Geçen hafta Aydın’daydım. Şehrin üstünde inanılmaz bir metan gazı kokusu vardı. Çakırbeyli’ye doğru gittikçe maalesef Büyük Menderes metan gazı kokusu ve pislik kokuyor. Konuyu araştırmaya başladım.

AYDIN ATIKSU ARITMA TESİSİ

Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ yetkilileri ile konuyu masaya yatırdığımızda 1987 yılında yapılan Aydın arıtma tesisi hakkında yetkililer aşağıdaki bilgiyi sundular.

  • Mekanik ve ekonomik ömrünü tamamlayan Aydın Doğu Atıksu Arıtma Tesisi (AAT), 1984 yılında devreye alınmıştır. Biyolojik arıtım için oksijen ihtiyacını blowerlardan değil, doğal ortamdan alan bu sistem sadece lagün havuz prensibiyle atıksuyun oturmuş hale getirilmesinden ibarettir. Mekanik çamur susuzlaştırma ünitesi (dekantör, belt press, filtre press) mevcut değildir, çökelen yoğunlaştırılmış çamur, çamur kurutma yataklarına alınarak mevsim sıcaklığına göre kuruması sağlanır. Arzu edilen çamur kuruluğuna yağışlı mevsimlerde ulaşılamaz bu durum işletme sırasında zorluklara (koku, rezerv alan) yol açar.
  • Aydın Doğu AAT’nin lagün havuz alanları toplamı 86 dönümdür. Çamur kurutma yataklarında kurutulan çamur miktarı aylık 20 ton civarındadır.

İşte bu atık çamur, anlayacağınız b*k birikintisi Aydın ilinde metan gazı, yani b*k kokusu üretiyor.

Bu da yaklaşık ayda 20.000.- Kilogram civarında oluyor. Bu birikintiyi elektrik enerjisine çevirirseniz 1,5 Megavat enerji üretebiliyorsunuz.

ÇÖZÜM

  • Aydın (Merkez), İncirliova, Koçarlı ve çevrelerindeki yerleşim yerlerinin atıksularını teknolojik anlamda arıtacak 650.000 eşdeğer nüfuslu İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yapılması planlanmaktadır.
  • Bunun için mülkiyeti hazineye, tahsisi Adnan Menderes Üniversitesine (ADÜ) yapılmış olan 490.252,50 m²’lik İncirliova İlçesi, Osmanbükü Mahallesindeki taşınmazın 117.000,00 m²’lik kısmı belirlenerek ilgili alanın tahsisi için 27.12.2016 yılında İncirliova Mal Müdürlüğüne ve ADÜ’ye başvurulmuştur
  • Bugüne dek İncirliova Mal Müdürlüğüne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Orman ve Su İşleri Bakanlığına, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne ve Adnan Menderes Üniversitesine toplam 20 ayrı yazışma yapılarak tahsis talebimiz yinelenmiştir. Bugüne kadar olumlu olumsuz cevap alınamamıştır.

NAZİLLİ ATIKSU ARITMA TESİSİ

  • Mekanik ve ekonomik ömrünü tamamlamış bir diğer tesisimiz Nazilli AAT’dir. 1987 yılında devreye alınmıştır. Tesis debi kapasitesi açısından maksimumdadır.
  • Tesisin kapladığı alan 48 dönümdür. Çamur kurutma yataklarında kurutulan çamur miktarı aylık 10 ton civarındadır.
  • Nazilli İlçesinde oluşan evsel nitelikli atıksuların teknolojik anlamda arıtılması için 200.000 eşdeğer nüfuslu İleri Biyolojik atıksu Arıtma Tesisi yapımı için;
  • Mülkiyeti hazineye, tahsisi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Aydın Pamuk Birliği)’ na yapılmış olan 304.000 m²’lik Nazilli İlçesi, Sümer Mahallesi, 1110 ada, 5 nolu parselin 75.000 m²’lik kısmının tahsisi istenmiştir.
  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gelen cevap olumsuz olmuştur.
  • Telep ettiğimiz talebin gerçekleşmesi ile anılan alana yapılacak AAT ile ayda şu an için üretilen aylık 10 ton çamur, mekanik susuzlaştırma ünitesi (dekantörler) yardımıyla günlük 10 ton civarında olabilecektir. Günlük 10 ton çamur, çürütme silolarında (degister) çürütülerek metan gazı üretilebilecektir. Metan gazı, yapılacak kojenerasyon tesisi yardımıyla elektirik enerjisine dönüştürülecektir. 4 kişilik bir ailenin ihtiyacı olan aylık 253 kWh enerjiden yola çıkarak, 1428 evin ihtiyacını olan enerji üretilebilecektir.

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

AŞAĞIDAKİ OLUMLU YAZIYI YAZIYOR…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Menderes Havzasının Hassas Alan olarak belirlenmesi nedeniyle dağıtımlı olarak (Aydın Valiliği, Nazilli Kaymakamlığı, İncirliova Kaymakamlığı, Adnan Menderes Üniversitesi) 09.01.2018 tarih ve 8200 sayılı yazıyla;

İlgi yazıda bahsedilen amaçlara yönelik yapılması gereken AAT için talep edilen yerlerin Aydın Büyükşehir Belediyesine tahsisi hususunun önem arz ettiği ve konunun ivedilikle çözülerek gerekli tahsislerin yapılması hususunda, bilgilerinizi arz/ rica ederim denilmiştir.

yavuz-selim-kosger--ahmet-gozen.jpg

AYDIN VALİSİ İLE YAPTIĞIM 1,5 SAATLİK GÖRÜŞME…

Aydın Valisi Sayın Yavuz Selim Köşger’e kolumda dosyalar ile gittim. Efendim Aydın ili pislik kokuyor. Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü herhalde konuyla ilgili bilgisi yok lütfen ilgilenir misiniz dediğimde “Ben tarafları bir araya getirdim. Ama konu çözülmemiş gördüğüm kadarıyla” ifadesinde bulundu. Sayın Valimiz önümüzdeki günlerde konuyu tarafları bir araya getirerek çözeriz ifadesinde bulundu.

HAL KONUSU…

Aydın ovasının hal konusu ise Aydın il Müdürünün Acarlar’da 155 KW enerjinin geçtiği çöp alanına eğitim tesisi yapacakmış. Hazret bunun için olumsuz yazı yazmış hâlbuki burası 1/100000’lik planlarda hal alanı. Galiba Aydın Milli Eğitim Müdürü Aydın çiftçisini sevmiyor. Aydın’da hal yapılacak yeri, pazarlık konusu haline getirmiş önümüzdeki hafta bunları da yazacağım,

AYDIN’DA BULUNAN MİŞONLAR…

Aydın ilinin b*k kokmasını, halkın zehirlenmesini istiyorlar. Nazilli ve Aydın arıtma tesisleri için gerekli arazi tahsisleri için Sayın Valim bizi bu MİŞONLARDAN kurtarın lütfen konuyu çözün lütfen.