Günlük yaşantımızda çok kullanılan bir atasözüdür. Anlam olarak; "İşe yaramaz, niteliksiz, silik insanlarla kimse ilgilenmez. Daha ziyade bilgili, becerikli kimselerle uğraşılır, onlara sataşılır" diye ifade edilir.

Yani; sıradan biriysen, etliye sütlüye karışmıyorsan, yenilik ve değişimci değilsen, yaptıklarınla farkındalık yaratamıyorsan seni kimse tekmaz, kimse seninle uğraşmaz. Eğer yaptıklarınla dikkat çekiyorsan, değişimci bir kişiliğin varsa, vizyon sahibiysen ve bunu uygulamaya koyuyorsan, insanlar senin başarını kıskanıyorsa insanlar seni çekemez ve eleştirilirsin. İnsanlar senin yerinde olabilmek için her yolu dener ve seni fazlasıyla kıskanır.

Tıpkı Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nu kıskandıkları gibi.

Özlem Çerçioğlu 2002 seçimleri öncesinde siyasi açıdan tecrübesiz biriydi. Dördüncü sıradan aday gösterilince başta Nazilli olmak üzere çok sayıda köyü, kenti dolaştı, çevresindeki tecrübeli kişiler sayesinde işin özünü kaptı. Çabuk öğrenen ve kavrayan kişiliği sayesinde kısa sürede "Halka nasıl dokunulur?" sorusunun cevabını buldu. 2002 seçimleri büyük sürprizlerle sonuçlanınca meclise CHP milletvekili olarak girmiş oldu.

Özlem Çerçioğlu meclise girince durmadı, fırsat buldukça memleketine geldiğinde köy köy gezerek halka dokunmaya devam etti. Bunun sonucunda da 2007 seçimleri öncesi yapılan ön seçimde ilk sıraya yerleşti. Kimse bu sonucu beklemiyordu. Ön seçimde partinin ağır topları vardı. O ilk sıraya yerleşince ağır toplar geride kaldı ve ikinci defa meclise girdi. Onun birinci sıradan meclise girmesi dikkatleri üzerine çekmişti, artık o acemi bir siyasetçi değil, siyasette ustalaşmış biriydi.

2009 yerel seçimleri öncesinde partisi CHP yerel seçimlerde artık başarı yakalamak isteyince Aydın'da kendisi belediye başkanlığı için aday gösterildi. Aydın seçimleri adeta kıran kırana geçmiş, Özlem Çerçioğlu dört güçlü aday arasından sıyrılıp Aydın Belediyesi’nin ilk kadın başkanı olmuştu. Bu onun siyasette yön veren bir kişi olmasının önündeki engelleri yıktığı gündü.

Yapılan bir kanun değişikliği ile Aydın Büyükşehir olunca Özlem Çerçioğlu adaylığı ilk açıklanan kişi olma onurunu elde etti. İlk defa yapılan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimden galip çıkınca siyasi arenadaki yerini pekiştirdi.

2007 ön seçiminde, 2009 ve 2014 başkanlık seçimlerinde çok güçlü rakipleri geride bırakarak kazanması onu herkes tarafından kıskanılan bir siyasi figüre dönüştürdü. 2019 seçimlerinde aldığı galibiyet ise siyasete vurduğu damgaydı. Böylece Aydın siyasetinde ilkleri başaran, rekorlar kıran bir siyasetçi konumuna geldi Özlem Çerçioğlu.

Özlem Çerçioğlu’nu seveni olduğu kadar sevmeyeni de var, hem kendi partisinde hem de rakibi olduğu partilerde. Kendi partisinde sözü dinleniyor, herkes onun arkasında görünüyor. Ama kendisine karşı gizliden muhalefet var, olması yadırganacak bir durum değil tabi ki.

Örgüt seçimleri öncesinde evlerde, ofislerde, değişik ortamlarda yapılan küçük grup toplantılarında bunlar dile getiriliyor, ama seçim zamanı nedense bu muhalefet birden yok oluyor, çok karşılaştığımız bir durumdu bu. Önce arkasından atıp tutuyorlar, sonra da hiç bir şey olmamış gibi davranıyorlar. Aslında konuştukları gibi davransalar, kendilerini doğru anlatsalar, planlı hareket etseler istediklerini elde edebilme ihtimalleri var ama nedense korkuyorlar.

Diğer parti mensupları onun hakkında rahatça konuşuyorlar, ama onların içinde de duygularını açıkça söyleyemeyen çok, çünkü artık Özlem Çerçioğlu’nu yenilmez görüyor, korkuyorlar. Onun siyasi yarış ortamını dizayn ettiğini, adeta tek kale maç oynadığını söylüyorlar.

Özlem Çerçioğlu kıskanılan bir siyasi kişilik olduğu için sıkça eleştiriliyor, saldırıya uğruyor. Yani meyve veren ağaç taşlanıyor. Aydın siyasetine yön verdiği, gündemi kendisi belirlediği için kıskanılıyor. Böyle giderse kendi istediği zamana kadar seçilmeye devam eder, kendi istediği zamana kadar örgütü de dizayn eder.

Aslında reçete basit ve kolay, rakipleri tarafından iyi bir strateji ile yenilebilir, ama yanlış aday, yanlış taktik ve plansız hareket edilince gidilince kazanan hep Özlem Çerçioğlu oluyor, sonuçta da bükülemeyen bilek mecburen öpülüyor.

Artık siyasette değişmek, yenileşmek ve gelişmek gerektiğini unutmamak gerekiyor, rakipleri asıl bunu unutuyor, gündem konusunda onu takip etmek zorunda kalıyor. Böyle olunca da haklı olarak hep Özlem Başkan kazanıyor. Görünen o ki kazanmaya da devam edecek.

"Gerekeni yap ve güce sahip ol." (Emerson)