Aydın İl Sağlık Müdürü Dr Mehmet Çobanoğlu yaptığı açıklama ile organik tarım ürünlerinin insan ve çevre sağlığı açısından önemine dikkat çekerek Aydın"ın bu konuda şanslı İllerden biri olduğunu söyledi. Kuşadası"na bağlı Kirazlı Köyünün ekolojik tarımda önemli gelişmeler sağladığını belirten Dr. Mehmet Çobanoğlu “ Üretilen uluslar arası sertifikalı ürünler her hafta Pazar günleri Kirazlı da kurulan ekolojik pazar da satışa sunuluyor. Büyük ilgi gören Kirazlı Köyü ekolojik pazarı satışa sunduğu ürün portföyünü de her geçen gün büyütüyor. Sağlıklı ve lezzetli gıdalarla beslenmek isteyen vatandaşlarımız da Kirazlı Köyü pazarına yoğun ilgi gösteriyor” dedi.
Sağlıklı yaşamak ve hastalıklardan korunmanın en önemli yollarından birisinin ekolojik ürünlerden geçtiğinin altını çizen Dr Mehmet Çobanoğlu “ Ekolojik yada diğer bir deyişle organik tarım , kimyasal girdi kullanmadan , üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı bir tarım biçimidir. Amaç toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden bitki , hayvan ve insen sağlığını korumaktır” ifadelerini kullandı.
Günümüzde market ve pazarlara gidildiğinde gıda ve tarım ürünlerinin çoğunda gıda katkı maddesi bulunduğunu söyleyen Dr Mehmet Çobanoğlu “ Tek çaremiz ürünlerin etiketlerine bakıp kimyasal madde içermeyenleri tercih etmek. Bu da ekolojik ürünleri anlamına geliyor. Ekolojik olmayan tarımda oluşan toksit metaller toprağa , suya ve besinlerimize karışarak sağlığımızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Uzmanların yaptığı araştırmalarda bu etkilerin uykusuzluk , yorgunluk , baş ağrısı , egzama , hafıza kaybı , konsantrasyon eksikliği , depresyon , bağışıklık sisteminde zayıflık , oto immün hastalıklar ve yüksek tansiyon olarak karşımıza çıktığı belirlenmiş durumda. Bir önemli noktada konvansiyonel tarımda kullanan kimyasal maddelerin çoğunun kansorojen etkiye sahip olması. Yapılan araştırmalar tütün üretiminde yararlanılan tarım ilaçlarının akciğer kanseri oranını dünya genelinde yüzde 2 , Türkiye genelinde de yüzde 5 arttırdığı şeklinde , bunlar ciddiye alınması gereken oranlardır” diye konuştu
Bir ürünün ekolojik olarak adlandırılabilmesi için bağımsız kontrol kuruluşu tarafından sertifikalandırılmış olmasının önemine dikkat çeken Çobanoğlu, şöyle konuştu: “ Alışveriş yaparken ürünlerin üzerinde bu etiketleri aramalıyız. Ayrıca denetim firmasının organik ürün satan şirkete vermiş olduğu sertifikanın bir kopyasını satış noktasında görülür bir şekilde asması zorunluluğu var. Vatandaşlar etiket üzerindeki Tarım Bakanlığının logosunun olup olmadığına da dikkat etmeli. Ekolojik ürünler diğer ürünlerden ayrı bir reyonda tüketiciye sunulmaktadır. Bir önemli nokta da organik ürünlerin kapalı ambalajlarda satılıp satılmadığına dikkat etmek”
Organik Tarım ürünlerinin insan ve çevre sağlığına önemli yararları olduğunu vurgulayan Dr. Mehmet Çobanoğlu, şu kaydetti: “Ekolojik tarım çevre kirliliği ve toprağın canlı tabakasının zarar görmesini önemli derecede azaltıyor. Kalp , kanser ve alerji gibi hastalıklara karşı organik tarım ürünlerinin koruyucu etkisi var. Yaşlanmayı yavaşlatırken , hücre yapısının sağlığı üzerinde de önemli faydaları bulunuyor. Organik tarım ürünleri insan vücudundaki toksinlerin boşaltılmasına yardımcı olurken , kanı temizleyici etkisi de bulunmaktadır”