Yapılan araştırmalara göre; Türkiye’de 2017 yılında gerçekleştirilen vergi indirimi sonrası beyaz eşyada yüzde 25, mobilyada yüzde 35, konutta yüzde 8,2 arttığını belirten Başkan Çetindoğan, “Vergi indiriminin kalkması ile 2018 Ocak ayında beyaz eşya, mobilya ve benzeri ürünlerin satışlarının yüzde 17 oranında düşüş yaşanmış. KDV ve ÖTV indirimi uygulandığı dönemlerde piyasada yaşanan hareketliliğin tekrar yaşanması için vergi indirimi uygulamasının devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Vergi indirimlerinin ekonomik canlanmaya ciddi faydası olur. Düşünülenin aksine vergi indirimleri vergi gelirlerini azaltmaz tam tersine artırır. Bu nedenle hem piyasanın canlanması hem de vergi gelirlerinin artması için KDV ve ÖTV’de indirim uygulamasının devam etmesini istiyoruz” diyerek esnaf ve sanatkarın 2017 Eylül ayında sona eren vergi indirimlerinin geri gelmesini beklediğini kaydetti. 

2017 yılında gerçekleşen ekonomik büyüme hızının sürdürülebilir olabilmesi için farklı sektörlerde de vergi indirimlerinin değerlendirilmesi gerektiğine inandığını belirten AYESOB Başkanı Çetindoğan, “KDV ve ÖTV indirimlerinin uygulandığı dönemde indirimin ekonomiye olumlu etkisini hep birlikte gördük. Uygulama sona erince piyasadaki hareketlilik bir anda durdu. Esnaf ve sanatkarlar olarak 2018 yılında vergi indirimlerine yeni sektörler ilave edilerek devam edilmesini istiyoruz” dedi. 

“Düğün sezonu geldi, piyasa halen durgun” 
Türkiye’de en fazla alışverişin yapıldığı dönemlerden birinin de düğün sezonları olduğunu Ege’de baharın gelmesi ve düğün sezonlarının başlamasına rağmen halen beklenen hareketin oluşmadığını belirten Başkan Çetindoğan, özellikle ev eşyasında gerçekleştirilecek indirimlerin gençlerin evlenmesine de yardımcı olacağına inandığını belirtti. Türkiye’de evlilik yaşına gelen nüfusun her yıl yaklaşık 100 bin kişi artmasına rağmen ev kurup evlenen kişi sayısının azaldığına da dikkat çeken Başkan Çetindoğan, “2015 yılında ülke genelinde 602 bin çift evlenirken bu sayı 2016’da 594 bine, 2017’de ise 569 bine düşmüş. Artan nüfusa bakıldığında 2017 yılında yaklaşık 700 bin çiftin yuva kurup evlenmesi beklenirken bu rakam 569 binde kaldı” dedi. 

“Aydın’da azalıyor” 
Durumun Aydın’da da aynı olduğunu belirten AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan, “Yaklaşık 1 milyon 100 bin nüfusu olan Aydın’da 2017 yılında 7 bin 634 kişi evlenirken bu rakam 2011 yılında 7 bin 748 kişi 2012 yılında ise 7 bin 854 kişi 2013 yılında ise 8 bin 42 kişi evlenmiş. Evliliklerin artması ve ekonominin canlanabilmesi için beyaz eşya, mobilya, elektronik eşya, ev tekstili, züccaciye, giyim gibi sektörlerde vergi indirimleri yapılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Böylelikle hem sektörlerde ciddi bir canlanma hem de vergi gelirlerinde artış olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA