Gazi bulvarı Efelerde Doğu-Batı doğrultusunda yaklaşık beş kilometre boyunca uzanır. Aydın’ın en eski bulvarıdır. Hükümet Bulvarı ile kesişme noktasından itibaren Batı Gazi Bulvarı ve Doğu Gazi Bulvarı olarak ikiye ayrılır. Ne Adnan Menderes Bulvarı, ne de Atatürk Bulvarı yok iken Gazi Bulvarı vardı. Aydın tarihine tanıklık eden, Aydın’ı İzmir ve Denizli’ye bağlayan ana yol burası idi. Daha eskiye gidersek Tralles ile Nysa’yı da birbirine bağlayan yol yine burasıydı. Eski merkez ilçe olan Efeler ilçesi için bu kadar önemli bir bulvar iken son dönemlerde neredeyse üvey evlat muamelesi görmekte.

Büyükşehir Belediyesi Efeler ilçesindeki bulvarları asfalt ile kaplarken bu bulvarı unuttu gitti. Sorduğumuzda Anıtlar Kurulu, Müze Müdürlüğü falan dediler. Batı Gazi Bulvarı asfalt kaplandıysa da Doğu Gazi Bulvarı daha asfaltı göremedi. Batı bölümü asfaltlandı ama bu seferde araçlar aşırı hızlı gitmeye başladı. Bunun için belirli noktalara hız kesici koyulması gerekse de maalesef konulmadı. Sanırım birisinin araç tarafından ezilmesi bekleniyor. Bazı yaya geçitleri kaldırılıp yeni yaya geçitleri açıldı. Kapanan yaya geçitlerinin çiçeklendirilmesi yapılmadığı için hala yaya geçidi vazifesi görmekte. Mevcut yaya geçitlerinin bazılarından bebek arabası ile falan geçmeniz yüksekliği ile neredeyse imkânsız durumda. Yaya geçidi çizgileri ise sağlıklı değil.

Ayrıca bu bölgedeki ışıklandırma yeterli değil, aslında bu ışıklandırma sorunu Efeler ilçesinin büyük bir bölümünün sorunu. Nedense kimse bu işe önem vermiyor. Diğer bulvarlarda görülen ağaçlandırma ve süsleme çalışmaları bu bulvarda nedense yapılmıyor. Birde mevcut ağaçların budaması zamanında ve iyi yapılmıyor. Geçen yıl bazı ağaçların budaması gecikildiği için yapılamadı. Bu konuda bazı vatandaşların belediyeye şikâyette bulunmasına karşılık budama yapılamadı. Burada bazı ağaçlar mahalle sakinlerini rahatsız etse de çözüm bulunamıyor. Birçok ağaç noktası ise boş boş duruyor. Buralara “bir turunç dikelim” diyen yok. Yalnız burada değil, birçok alanda ağaçlandırma konusunda bir program ve disiplin yok görünüyor.

Doğu Gazi Bulvarı daha vahim durumda. Bu bulvarın alt yapısı tamamlanmadığı için asfaltlanmadığı söyleniyor. Bekliyoruz, göreceğiz. Ayrıca Gazi Bulvarı ile Hükümet Bulvarı kesişim noktasında ise dere boyutunda suyolları var. Bu nedenle doğudan batıya veya kuzeyden güneye geçen araçlar beşik gibi sallanıyor ve kavşağı terk etme süresi uzuyor, bunun sonucunda da bu kavşakta trafik tıkanıyor. Ayrıca bu kavşağa ve Zafer Meydanındaki kavşağa yaklaşım yollarında araç park etmesinden dolayı ışıklarda uzun kuyruklar oluşuyor. Hele Zafer Meydanı ve çevresinde dolmuş terörü yaşanıyor. Bu soruna acil bir çözüm bulunmalı, mesela bu dolmuşlar Soğukkuyu Kavşağından geri döndürülüp yukarı çıkmalarına izin verilmemeli veya durmadan ring yapmaları sağlanmalı.

Bu bölgedeki bir başka sorun ise Salı günleri 1631 sokakta sergi kuran elişi satan kadınlarımızın durumu. Bu kadınlarımız 13. Sokaktaki kapalı sokağa gitmek istiyorlar. Mevcut yerlerinde yağmur onları çok etkiliyor. 13. Sokak kapalı olduğu için yağmurdan ve güneşten korunacaklar. Yaklaşık on kadar kadınımızın bu isteğine Efeler Belediyesi tarafından olumlu bakılmalı. Bu sorunu Efeler Belediyesi kolaylıkla çözecektir. Yukarıda yazdığımız sorunları ise Büyükşehir Belediyesi çözmeli. Umarım kısa sürede tüm sorunlar kısa sürede çözüme kavuşur.

Son olarak Efeler ilçesi özelinde birçok ilçenin de sorunu olan gece aydınlatılması sorununa değineceğiz. Efeler’de binlerce öğrenci öğrenim görmekte. Aydın ili öğrenciler bakımından güvenli bir kent konumunda. Ancak geceleri aydınlatmasının bazı bölgelerde yetersiz olması bu güvenli kent özelliğini zedelemekte. Bu konuda başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm kurumların daha duyarlı olmaları gerekmektedir. Bu duyarlılığı Aydın Valiliği ve Efeler Kaymakamlığı hissederek buna göre davranmalıdır. Olumsuz bir olay olduktan sonra alınan önlemlerin kıymeti yoktur. Önemli olan önlemleri olumsuz bir olay gerçekleşmeden alabilmek, testi kırılmadan davranabilmek.

“İnsanlar öğrenme dürtüsüyle doğarlar. Öğrenmeye karşı merak ve bundan duyulan zevk insanın doğasında vardır. Bunlar bebeklikten başlayarak zamanla yok edilir.” (W.E.Deming)

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE! Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!