Tarım sektörünün Aydın"da pek çok kişinin sağladığını önemli bir uğraş olduğuna işaret eden İl Tarım Müdürü Sadettin Öztürk, tarımın Aydın ekonomisine büyük katkı sağlamakta olduğunu söyledi. Aydın"da 395 bin 494 hektar kültür arazisinin mevcut olduğunu açıklayan Öztürk, “Bu miktarın yüzde 4"lük bölümünde sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yetiştirilen sebzelerin başında da domates gelmektedir. Üretim yönünden ilk sırada yer alan domates; kışın serada olduğu kadar yazın da tarlada yetiştirilebilmektedir. Ayrıca domatesin tüketim alanı da çok geniştir. Bu ürün sofralık olarak tüketilebildiği gibi salça, kuru ve domates suyu olara da değerlendirilmektedir” dedi.
C vitamini bakımından oldukça zengin olan domatesin insan sağlığı açısından sayısız faydaları olduğunun bilinmekte olduğuna dikkat çeken Sadettin Öztürk, “Açıkta domates yetiştiriciliği faaliyetlerinde 2008 yılı kesin ürün verilerine göre ilimiz genelinde sofralık olarak 19 bin 747 dekar alandan 79 bin 122 ton ürün elde edilmektedir. 2008 yılı verilerine Aydın merkez ilçede 410 hektar alanda domates yetiştiriciliği yapılmış olup, bu alandan 14 bin 400 ton ürün elde edilmiştir. İlimizde domates festivaliyle adını duyuran Dalama Beldemiz üretimde önemli bir yere sahiptir” diye konuştu.
Tarla domatesi yetiştiriciliğin Aydın"da yaygın olarak yapılmakta olduğunun altını çizen Öztürk, “Ovadaki domatesler Haziran ayı ortalarından itibaren hasat edilirken, yüksek rakımlı yayla kesimlerinde daha geç dönemde hasat yapılabilmektedir. Bu durum domatese uzun bir süre pazar imkanı vermektedir. Ayrıca hasar zamanı itibariyle ilimiz Antalya ürününün bitimi ile Bursa ve Çanakkale ürünlerinin hasadının henüz başlamadığı ara dönemde olduğundan, pazar şansı yüksektir. Ürünümüzün daha iyi fiyata satılabilmesi için üretici birlikleri ve kooperatifler aracılığıyla pazarlanması, üreticilerimizin pazarlık gücünü artıracak ve ürünümüzün gerçek değerini bulmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Üreticilerin her konuda olduğu gibi domates üretiminde de Tarım İl Müdürlüğü ile irtibat halinde olmalarının başarıyı artıracağını savunan Öztürk, şöyle konuştu: “Müdürlüğümüzce bu konuda çiftçi toplantıları ve çiftçi kurslarının yanında üretilen ürünün daha sağlıklı ve kaliteli olması amacıyla çiftçilerimize yardımcı olacak çalışmalar yürütülmektedir. Tekniğine uygu domates yetiştirilmesi için "Domates Teşvik Yarışması" düzenlenmektedir”