Değerli okuyucularım,

Aydın halkı maalesef kendini devlet olarak yöneten birimleri tanımıyor. Tanımadıkları için kendisini yöneten devletin vali yardımcılarını, birim müdürlerini, bunların neler yaptıklarını, nereye baş vuracaklarını da bilmiyorlar.

Bende bu değerli yöneticileri, değerli iş adamlarını tanıtmaya onların neler yaptıklarını anlatmaya çalışıyorum.

Yıllarca bürokraside görev üsetlenenlerle mesai yaptım. Bürokraside çalışan yöneticiler için varsa yoksa Devlet ve halk çok önemlidir, onların gözleri Devletten başka hiçbir şey görmez.

Tek istedikleri yaptıkları işlerin halk için o yöredeki insanlara yaptıkları hizmetler çok önemlidir. Onların da his dünyaları vardır. Hatırlanmak isterler.

Görev yaptıkları şehirde yaptıklarının farkına varıldığının görülerek yaptıklarının anlatılmasını bu şekilde takdir edilmeyi beklerler.

Devletin katı kuralları bazen onların konuşmalarını önler işte o an bu insanların sessiz çığlıklarını duymanızı isterler.

Bereket ki Aydın Valimiz, bağnaz, dediğim dedik Vali değil.

Sayın Valimiz şu ana kadar Aydın ilini tanımaya çalışıyor tanıdıktan sonra Aydın için yapılacakları yapacağına inanıyorum.

Pandemi sebebiyle şu aralar pek halkın içine çıkamıyor. Aydın ili sorunlarını yakından takip ettiğini de biliyorum.

Bu hafta size Aydın DSİ’yi tanıtmak yaptıklarını anlatmak için yaptığım görüşmeyi aşağıda sunuyorum.

AYDIN DSİ 21. BÖLGE MÜDÜRÜ GÖKTUĞ İLTER İLE GÖRÜŞMEM

Değerli okuyucularım, şu an ülkemiz bir yandan COVİD-19 salgını ile uğraşırken diğer taraftan Devletin tüm kurumları sahada görevlerine kesintisiz şekilde devam ettiriyor.

Ben de ilimizin en büyük yatırımcı kuruluşlarından olan biri olan DSİ 21. Aydın Bölge Müdürlüğü’ne gittim. Bölge Müdürü İnşaat Mühendisi Sayın Göktuğ İLTER ile tanıştım.

Sayın Göktuğ İLTER, okuyucularıma kendinizi tanıtır mısınız?

Ahmet Ağabey,

Aslen Tokat Niksarlı’yım ama babamın memuriyeti sebebiyle ilkokul, ortaokul ve liseyi ilin en gelişmiş ilçesi Erbaa’da okudum. 1997 yılında İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliğinden mezun oldum.

İncirin anavatanı Büyük Menderes ırmağının suladığı bereketli ovalar üzerinde kurulu her türlü ürünün yetiştiği bu güzel şehre hizmet etmek nasip olduğu için artık ben de Aydınlı sayılırım.

Biraz hizmetlerinizi anlatır mısınız?

Üniversiteden mezun olduktan sonra 2 yıl kadar özel sektörde Çorlu Sivil Havaalanı inşaatında ve1999 Gölcük depremi sonrası Sakarya Üniversitesi altyapı ve bina inşaatlarında mühendis olarak çalıştım.

Devlet Memuru olarak ilk atamam DSİ Çoruh Projelerine oldu. Çoruh'un gerdanlıklarından olan Borçka & Muratlı Barajları ve HES İnşaatlarında 7 yıl görev yaptım. Sonrasında Kızılırmak’ın en büyük ovalarından Bafra Ovası Sol Sahil Sulama İnşaatında, Samsun İçmesuyu ve Atıksu Şube Müdürlüğünde ve en son da 5 yıl Isparta’da Bölge Müdür Yardımcısı olarak görev yaptım. 21 yıldır Kamuda Mühendis, Şube Müdürü, Bölge Müdür Yardımcılığı ve Bölge Müdürlüğü gibi çeşitli görevlerde bulundum.

23 yıldır dünyanın en güzel mesleklerinden ve medeniyet mühendisliği olarak da bilinen inşaat mühendisi olarak aktif çalışıyorum.

Bu süre zarfında bize bu güzellikleri sağlayan ülkeme faydalı olmak gayesiyle yeniliklere ve yeni yaklaşımlara açık olarak, mesleki-sosyal gelişimim için sürekli okuma felsefesi ile hep keyif alarak çalıştım.

Çalışma hayatımda hep bir önceki görevimden daha fazla çalışmayı prensip edindim. Burada da tüm ekip arkadaşlarımla aynı tempoda güzel bir çalışma ortamı yakalayacağımıza inanıyorum.

