Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın, 2019 yılında yapılacak yerel seçimlerde MHP Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı olduğunu açıkladı ve çalışmalara başladı.

Ümmet Akın, yaptığı açıklamada MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve partisinin genel merkezinden konuyla ilgili gerekli iznin kendisine verildiğini, 9 ayda 60 bin kişiye ulaştıklarını, Aydın seçmeninin Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarından memnun olmadığı sonucuna ulaştıklarını belirterek, "Artık Aydın’ın dağlarından yağ, ovalarından bal akmıyor, Aydın nüfusunun yüzde 50’sinin 50 yaş üstü olduğunu biliniyor. Bu demektir ki, Aydın bir emekli şehri olmuş, fakir bir il olmuş, herkes para kazanmak için borç, harç içerisinde yaşıyor. Kimse verilere bakmıyor. Aydın'ımızın zenginliğine kimse bakmıyor. Aydın’da çok büyük ağır sanayiye ihtiyacımız yok. Aydın turizm şehri olmalıdır. Germencik’ten başladığımız, 'İnsanın sınırsız zekasını ortaya çıkarmak' gibi bir projemiz var. Eski dünya ile yeni dünyayı karşılaştırdığımızda, teknoloji, makineler bireylerin üzerine çıkmıştır. Biz insana yatırım yapıyoruz. Daha iyi bir aile, toplum nasıl olmalı gibi araştırmalarımız var. Sonunu görmediğimiz işe başlamıyoruz. Biz bu işi onlardan daha iyi yapabileceğimizi, diğer belediyelerden örneklerle gösterdik. Küresel düşünmek gerekir" şeklinde açıklama yapmıştı. Geçen süreç içerisinde de adaylık çalışmalarına hız verdi.

Ümmet Akın’ın Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olması nedeniyle şu soruları kendisine yöneltiyorum.

Sayın Ümmet Akın;

1)Germencik’te jeotermal tesisler hızla havayı, suyu, toprağı (doğayı) kirletirken, siz Germencik Belediye Başkanı olarak ne yaptınız?

2)5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14/a maddesi ile “İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; coğrafi ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık…” görevleri arasında sayılmıştır. Germencik Belediye Başkanı olarak görev yaptığınız süre içinde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14/a maddesinde belirtilen görevlerinizi yerine getirdiniz mi? Yerine getirdiğinizi beyan ediyorsanız, ne yaptınız?

3)Germencik’te halk jeotermal tesislerin doğaya verdiği zararları önleyebilmek için mücadele veriyor. Germencik Belediye Başkanı olarak halkın bu mücadelesine destek verdimiz mi?

4)Bir jeotermal firmasının ÇED süreci ile ilgili olarak yaptığı halk toplantısı Germencik Belediyesi toplantı salonunda yapıldığı sırada, üst kat makam odanızda bulunduğunuz halde neden aşağı inip halkın itirazlarına kulak vermediniz?

5)TvDen’de yayınlanan bir programda, jeotermallerle ilgili elde bilimsel sonuç olmadığını, bu nedenlerle jeotermallerin zararlılığından bahsedilmesinin doğru olmadığını ifade ettiniz. Sayın Ümmet Akın siz jeotermal tesislerin zararından en fazla etkilenen Germencik’in Belediye Başkanı olarak, neden bu konuda bilimsel inceleme, ölçüm yapmadınız? Bu incelemeyi yapma görevi 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14/a maddesi ile tarafınıza verilmesine rağmen, bu konuda sessiz kalmanızın nedeni ne?

6)Jeotermal tesislerin çevreye verdiği zararların bilimsel olarak ortaya konması görevi, Aydın Büyükşehir Belediyesine düştüğü kadar, Germencik Belediyesine de düşmez mi?

7)TvDen’de yayınlanan bir programda, jeotermal tesislerin incire verdiği zararlar somut delillerle kanıtlanmış olmadığını ifade ettiniz. Sunay Dağ tarafından hazırlanan, Adnan Menderes Üniversitesi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalında, tez danışmanı Prof. Dr. Engin Ertan’ın danışmanlığında gerçekleştirilen İncirde Verim ve Kalite Üzerine Jeotermal Enerji Tesislerinin Olası Etkilerinin Belirlenmesi doktora tezinden bilginiz var mı?

 

8)Sunay Dağ tarafından hazırlanan, “İncirde Verim ve Kalite Üzerine Jeotermal Enerji Tesislerinin Olası Etkilerinin Belirlenmesi” konulu bilimsel çalışma ile ülkemizde ve bölgemizde sayıları son yıllarda giderek artan jeotermal enerji tesislerinin incirde verim ve kalite üzerine olası etkilerinin belirlenmesi amaçlanmış. Bu amaçla önce 2013 ve 2014 yılı incir üretim sezonlarında Aydın İli Germencik İlçesi “Alangüllü” bölgesinde yer alan jeotermal tesise 600-650 metre (yakın mesafe), 1100-1150 metre (orta mesafe), 1500-1650 metre (uzak mesafe) ve 5000 metre (en uzak mesafe) uzaklıkta seçilen ve her mesafeyi temsil eden ikişer Sarılop incir çeşidi bahçesi belirlenmiştir. Denemenin yürütüldüğü her iki yılda, bahçelerden incir üretim sezonu boyunca, üç dönemde yaprak ve kuru meyve örnekleri alınmıştır. Tesisten farklı mesafelerde yer alan bahçelerden alınan yaprak ve kuru meyve örneklerinde, besin elementleri açısından; azot (N), fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), bakır (Cu), çinko (Zn), mangan (Mn), kadmiyum (Cd), nikel (Ni), krom (Cr), kurşun (Pb), kobalt (Co), bor (B) ve kükürt (S) elementlerinin analizleri yapılmıştır. Denemede aynı zamanda kuru incir meyve örneklerinde, meyve kalitesi ile ilgili olarak; meyve kabuk rengi (L*, a*, b*, hue° ve chroma* değeri), suda çözünebilir kuru madde miktarı (%), titre edilebilir asit miktarı (%) ve pH değerleri saptanmıştır. İncir bahçelerinde, meyve verim komponentleri ile ilgili olarak ise, farklı mesafelerdeki bahçelerde yer alan ağaçların yıllık sürgünlerinde, sürgün uzunluğu (cm), sürgün çapı (cm) ve sürgündeki meyve sayısı (adet) değerleri belirlenmiştir. Germencik Belediye Başkanı olarak bu bilimsel çalışmayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu bilimsel çalışma jeotermal tesislerden havaya salınan gazın incir üzerindeki etkilerini açıklama hususunda yeterli değil mi?

9)Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) son raporuna göre Türkiye’nin 6 kentinde hava kirliliği için belirlenen eşik değerler 4-5 kat aşılmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Aydın, Türkiye’nin en kirli havasına sahip 8.şehirdir.

Germencik Belediye Başkanı olarak bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Hava kirliliğinin nedenleri nelerdir?

10)Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, yaz döneminde yapılan hava kirliliği ölçümlerinde Aydın’ın en kirli 2.il olduğu tespit edilmiştir.

Çevre kirliliğinden en çok etkilenen yerlerden Germencik’in Belediye Başkanı olarak, ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin mevcut olmadığı yaz döneminde bu kadar ciddi bir hava kirliliğinin kaynağı ne nedir?

 

Sadece sıradan bir vatandaş olarak soru sorma hakkımı kullanıyorum. Bu sorulara yanıt verdiğiniz takdirde yanıtlarınızı da bu köşeden paylaşacağım.

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA