Yetkililer ani ısı değişikliği nedeniyle vatandaşların daha çabuk hasta olduğunu belirttiler.
Geçen hafta etkili olan yağışlı ve soğuk havanın ardından dünden itibaren Aydın"da hava sıcaklığı mevsim normalleri üzerinde seyretmeye başladı. Yaşanan hava değişikliği ve deyimlere bile geçen Aydın havası bir çok vatandaşı hasta ederken, hastanelerde de ciddi oranda yoğunluk yaşandığı bildirildi.
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri özellikle Aydın gibi havası çok sık değişen yerlerde grip ve soğuk algınlığı vakalarının arttığını belirterek, bu durumun esas nedeninin hastaların havaya aldanıp giyim kuşamlarına dikkat etmemelerinden kaynaklandığı bildirildi.
Aydın Devlet ve Atatürk Devlet Hastaneleri"nde yoğunluk nedeniyle polikliniklerin koridorlarında bile muayene saatlerinde adım atacak yer kalmadı. Aydın"da bir günde dört mevsimin yaşandığını bu nedenle vatandaşların evden çıkarken mutlaka tedbirli çıkmalarını öneren hekimler "Havalar sabah güzel de görünse güneşli de görünse vatandaşlarımızın yanlarında mutlaka kalın bir kıyafet taşımaları gerekiyor. Havanın sıcak olmasına aldanmayıp yanlarında ekstra bir ceket bulundurabilirler. Çünkü Aydın"da ne havanın ne zaman güneşli, ne zaman yağmurlu, ne zaman rüzgar olacağı belli olmuyor" diyerek özellikle çocuk ve yaşlıların daha dikkat edilmesi gerektiğini belirttiler.
GRİP; HAPŞIRMA, ÖPÜŞME VE EL SIKIŞMAYLA BULAŞIYOR
Soğuk algınlığının hapşırma, öpüşme, el sıkışma ile oluşan damlacık enfeksiyonu yoluyla bulaştığını bildiren doktorlar, hasta kişilerin toplumdan izole edilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle toplu yaşam mahallerinde ve okullarda bu kişilerin bir enfeksiyon kaynağı olacağının unutulmaması gerektiğini belirten hekimler “10 günden daha uzun süren ve ateşlenmeye yol açan durumlarda hastalık komplikasyonlara yol açtı demektir. Bunlar arasında sinüzit, akciğer enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonu sayılabilir. Ateşin devamı halinde ancak o zaman antibiyotik kullanılmalı. Bunun dışında antibiyotik kullanılması hastalığın seyrini kötü yönde değiştirebilir. Ayrıca hasta kişiler hasta olduklarında diğer kişilerin sağlığı için öpüşme ve el sıkışma işlemi yapmasınlar. Hapşırırken de ağızlarını mendil ile kapatarak virüsün çevreye yayılmasını önlesinler" önerisinde bulundular.