Aydın DSİ olarak, Aydın ilinde neler yapıyorsunuz?

DSİ Ailesi içerisinde çok büyük bir öneme sahip, büyük projelere imza atılmış Aydın DSİ 21. Bölge Müdürlüğüne atandığım için başta Tarım ve Orman Bakanımız ile DSİ Genel Müdürümüze ayrıca minnettarım.

Bölge Müdürlüğümüz Aydın İlinde 6 Eylül 1976 tarihinde kurulmuş olup sınırları içerisinde 3 il, 49 ilçe ile 1 857 mahalle bulunmaktadır. 21. Bölge Müdürlüğü olarak Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan çok geniş bir sahada hizmet ediyoruz.

Bilindiği üzere ilimiz Aydın tarımda çok büyük bir potansiyele ve üretim hacmine sahiptir.

Bu sebeple önceki yıllarda yapılan ve işletmede birçok sulama tesisimiz bulunmaktadır.

Büyük sulama tesislerimizden Akçay Sulaması, Aydın Ovası Sulaması, Söke Ovası Sulaması, Nazilli Sulaması başta olmak üzere toplamda 1.150.000 dekar (dönüm) arazi sulamaya açılmıştır.

Çine Adnan Menderes Barajı, Kemer Barajı, Topçam Barajı ve İkizdere Barajı olmak üzere birçok baraj ve gölet inşa edilmiştir.

Yine Aydın (Ortaklar) İçme suyu Projesi kapsamında Aydın İl Merkezi, İncirliova ve Koçarlı İlçeleri içme suyu ihtiyacı için İkizdere Barajı,

Tabakhane Regülatörü ve içme suyu tesisleri inşa edilmiştir. Projenin 2020 maliyeti 680 Milyon TL mertebesindedir.

Değerli okuyucularım;

İKİZDERE BARAJI Aydın halkının içme suyu ihtiyacını karşılamaktadır. Aydın Büyükşehir Belediyesi bu içme suyunu halka dağıtıyor. Topladığı paralar ile 680 Milyon civarındaki parayı uzun yıllara bağlı FAİZSİZ olarak devlete bu parayı ödüyor.

Böylelikle 680 milyon TL’lik yatırım yerine bu parayla halkına başka yatırımlar yapıyor.

680 Milyon TL’lik bir yatırımı Aydın Büyükşehir Belediyesi bütçesi karşılayamaz.

Ha borçlanarak karşılar, peki yıllık en az %10 faiz 68 milyon TL ne olacak? İşte burada Devlet 680 Milyon TL yatırım yapıyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi FAİZ ÖDEMEDEN devletin imkanları ile Aydın halkına hizmet götürüyor.

AK Parti iktidarı ile Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Aydın Halkı için yapılan bu diyalog çok önemlidir. Keşke başka işlerde de bu diyalog devam etse.  

Göktuğ Bey, DSİ Bölge Müdürlüğü’nün bundan sonraki Aydın hedefleri nelerdir?

Aydınımızın marka değerini artıracak Hizmet, Tarım, Enerji, Taşkın ve Çevre Sektöründe planlama, proje ve inşaat aşamasında 6 milyar TL’yi aşan yüzlerce projemiz bulunmaktadır.

Bunlardan hangisini anlatayım bilemiyorum.

Sadece şunun altını çizebilirim ki yatırım programımızdaki inşaat/yapım işimiz, 2 milyar TL’nin üzerindedir.

Tamamlanan 100’ün üzerindeki taşkın koruma tesisleriyle halkımızın can güvenliğini ve Toprağımız Korunmaya çalışılmaktadır.

Göktuğ Bey SARIÇAY BARAJI ve Nazilli içme suyu ile ilgili bilgi verir misiniz?

Ahmet Ağabey,

HİZMET sektöründe içme suyu projelerimiz devam etmektedir.

Yapımı Devam Eden;

  • Kuşadası ve Söke ilçelerine Sarıçay Barajı’ndan sağlanacak yıllık 20,75 milyon m su ile karşılanarak toplamda 303.000 kişiye içme kullanma suyu temin edilecektir. SARIÇAY BARAJI, içme suyu isale hattı ve arıtma tesislerinin 2020 yılı itibariyle maliyeti 750 Milyon TL mertebesindedir.

  • Aydın-Nazilli Yöresi İçme Suyu Projesi kapsamında Nazilli, Kuyucak ve Buharkent ilçelerine içme suyu temin edilecektir. Yapımı tamamlanan Karacasu Barajı ve içme suyu projesinin 2020 yılı itibariyle maliyeti 410 Milyon TL mertebesinde olup, bu bedelin 295 Milyon TL’si yatırıma dönüşmüştür. 150 milyonluk kalan iş ihale edilecektir.

