Bir yaz tatili sezonun sona ermek üzere olmasına rağmen Aydın Sanayisinin bu yıl da çıraktan uzak bir yaz sezonu geçirdiğini kaydeden Akşit, “Bugün herkes işsizlikten dert yanıyor. Kabul ediyoruz. Ancak kimse ne iş yapacağını bilmiyor. Ülkemizde eğitim sistemi ve tatil anlayışı mutlaka değişmelidir. İş bilmeyen kişinin işsizlikten dert yanmaya hakkı yok. Önce iş ve meslek öğreneceğiz. Sonra işsizlikten dert yanacağız. Aydn'da 175 bin öğrenci karne aldı. 3 aydır tatile sanayiye 40 çırak gelmedi. Bu çocukların sonu ne olacak?” dedi.
Aydın"da 12 Haziran 2009 günü 602 okulda 175 bin 518 öğrencinin karne alarak yaz tatiline girdiğini belirten Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hulusi Akşit, zorunlu eğitimin 8 yıla çıkmasının ardından başlayan çırak sıkıntısının bu yıl da devam ettiğini, ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntı ve istihdam sorununa rağmen ebeynlerin tedbir almadığını kaydetti. Bu konudaki tedbirin her ne kadar hükümet tarafından alınması gerekse de her anne-babanın çocuğunu geleceği için mutlaka bir meslek edindirmesini tavsiye eden Akşit, “Ağaç yaşken eğilir. Ancak bizim ülkemizde çocuklarımız 18 yaşından sonra meslek edindirilmeye çalışılıyor. Bu da işsiz kalan gençlerin her türlü kötü yola sapmasına neden oluyor” dedi.
Aydın"da işyerlerinin 10 yıl öncesine kadar yaz tatillerinde adeta cıvıl cıvıl olduğunu ve birer okul gibi çalıştığını kaydeden Esnaf Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit “Bu yıl da esnafımız okullar kapanınca mesleğini genç kuşaklara öğretecek çırak bekledi. Ancak ne gelen oldu ne de giden. 175 bin öğrenciden yarısı sanayide çalışamayacak kız çocuklarımızdan oluşsa geriye 87 bin 500 erkek öğrenci eder. Bunun da yarısından fazlası daha çok küçük desek, yine geriye 40 bin öğrenci kalıyor. Ancak sanayiye meslek öğrenmek için gelen 40 çocuğumuz yok. Gerekçesi de aileleri için. "okuyor". Okuyor da ne oluyor. Okuyan kişinin bir meslek edinmesi kötü mü. Yarın liseyi bitirip 18 yaşını dolduran kişi üniversiteye gitmezse ne oluyor. İşsizler ordusuna yeni fert. 18 yaşını geçmiş bir delikanlıyı o yaştan sonra hangi mesleği öğretebilirsiniz. Vakit çok geç olmadan aileler çocuklarını meslek edindirmeli, devlet de eğitimdeki sorunları giderip mutlaka mesleki eğitime ağırlık vermelidir” dedi.