Aydın Valisi Kerem Al ve ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu’nun da katıldığı toplantıda Aydın’ın markasını oluşturma çalışmalarında fikir jimnastiği yapıldı. Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenen ve Markalaşma, Yenilikçi ve Kalite Geliştirme Derneği “MARKAYDER” tarafından yürütülmekte olan ‘Aydın İlinde Markalaşma Potansiyeline Sahip Yerel Ürünlerin Araştırılması’ projesinin yol haritasının çıkarılması için Aydınlılar bir araya geldi. Keyf Bahçesi toplantı salonunda yapılan ortak akıl toplantısına Aydın Valisi Kerem Al, ADÜ Rektörü ve Aydın Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın Esnaf Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit, Ticaret Odası, Ticaret Borsası temsilcileri, İlçe kaymakamları, merkez ve belde belediye başkanları, ziraat odası yöneticileri katıldı.
ADÜ Sınai Haklar Destek Birimi Sorumlusu Peri Banu Nemutlu’nun sunumu ile başlayan toplantıda Markayder’in amaçları ve hedefleri anlatılırken Aydın’ın markalaşmasında olan eksikliği dile getirilerek; il ve ilçeler, belde ve köylerden bu konuda desteğe ihtiyaç olunduğu dile getirildi.
Peri Banu Nemutlu Markayder olarak Aydının öne çıkan ürünlerinin ortaya çıkarılarak kayıt altına alınıp, korunarak markalaşmasının sağlanılacağını söyleyerek; “önümüzdeki günlerde ilçe ilçe dolaşıp yörelerimizin öne çıkan ürünlerini tespit edeceğiz. Bu konuda kendini Aydınlı hisseden herkesin desteğine ve önerilerine ihtiyacımız var” dedi.
Toplantıya katılan belediye başkanları, meslek odası yöneticileri Aydın’ın marka ürünlerinin belirlenmesi için önerilerini dile getirirlerken ayrıca bu konuda anket doldurdular.
SÖKE ÇİZMESİ, PİDE, ÇÖP ŞİŞ, KÜNAR, KIL ÇADIR ÜRETİMİ, PAMUK, KESTANE, İNCİR ÖNE ÇIKTI
Toplantıya katılımcıların dile getirdikleri görüşlerde Söke Çizmesi, OIrtakların Çöp Şiş’i, Yenipazar, Karacasu ve Bozdoğan’nın Pidesi, Germencik ve İncirliova’nın inciri, Bozdoğan’da üretimi son nesillerde olan kıl çadır yapımı, başta Köşk olmak üzere Aydın yaygın üretim alanı olan Kestane, Koçarlı’nın çam fıstığı Künar’ı ve 21 ayrı sektörde değerlendirilen pamuğun marka ürün olarak şimdilik markalaşmada öne çıkan ürünler oldu.
ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu markalaşmada kültürel öğelerinde önem taşımasına dikkat çekerek; “Aydın denince akla efe geliyor. Aydının tarihi önemli kurtuluş savaşı mücadeleleri ile doludur. Başta Malgaç baskının yaşandığı bölge ziyarete açılmalı. Malgaç Baskını anlatmalıyız. Ayrıca Yörük Efe müzesinin yanı sıra Adnan Menderes ve Demokrasi Şehitleri Müzesi kurularak ziyarete açılarak Aydın’ın pazarlanabilen kültür markaları olabileceğini düşünüyorum” dedi.
Aydın Valisi Kerem Al geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği yurt dışı seyahatinde markalaşmanın önemine bir kez daha şahit olduğunu dile getirerek, “Bizimde marka olabilecek çok. Bu ürünlerimizin kayıt altına alınıp, korurken görsel hale getirme zorunluluğumuz var. Körelen değerlerimizin mutlaka kayıt altına alınıp korunmalı” şeklinde konuştu. 

 

Aydınpost'u Twitter üzerinden takip etmek için tıklayın!