Değerli okuyucularım İkizdere barajı 680 milyon, Nazilli 410 milyon, SARIÇAY BARAJI 750 MİLYON İHALESİ YAPILMIŞ işler. Bunların yapımı Aydın Büyükşehir Bütçesi ile yapılamaz. Ak Parti iktidarı bunları yapıyor.

Planlama ve Projesi Devam Eden;

  • 410 milyon TL’lik Beşparmak Barajı ve Aydın-Didim-Akbük içme suyu Projesi hazırdır.
  • 40 milyon TL maliyetli Germencik ve Köşk İlçeleri İçme suyu projesi ile 130 milyonluk Çine İçme suyu Projesi devam etmektedir.

Göktuğ bey DSİ Aydın Ovası için kapalı sulama tesisleri yapıyor bilgi verir misiniz?

TARIM Sektöründe iklim değişikliğine bağlı son yıllarda hissedilir bir kuraklık yaşanan yöremizde bir damla suyun boşa gitmemesi için modern kapalı sulama sistemleri inşa etmeye devam ediyoruz.

  • 115 milyonluk Gökbel Barajı ile maliyeti 400 milyon TL’yi bulan 146.040 dekar araziyi sulayacak KOÇARLI BAĞARASI SULAMASI inşaatları devam etmektedir.
  • Yine 37 milyon Maliyetli ve 49.080 dekar araziyi sulayacak BOZDOĞAN OVASI SULAMASI SAĞ SAHİL İNŞAATINDA sona gelinmiştir.

Önümüzdeki dönemde ihalesini yapmayı hedeflediğimiz büyük sulama inşaatlarımızdan 69.800 dekar arazi sulayacak 224 milyon maliyetli Çine Sulaması ile 22.000 dekar sulama sahasına sahip 65 milyon maliyetli Yenipazar-Dalama Sulaması Yenileme 2.Kısım ile birlikte birçok Baraj, Gölet Sulaması ile YÜS ve YAS projelerimiz çeşitli aşamalarda devam etmektedir.

Göktuğ Bey, Menderes Ovası maalesef şehirlerin atık suları belediyeler tarafından arıtılamıyor Büyük Menderes nehrine boca ediliyor… DSİ olarak ne yapacaksınız?

 

Uzun vadede planladığımız 208 km’lik AŞAĞI BÜYÜK MENDERES NEHRİ ISLAHI projesi planlama ve proje çalışmaları yapıyoruz. Projenin tahmini maliyeti 2 Milyar TL’nin üzerindedir.

Kurum olarak nehir havzalarını kirleten evsel atık suların toplanıp arıtılarak bertaraf edilmesini sağlayacak atık su toplama ve arıtma tesislerini de inşa ediyoruz.

İlimiz için büyük öneme sahip Büyük Menderes Nehrinde kirlilik unsurlarından biri olan evsel atık suların arıtılması için BÜYÜK MENDERES HAVZASI ATIKSU TOPLAMA VE ARITMA TESİSLERİ ŞEMSİYE PROJESİ’ne başlanılmıştır.

Aydın ile birlikte Uşak, Denizli, Afyonkarahisar ve Muğla’nın muhtelif ilçelerine de evsel atık su arıtma tesisi projeleri hazırlanacaktır.

Proje kapsamında Aydın Merkez İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi, Söke İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ile Nazilli İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ve kolektör projeleri hazırlanacaktır. Aydın ili için bu projelerin 2020 yılı itibariyle maliyeti yaklaşık olarak 400 Milyon TL mertebesindedir.

Biz teknik bir Kurumuz bu sebeple yukarıda hep maliyetleri verdim.

Buradaki en büyük gayem bugüne kadar yaptığımız büyük işlerin verdiği haklı gurur ile yapacağımız daha büyük işlerin altını çizmek.  DSİ ailesi olarak biz bu tesisleri hayat geçirecek potansiyele sahibiz, Aydın ise fazlasını hak ediyor.

Kurumumu ve projelerimizi anlatma fırsatı sağladığınız için size de özel teşekkürlerimi sunuyorum.

Değerli okuyucularım, yıllardan beri benim gibi tüm Aydınlılar yukarıdaki söyleşimde Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bu ölçekte projeleri yapmaya maalesef ekonomik gücü yetmez. 2 milyar TL barajlar, belediyelerin arıtma tesisleri, içme suyu tesisleri yapıp işletmek devletin desteği olmadan mümkün değil.

Doğrusu ben de bu görüşmede çok şey öğrendim.