5996 Sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu”nun 31. maddesi kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca yürütülen ‘Gıda Denetçiliği’ kurslarının ilki 09-13 Mayıs 2011 tarihleri arasında Aydın’da yapıldı. Kursa Aydın genelinde bünyesinde çalışan personelin yanı sıra Tokat, Denizli ve Balıkesir illerinden de teknik personel katıldı.
İl Tarım Müdürlüğü personeli tarafından gerçekleştirilen Gıda Denetçi Kursu süresince Gıda İşyeri Denetim Hizmetleri, 5996 Sayılı Kanun ve Kanun gereği kayıt-onay işlemleri için gerekli evrak ve dosya kabulü, Bitki Koruma, Hayvan Sağlığı ve İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü Mevzuatları, AB Mevzuatı, İthalat ve İhracat Uygulamaları, RASFF Uygulamaları, HACCP ve diğer otokontrol sistem uygulamaları ve Organik Tarım konularında teorik ve uygulamalı eğitim verildi.
Kurs kapsamında bir ihracat İli olan Aydın’ın; AB’ne ve AB dışındaki ülkelere ihracat yapan işletmeleri gezilerek kursiyerlere konular hakkında bilgiler yerinde uygulamalı olarak verildi ve ayrıca satış, toplu tüketim yerleri ve organik tarım yapan işletme incelemeleri de programda yer aldı.
Kurs bitiminde yapılan sınavdan sonra konuşan İl Tarım Müdürü Muhsin Temel, Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendislerinden oluşan toplam 32 kişinin katıldığı Gıda Denetçi Kursu sonunda yapılan sınavda başarılı olan personele Gıda Kontrol Görevlisi unvanı verileceğini belirtti. Temel, insan sağlığının korunması ve daha sağlıklı nesiller için gıdaların teknik ve hijyenik şartlarda üretilmesi, fiziksel ve kimyasal açılardan uygun olması gerektiğini vurguladı. Temel, bu gerekliliğin sağlanması için de Gıda Kontrol Görevlilerine büyük sorumluluklar düştüğünü sözlerine ekledi.