Tüm Dünya COVİD-19 ile mücadele ederken 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin üzerinden bir yıl gelip geçti bile. Zaman çabuk geçiyor ama bazı belediyeler bu çabuk geçen zamana karşı bir şey yapmadan bekliyor. Şimdiden söylemek isteriz ki kalan dört yıl da çok çabuk gelip geçer.

Genellikle belediyeler çeşitli bahaneler ile ilk yıllarında pek bir şey yapmazlar. Halkımızda nedense bu durumu kanıksamış görünür. İşte borcumuz çok, kadro iyi değil, ekip kuramadık, sistemi tanıyoruz, paramızı kesiyorlar, merkezi hükümet veya büyükşehir engel oluyor vs. Olması gereken ise göreve geldiği günden itibaren görev yetkisi aldığı beş yılın planlamasını rasyonel olarak yapıp bu sistem içerisinde belediye başkanlarının ekibi ile çalışmalarını yapmasıdır.

Şimdi Aydın ilimizdeki belediyelerimize nüfus boyutuna göre sırasıyla bakalım, çalışmaları ile ilgili gözlemlerimizi kısaca yazalım. Elbette bunu yaparken parti farkı gözetmeksizin yapacağımızı da belirtmek isteriz.

Büyükşehir Belediyesi toplam bir milyon 111 bin nüfusa sahip bir coğrafyaya hizmet veriyor. Sekiz bin kilometrekareden fazla bir alana yayılan Aydın ilinde hizmet etmek elbette zor bir iştir. Başkan Özlem Çerçioğlu on bir yıldır bu görevini sürdürüyor. Bu süre içerisinde çok iyi yaptığı işler olduğu gibi yapamadığı işlerde oldu. Son bir yılda AYBA ile gerçekleştirdiği etkin çalışmayı sürdürmekte. Özellikle son dönemdeki virüs salgınında da bu çalışmasını kesintisiz sürdürmektedir. Büyükşehir Belediyesi bu süreç içerisinde durumu idare ediyor diyebiliriz. Herkes gibi biz de Aydın Tekstil alanındaki çalışmanın sonuçlarını bekliyoruz. İlçelerdeki yatırımlarına özellikle ASKİ yolu ile devam eden Büyükşehir Belediyesi başarılı bir yıl geçirmiş görünüyor. Ancak şunu söylemeliyiz, Büyükşehir adından söz ettirecek büyük projelerden hiç birini bu dönemde gerçekleştiremedi. Her ne kadar Özlem Çerçioğlu’nun halktaki karşılığı devam etse de önümüzdeki süreçte daha etkin çalışmalar yapması gerekir.

Efeler Belediyesi 294 bin nüfusa hizmet ediyor. Virüs salgını döneminde temizlik ve dezenfekte konusunda önemli çalışmalar yapsa da halkta açılış ve konferans belediyeciliği yaptığı yönünde bir izlenim var. Efeler Belediyesi de bu dönemde önemli işler yapabilmiş değil. Durumu idare etmekle meşgul görünüyor, korkarız ki bu dönemde de belediye başkanının geçen dönemde olduğu gibi Büyükşehir Başkanı Özlem Çerçioğlu ile sağlıklı ilişkiler kuramaması nedeniyle hizmetlerde yetersizlik olabilir. (Bu durumu önümüzdeki süreçte ayrıca yazacağım.) Ama çeşitli bahanelerle halka hizmet edememek mazeret değildir. Koçarlı Belediyesi Efeler Belediyesi’nin on beşte biri olmasına rağmen, büyükşehir ile ilişkisinin yeterli olmamasına rağmen hizmet binası inşaatına başlamış ise Efeler Belediyesi için ortada sorun var demektir.  

Nazilli 160 nüfusu ile Efeler ilçesinden sonra ilimizin en büyük ilçesi. Özellikle trafik konusunda büyük sıkıntılar yaşayan ilçemizde eksiklikler oldukça fazla. Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan hizmet kalitesini artırmak için göreve geldikten sonra önemli adımlar attı. Bu yolla halka daha fazla dokunmaya, oluşan sorunları çözmeye başladı. Ama o da ortalama bir seviyede hizmet düzeyinin üzerine çıkamadı. Başkan Özcan önündeki dört yıllık zamanı iyi değerlendirmeli, yoksa tekrar seçilmesi zora girebilir.

Söke 122 bin nüfusu ile önemli bir ilçe. Geniş alana sahip olması, önemli yollar üzerinde bulunması, önemli tarım ürünlerine sahip olması ilçeyi oldukça önemli kılıyor. Ama nedense ilçe yetmişli yıllardaki güzel günlerini arar oldu. Eskiden Söke herkesin bildiği ve imrendiği bir ilçeydi. Aydın ilinin en kültürel kentiydi. Her türlü kültürel faaliyet önce bu ilçede gerçekleşirdi. Ama son yıllarda şanssızlık mı desek, seçilen başkanların beceriksizliği mi desek ilçe giderek kötüleşiyor. Koskoca Söke bir derenin hakkından bile gelemedi. Gerek Belediye, gerekse Akp milletvekilleri bu konuda bir şey yapamadı. Geçen hafta bir yerel gazetede Belediye Başkanı Levent Tuncel’in bir beyanatını okudum. Başkan Levent Tuncel, yerel Seçimlerinin yıl dönümünde yaşanabilir bir kent olma yolunda emin adımlarla yürüyen Söke ilçemize hizmet etmenin ve verdiği sözleri birer birer yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını söylüyordu. Ama yazının devamında ne yaptığı konusunda tek kelime yoktu.

Başkan Levent Tuncel: “Görevdeki bir yılımızı sadece sokakta sizlerle sohbet ederek, muhabbet ederek, sizlere gülücük dağıtarak geçirmedik. Sizlerle birlikte olmanın haricinde bütün vaktimizi Söke ilçemizi yaşanabilir hale getirmek için personelimiz ile birlikte gece gündüz çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz” diyerek kendi ağzı ile halktan kopuk olduğunu da söylüyordu.

Kuşadası 117 bin nüfusu ile önemli bir turizm kentimiz. Son 40 yıldır hızlı bir kentleşme ile sorunların neredeyse kronikleştiği bir kentimiz. Burada da belediye hizmetleri yönünde tarihten gelen önemli sıkıntılar var. Özellikle Aydın ilindeki en borçlu belediye olma özelliğini taşıması yapılacak hizmetlerin önünü kesiyor. Ancak tüm bu kötü koşullara ve yaşanan aksaklıklara rağmen Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel insanüstü bir gayretle ilçesini iyileştirmek için elinden gelenin fazlasını yapıyor. Gerektiğinde çizmesini giyip inşaata giden Başkan Ömer Günel, gerektiğinde ise virüs tehlikesi nedeniyle sokağa çıkamayan adalıları bizzat ziyaret ediyor. Eğer ilimizde belediyeler arası bir başarı sıralaması yapılacak olursa kesinlikle ilk iki sıranın birisinde Başkan Ömer Günel olacaktır. Umarım bu yüksek enerjiyi önümüzdeki dört yıl içinde de sürdürür.

Didim 87 nüfuslu diğer turistik ilçemiz. Kuşadası’na göre daha sonra ilçe olması nedeniyle daha yeni bir belediye özelliği taşıyor. Orada da hızlı kentleşme sorunu var. Ancak Belediye Başkanı Deniz Atabay Ömer Günel kadar aktif değil. Bu bir yıl içerisinde küçük dokunuşlarla durumu idare ediyor izlenimini bize vermiş durumda. Önümüzdeki süreçte performansını artırmak zorunda, yoksa bir dönem daha seçilme şansı olmaz gibi görünüyor.

İncirliova 53 nüfusu ile ilimizin orta büyüklükteki ilçelerinden ancak son yıllarda gelişme hızı oldukça yüksek. Borç miktarı ise gelirlerine kıyasla oldukça fazla. İncirliova Belediyesi ilk yılında en çok icra ve borçlarla uğraştı ve kriz yönetimi konusunda iyi bir sınav verdi. . Bu borç ve icraya rağmen Başkan Aytekin Kaya durumu idare etmekle kalmayıp halka iyi ilişkiler kurmayı başardı. Başkan Aytekin Kaya bu bir yıllık süreçte her ne kadar ilçeye fazla hizmet getiremese de önümüzdeki yıllar için umut ışığı veriyor.

Çine 49 bin nüfuslu ilçemiz. Geçen dönemde nüfusu elli binden fazla olsa da bu seçimde nüfusu elli binin altına düştüğü için meclis üyesi sayısı azaldı, aldığı yardım oranı düştü. Çine ilçemiz hizmete en fazla gereksinim duyan ilçelerimizden, ancak ikinci dönemini yaşayan Başkan Enver Salih Dinçer durumu idare etmekle yetiniyor. Durum böyle olunca hizmet götürme bakımından ortalamanın altında kalıyor. 

