küçük bir ülke.

Şimdi Hollanda ‘da Wageningen Üniversitesi (WUR) var. Buranın da bir araştırma merkezi. Bu kurum dünyanın en iyi tarım araştırma kurumu olarak kabul ediliyor. Merkez var gücüyle tarımı araştırıyor. Kaliforniya’daki silikon vadisi gibi “tarım vadisi” kurmuşlar. (WUR) Araştırma Merkezi Bitki Bilimleri Grubu Genel Müdürü Ernst Van Den ENDE konusunda Dünya çapında otorite kabul ediliyor. O’nun önderliğinde 140’tan fazla ülkede binlerce tarımsal proje yürütüyorlar. Bu projeler resmi nitelik taşıyan uluslararası sözleşmeli projeler.

Bir de Delpy İyileştirme Merkezi kurmuşlar. Birçok bitki bilimci emek veriyor. Mesela seralarda güneş ışığı yerine LED ışık kullanarak verim artışı sağlamışlar. Şimdilerde bu ışığı tepeden mi verelim yoksa yandan mı verelim konusunda araştırma yapıyorlar. Klasik anlayıştan uzak çalışmalara öncelik veriyorlar. Afrika’nın verimsiz topraklarında bir hektardan 1 ton soya proteini üretilebilirken, aynı alanda çekirge üretimi ile 150 ton böcek proteini üretilebileceğini keşfetmişler. Şimdilerde hayvancılıkta bu böcek proteininin kullanılabilirliği üzerinde çalışıyorlar. Bali’de 1000 yıldır çeltik tarlalarında balık ve ördek üretilebiliyorsa, sürdürülebilir tarım adına farklı üretimlere yönelmek gerekir diyorlar. Yani ofislerindeki yumuşak koltuklarda oturmayıp arazide ömür tüketiyorlar.

Bunlar sadece birkaç örnek. Kendimizle yüzleşip kendi durumumuza bakalım. Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de Tarım Müdürlükleri var. Ziraat Odaları var. Borsalarımız, odalarımız var. Meslek birliklerimiz var. Tarımsal kooperatiflerimiz var. Araştırma Enstitülerimiz var. Belediyelerin ilgili birimleri, allanıp pullanan projeleri var. TKDK’mız var. Bizim de bilimden uzaklaşmış üniversitelerimiz, Ziraat Fakültelerimiz, üniversitelerimizin araştırma merkezleri var. Yani, var oğlu var. Olmayan şey; tarımsal gelişim. Hepsi dostlar alışverişte görsün can hıraş çalışıyorlar.

Yazının başında belirttiğim gibi bu topraklarda binlerce yıldır tarım yapılıyor. Yıllardır tarımı geliştirmek için çalışmalar yapılıyor. Küçük dokunuşlar dışında Dünya çapında ürettiğimiz kaç proje var desem? Dünya çapında hangi başarılara imza attık desem? İncir ve kestane coğrafi işaretinden başka uluslararası hangi çalışma yapıldı? Soruları çoğaltabiliriz ama gerek yok, konu anlaşıldı.

Şunu unutmayalım. Oturduğu yerden başarıya ulaşan tek canlı tavuktur.

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA