Değerli okuyucularım Aydın, mücavir alanı boyuna 180 km ağına sahiptir.

Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç, çok özellikleri olan hem şoför dostu hem de Aydın ilinde sadece 1500 Aydın esnafına Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanlığı ve Halk Bankası marifetiyle esnafına 2019 yılında 40 MİLYON, 2020 YILINDA 70 MİLYON eski para birimi ile trilyon mertebesinde kredi dağıtmış bir yönetici.

Bu pandemi döneminde böyle bir hizmette bulunmak büyük iş. Merak ediyorum AYDIN TİCARET ODASI VE AYDIN SANAYİİ ODASI böyle bir katkıyı kendi mensuplarına sunuyor mı?

Geçen gün Aydın’da arabasına bindiğim şehir içi minibüs şoförü üç beş konuşmamızdan sonra.

Aydın’dan Kuşadası’na yaklaşık 80 km yol giderken durum nasıl dediğimde Ahmet Ağabey bizim oda başkanımızdan Allah razı olsun biz hiçbir bankaya gitmeden, Esnaf Kefalet Kooperatifimizden hat hakkımızı ipotek ederek 200 bin TL her zaman cebimizde paramız var. Allah Razı olsun, Sayın Özlem Çerçioğlu’ndan, Allah razı olsun Başkanımız Sn. Semih Özmeriç’ten deyince bu Pandemi döneminde bankaların dahi kredi açmadığı ancak Devletimizin esnaf kefalet kooperatifleri ile bu krediyi vermesi Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin hat üzerine ipotek koydurması benim çok ilgimi çekti bunun üzerine Başkan Sayın Semih Özmeriç’i aradım. Kendisiyle aşağıdaki söyleşiyi yaptım.

Semih Bey siz Aydın Büyükşehir hudutlarında Şoförler Odası Başkanlığı yapan bir kişisiniz konumunuzu anlatır mısınız?

Ahmet Ağabey, bizim üyelerimiz EFELER ilçesinde ikamet eden şoför esnafımızdır diğer ilçelerde ayrıdır. Aydın ilinde 13 şoförler odası ve başkanları var.

  

TÜRKİYE ŞÖFÖRLER FEDERASYONUNA BAĞLIYIZ. Aydın Efeler ilçesi Şoförler Odasıyız Ben de başkanlığını yapıyorum.

Bir taraftan da ESNAF ODALARINA BAĞLI esnaf kimliğimiz de var.

Sayın Başkan Aydın ilinde bu pandemi döneminde şoför esnafımızın durumu nedir? Esnafımız bugünkü durumundan memnun mu anlatır mısın?

Özellikle pandemi öncesi ve sonrası diye ayırmak gerekir biz hizmet sektörüyüz.

Bana bağlı esnafımız şoförlerimizdir bunlar. TAKSİ, MİNÜBÜS, SERVİS ARACI şoförleridir.

Odamızın üyeleridir bunlar Aydın Büyükşehir Belediyesi olmasıyla çalışma usul ve şartlarına uymaları için Büyükşehir Belediyesi UKAME’lere yapılmaktadır.

Beni Şoförler Federasyonu UKAME’ye atadı Aydın’daki şoför esnafını ben temsil ediyorum yıllardan beri. Burada şoför esnafı ile ilgili öneriler sunuyoruz. Şu ana kadar UKAME ‘de bizim söylediklerimize hiç itiraz edilmeden kabul edilmiştir.

Şu anda Aydın’da 6 bine yakın taksi minibüs ve servis aracı var. Taksi 897, servis aracı 2204, 2849 minibüs ve toplu taşıma aracı var.

Efeler şehir içinde rotasyonda çalışan 160 aracımız var. Toplamda 5 bin 950 toplam toplu taşımadaki araç sayımız.

Aydın’da kaç yolcu taşıyorsunuz?

Aydın’da elektronik bilet uygulaması olmadığı için kaç yolcu taşıdığımızı bilmiyoruz.

Bu kayıtları net olarak vermemiz mümkün değil. Bu pandemi döneminde kazançlarımız yarı yarıya düştü.

Burada köyde çalışan ilçeler arası çalışan merkezde çalışan araçların rakamları hakkında konuşmam doğru olmaz. Biz mazot paramızı ve çay kahve masrafımızı çıktıktan sonra kazancımıza Allah bereket versin diyoruz.

Hatların şu anda alım satımı yok tabii burada şehir merkezi ayrı köylere çalışan hat fiyatları ayrı biz bunları bilmeyiz alan evini geçindirmek için çalışır benim söylemem doğru olmaz.

Esnaf memnun mu? Devletten bir beklediği yok mu?

Biz devletten çok şey isteyen bir toplum değiliz Aydınlı olarak pek bir şey istemedik.

Devletten beklediğimiz vergilerin ertelenmesini istiyoruz.

Yoksa devletimiz gerekenleri yapıyor.

Ben aynı zamanda Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanıyım. Devletimiz vasıtasıyla esnafımıza verdiğimiz krediler ertelendi.

Şu anda bize ayda 1000 TL Devlet desteği veriliyor. Ocak, Şubat, Mart aylarında Aydın Büyükşehir harçlar ve ruhsatlarla ilgili size bir yardım sağlandı mı?

Bizim YOL KULLANIM ÜCRETİ araçlar otogarı ve yolları kullandıkları için araçlar belli aidat öderler Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne. Bu rakam aylık 100 TL ile 400 TL arasında değişir. Bunu geçen yıl Haziran ve Temmuz aylarında tahsil etmedi bugün ise tahsil ediyor. Bu paraların bizden alınmaması hususunda taleplerimiz var.

Neredeyse 1 yıldır bu paraları ödüyoruz. Ayrıca Motorlu Taşıt Vergilerimiz var, Bağ kur giderlerimiz devam ediyor. Bu vergileri kazanmadan ödüyoruz bunların ertelenmesini istiyoruz.

Özellikle okul servis araçları hiç çalışmadı yine yazın toplu taşıma araçlarının kazançları düştü.

Özellikle okul servis araçlarının Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne yıllık ödedikleri 500 TL İle 1000 TL arası ödedikleri harçlar var. Bunların bu esnafımızdan alınmaması çok büyük jest olur. Çünkü bu esnafımız çok zor durumda.

Her yıl bunlar bu ödemeyi yaparak RUHSAT ALMAK DURUMUNDALAR. Toplamda 1300 civarında okul servis araçlarımız maalesef zor durumda.

Bu konuyu yazılı olarak talepte bulundum ayrıca Özlem Hanıma şifahi olarak da söyledim. 

Değerlendireceklerini söylediler. Tabii Belediyenin bütçesi de önemli. Biz bunu basın açıklaması ile de devamlı hatırlatıyoruz.

Şoför esnafının icra olayları var mı? Bu durumda esnafınız ne yapıyor

Pandemi başlangıcında icralar durduruldu. Ekonominin çarklarının dönmesi için kişi aldığı borcu ödemesi gerekir. Bunu iyi niyetli söylüyorum kötü niyetli olarak bu pandemi döneminde ona sığınıp 5 yıl önceden borçlandığın borcu ödemeyip bir insanın icraya gitmesi için 3 ila 4 sene geçmesi lazım. Pat diye kimse kimseye icraya vermez.

Özellikle ben Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanlığına geldiğimde esnafımın krediye ulaşmasındaki zorluğu ortadan kaldırmaktı. Çünkü esnaf krediye ulaşmak için bankalar önünde ceket düğmeliyordu.

Ve bankalar bu kredilere ulaşamıyor zorluk çekiyordu.

Bununla ilgili esnafın krediye ulaşması için TEMİNATA ihtiyacı vardı. HATLARIN TEMİNAT OLARAK KABUL EDİLMESİ Türkiye’nin birçok yerinde yok. Sayın Özlem Çerçioğlu ile bunu sağladık. Bu hat haklarının haczedilebilir alınıp satılabilir hale Sayın Özlem Çerçioğlu ile Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde kabul ettirip karar çıkardık.

 

Bu bizim teminatımız oldu. İşte o zaman bankalar bizim peşimizde koşmaya başladılar.

15 yıldır Devletimiz esnaf kefalet kooperatiflerini Halk Bankası ile desteklemektedir faiz oranları da çok düşüktür.

Ben de verdiğim krediyi hat hakkının alınır satılır olmasıyla bende verdiğim krediyi garanti altına almış oldum.

Ben bu olayı ortaya çıkardıktan sonra üyelerimin %100 kredi kullandı. Ve 150 Milyon TL kredi kullandırdık 1500 ortağımıza. Hiçbir masraf olmadan hatlarını teminat olarak koyuyorlar, biz de kredi veriyoruz. Bankalarda kabul ediyor.

Bu da şehirde 200 bin köy hatlarında 20 bin değişken kredi veriliyor. Biz bu şekilde EFELER İLÇEMİZDE esnafımızın kredi ihtiyacını karşıladık.

Söke de ve diğer ilçelerde aynı uygulamalar yapılmaktadır. Biz esnaf kefalet kooperatifinden para çeken esnafımızı kolay kolay icraya vermeyiz.

İyi niyetli olduğu sürece.

Devletimizde Geçen Nisan, Mayıs ayında bu ödemeleri erteledi ondan sonra da pandemi düzelmeyince yine erteledi.

Şimdi Sayın Cumhurbaşkanımız Ocak ayından itibaren borçları 2021 yılının Temmuz ayına kadar erteledi. Esnaf bir yıldır ödemiyor bu kredileri.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden Beklentileriniz var mı?

Aydın Büyükşehir Belediyesi kuruluşundan beri varım UKAME yönetimindeyim her şeyi beraber yapıyoruz, çok şükür hiçbir sıkıntımız yok.

BİZ AYDIN HALKININI ŞİKÂYETSİZ TAŞIDIĞIMIZ SÜRECE KİMSEYLE DERDİMİZ OLMAZ.

BİZ KAMU HİZMETİ YAPIYORUZ.

Özellikle 65 yaş üstü kişilerin ücretsiz taşınması konusu engellilerin Aydın’dan Didim, Kuşadası, Buharkent’e ücretsiz taşımamız bizi zor durumda bırakıyor.

Kişi öyle ki Kuşadası Didim ve Buharkent’e gitmek için ADÜ Merkez kalkışa gidiyor oradan araca binim gidiyor bu doğru değil.

Kanunda minibüsler de bu konunun içinde olması gerekiyor bereket versin şu anda bu uygulanmıyor. Düşünün 14 kişilik minibüste 65 yaş üstü 10 kişi olsa ne olacak. Bereket versin Aydın Büyükşehir kanundaki bu maddeyi uygulamıyor. Bu konu çok istismar ediliyor.

Öyle ki teyzelerimiz günlerini Aydın’dan kalkıp Kuşadası ve Didim’de gün yapmak için bedava gidip geliyorlar.

Buna can dayanmaz.

Başkan, Siz CHP’li misiniz?

Ben 2009 yılında Sayın Özlem Çerçioğlu ile CHP’de politika yaptım, o dönemde Aydın Büyükşehir’de kontenjan birinci sırada Meclis üyesi oldum.

Ancak sonraki dönemlerde bu elbisemi çıkardım.

Şimdi tüm partilere aynı mesafedeyim.