Germencik 44 bin nüfusu ile küçük bir ilçemiz. 31 Mart 2019’da yüksek oy oranı ile seçilen Belediye Başkanı Fuat Öndeş ilk günden bu yana onarım ve yapılanma çalışmalarını sürdürürken ilçenin bir marka olması için yoğun emek harcıyor. Kendisinden önceki dönemden kalan borçlara rağmen yaptığı hizmetle önemli düzeye erişmiş durumda. Yarattığı İNYA markası ve AYBA benzeri GESA ile başarıyı yakalayacak gibi görünüyor. Fuat Öndeş virüs salgınında da üstün bir başarı gösterip bizzat halkın arasında sorunların çözümü için emek harcıyor. Bu başarıları ile Başkan Fuat Öndeş ilimizin en başarılı başkanlarından birisi oluyor.

Bozdoğan 34 bin nüfusu ile diğer küçük ilçelerimizden. Hizmet yönünden pak başarılı projeleri görünmüyor. Belediyenin borçları elbette bunda önemli bir etken. Belediye ilk yılında daha çok işçi çıkarılmaları ile gündeme gelmiş durumda. Ama Belediye Başkanı Ufuk Altıntaş halkla iyi ilişkiler kurma yolunda önemli mesafe kaydetmiş durumda.

Köşk 28 nüfusu ile son yılların yükselen ilçesi. Köşk ilçesinin de sorunları yumak olmuş durumda. Belediye Başkanı Nuri Güler temel belediye hizmetleri dışında gözle görülür başka çalışmalara henüz başlayamadı. Yakın gelecekte bu çalışmaları yapacak gibi görünse de şimdilik durumu idare ediyor.

Kuyucak 27 bin nüfuslu diğer küçük bir ilçemiz. Rutin belediye hizmetleri dışında gözle görülür büyük bir çalışması yok. Başkan Metin Ertürk şimdilik durumu idare ediyor.

Koçarlı 23 bin nüfuslu en küçük ilçelerimizden. Başkan Nedim Kaplan ilk yılında daha fazla Büyükşehir ile çekişmeleri ile gündeme geldi. Başkan Kaplan bu sıkıntıyı aşmak için Ankara bağlantılı çalışma yolunu tuttu. Küçük bir ilçe olmasına ve bütçesinin çok kısıtlı olmasına rağmen hizmet binası inşaatına başlayarak boyundan büyük bir işe girişmiş oldu. Bunu başarabilirse kendisine büyük oranda artı değer katacaktır. Efeler gibi büyük bir ilçenin bu işe girişememesine rağmen bunu başarabilecek olması alkışı hak etmesini sağlıyor.

Sultanhisar 21 nüfuslu ilçemizde durumu idare diyor. Başkan Osman Yıldırımkaya daha önce de bu görevdeydi. Bu dönemdeki ilk yılında durumu idare etmekle yetindi.

Karacasu 18 bin nüfusu ile Buharkent 13 bin nüfusu ile Yenipazar 12 bin nüfusu ile ve en küçük ilçemiz Karpuzlu 11 bin nüfusu ile durumu idare ettiler. Burada Yenipazar’a ayrıca değinmek isterim. Başkan Mehmet Yüsran Erden iki dönem önce de belediye başkanıydı. Geçen dönem kesin gözüyle baktığı seçimi halkla olan ilişkisini sağlıklı kuramadığı için kaybetmişti. Bu dönem bu ilişkiyi iyi kurmuş görünüyor. Eğer bu ilişkiyi iyi sürdürürse önümüzdeki dört yıl içinde ilçesine önemli hizmetlerde bulunacak gibi görünüyor.  

Sonuç olarak Aydın belediyeleri ilk yıllarını durumu idare etmekle geçirdi. Bazı belediyeler yaptıkları farklı ve vizyoner çalışmaları ile bir adım öne çıkmış görünüyor. Ancak Aydın belediyelerinin önemli hizmet eksiklikleri var. Bu eksikliklerin giderilmesi ve yeni projelerin hayata geçirilebilmesi için başkanların önümüzdeki dört yıl içinde çok yoğun çalışmaları gerekir, yoksa bir yere varamazlar

“Doğru olanı görüp yapmamak cesaretsizliktir.” (Konfüçyüs)