Aslında tarzımız olmasa da Kişi bazlı bu yazıyı değerli bir dostumuz için yazmak bizim için onur vericidir. Bazı değerler vardır, dünyaya bir defa gelir, izini bırakır ve gider. Böyle bir onura erişmek herkesin harcı değildir. İşte doğma büyüme Aydınlı olan, en iyi zamanlarında bile buradan ayrılmayarak doğduğu topraklara hizmet etmeyi amaçlayan Ahmet Konaklı bu değerlerimizden birisidir.

Bizim lise okuduğumuz dönemde Aydın ve ilçelerinde birkaç dershane vardı. Bunlardan en büyüğü ve en uzun soluklu olanı Merkez İlçede yer alan Konaklı Dershanesi idi. O dönemlerde Konaklı Dershanesi adeta bir gelenekti. Yağcılar içinde küçücük bir yerde 70'li yıllarda başlayan dershane sonradan ülke çapında bir markaya dönüştü. Diğer ilçelerde Konaklı Dershanesi şubeler açarak zincir dershane kavramını getirdi. Uzun yıllar Aydın ilinin üniversite giriş sınavlarında hep en önde olmasında payı oldukça büyüktü. Ben burada eğitim alamadım ama biricik kızımı Konaklı Dershanesine göndermek nasip oldu.

Öğretmen olarak Aydın iline 1991 yılında atamam yapılınca ilk öğrendiğim isimlerden birisi olmuştu Ahmet Konaklı. 1993 yılında Aydın Lisesi'nde göreve başlayınca kendisi ile şahsen tanışma fırsatım oldu. O günlerden bu güne dostluğumuz perçinlenerek devam etti. Neredeyse otuz yıllık bir dostluğumuz oldu. Birlikte eğitim için çalıştık, aynı derneklerde birlikte emek verdik, aynı sofradan yemek yedik. Eşi Semra Konaklı ile, kızı ile, damadı ile iyi ilişkiler kurduk, çok şeyi paylaştık.

Ahmet Konaklı Türkiye’de özel dershaneciliği başlatan isim olarak anılır. Vizyoner yapısı ile ileriyi görmüş, öğretmenlikten dershane işletmeciliğine geçiş yapmıştır. Bize aktardığı bir anısına göre, marangoz olan babasına ismini ülke çapında duyurmaya söz vermiş ve bunu da en iyi şekilde başarmıştır. Dershanecilikte gösterdiği başarı ile adından söz ettirerek Aydın ilinin önemli iş insanlarından biri olma onuruna erişmiştir.

Ahmet Konaklı bu başarıları ile Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanlığı, Aydınspor yönetim kurulu üyeliği, Aydın Lions Kurucu üyeliği Aydın Lions Başkanlığı, Lions Bölge Başkanlığı gibi görevlerde bulunarak başarılı bir şekilde hizmetlerde bulunmuştur. Onun görev yaptığı dönemlerde Aydınspor en başarılı dönemini yaşamıştır.

Çoğu kimse bilmez ama gerek dershaneleciliği döneminde, gerekse sonraki dönemde çok sayıda öğrenciye burs imkanı yaratarak iyilik yapmanın yollarını aramıştır. Deshanesinde yetişen binlerce öğrenci şu anda ülkemizin dört bir yanında önemli yerlerde görev yapmaktadır.

Ahmet Konaklı yaklaşık kırk yıl dershanecilik yapmış, daha sonra vakfa devrettiği binasını yüksek öğrenim yurduna dönüştürerek eğitime katkı vermeyi hiç bırakmamıştır. Çocukların ve gençlerin eğitilerek ülkelerine yararlı insanlar olmalarını sağlamak onun en önemli görevleri arasında olmuştur. Bu nedenle tüm hayatını eğitime adamıştır.

Ahmet Konaklı yoğun iş temposu arasında böbrek rahatsızlığın yakalanmış, bu hastalıktan böbrek nakli ile kurtulsa da son dönemde yaşlılığa bağlı rahatsızlık sonucu 74 yaşında, erken sayılabilecek bir yaşta hayata veda etmiştir. Yaşadığı sürece iyi işler yapmış, herkesin gıpta ile baktığı başarılar elde etmesini bilmiştir. Kendisine Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileriz.

"Bilginin efendisi olmak için çalışmanın uşağı olmak şarttır." (Balzac)