Türkiye’nin en iyi müzeleri arasında gösterilen bir Arkeoloji müzemiz var. Büyük ihtimalle ilimizde yaşayan nüfusun büyük bir bölümünün bırakın ziyaret etmesini, varlığından bile haberdar olmadığı bir müze. Yapısı, eserleri, eserlerin sunum şekli, üstlendiği misyon gibi kategorilerde hep önde olan bir müze burası.

Aydın ilinin arkeolojik tarihine ışık tutan müzemiz oldukça modern bir tarzda ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Müzenin teşhir salonu tek bir salon içerisinde kazı merkezleri esas alınarak düzenlenmiştir. Arkeoloji bilimi vasıtasıyla ortaya çıkarılan eserler, geçmişin tecrübe ve deneyimlerini gelecek planlamasında ilham alınması için sergilenmektedir. Özellikle sikke bölümü ile taş eserler bölümü görülmeye değerdir. Ayrıca sanal gladyatör dövüşleri sahnelemesi de oldukça ilginçtir. Eğer gezmediyseniz en kısa zamanda gezmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Aydın Müze Müdürlüğü yaptığı çalışmalarla 2012 yılında hizmete giren yeni Arkeoloji müzemizin sadece eserlerin sergilendiği bir yer olmaktan çıkarıp, 2014 yılında “Yaşayan Müze” anlayışı ile eğitim ve kültüre hizmet eden bir yapıya kavuşmasını sağlamıştır. Böylelikle eserlerin sergilendiği bina kimliğinden çıkıp kültürel bir merkez özelliği kazanmıştır. Her yaş grubundan insanların değişik konularda eğitim olmasına, değişik konularda bilgi sahibi olmasına öncülük etmiştir. Ancak müzemizin varlığından bile haberdar olmayan insanımızın bu çalışmaların büyük kısmından da haberi olmamıştır.

2014 yılından beri müzemizin konferans salonunda “Perşembe Konferansları”, düzenlenmektedir. Bu konferanslar ülkemizin dört bir yanından gelen akademisyenler tarafından her ay düzenlenmekte, yine ülkemizin dört bir yanında yapılan; arkeolojik kazı, restorasyon ve koruma uygulamaları, sikkeler, arkeolojik kazı buluntuları, Antik Dönem sağlık uygulamaları, Anadolu kütüphaneleri, Gladyatörler, Antik Dönem yerleşmeleri, Agoralar gibi çeşitli konularda yapılmıştır. Böylelikle izleyicilerin değişik konularda bilgi sahibi olmaları sağlanmıştır. Ayrıca müzemiz bu tür çalışmaların yapıldığı birkaç müzeden birisi olmanın haklı gururunu da yaşamaktadır.

Sadece konferanslar değil elbet. Fotoğraf, çeşitli desen çalışmaları, kâğıt para, farklı malzemelerden takı ve oyuncak konulu sayısız sergi de yine müzemizde hayat bulmuştur. Müzenin değişik salonlarında usta öğreticiler tarafından gerçekleştirilen tasarım çalışmaları ve üretilen ürünlerin sergileri de yine müzemizde yapılmıştır.

Eğitim çalışmalarında ise müzemiz adeta çığır açmış diyebiliriz. Özellikle ülkemizde bir ilki oluşturan öğrencilere yönelik “Müze okul Projesi” takdire şayan bir projedir. Çocukların kültürel değerlerimize ilgi duymaları yanında koruma bilincinin oluşmasını sağlamak projenin amacı içindedir. Ayrıca drama ve sanat eğitimi programı, ortak müze eğitim programı, robotik kodlama eğitim programı, resim atölyesi eğitim programı, ara-bul-çöz eğitim programı, özel eğitim gereksinimi olanlara yönelik eğitim programı çalışmalarını da başarı ile tamamlamıştır. Toplumun çok farklı kesimlerine ulaşmak amacıyla klasik müzik ve çok sesli müzik çalışmaları da yürütülmektedir. Böylelikle özellikle çocuklara ve özel eğitim ihtiyacı olanlara yönelik çalışmalar ile göz doldurmuştur.

Tralles’te yaşamış olan Seikilos’un mezar taşı üzerinde yazılı olan ve tarihte bestesi ve güftesi bir arada ilk müzik eserinde belirttiği ve Müze duvarında da yazılı olan evrensel mesajında;

Yaşadığın müddetçe dertsiz tasasız ol.

Hiçbir şeyin seni üzmesine izin verme,

Hayat çok kısa

Ve zaman bedelini ödetir.

 

8 Mart 2018’de “Çağlar Boyu Anadolu’da Kadın”, Nisan ayında ise “Kültepe Kazısı”, Perşembe konferanslarında görüşmek üzere.

Son olarak müzemizin 18 Mayıs 2018 ile 01 Haziran 2018 tarihleri arasında düzenleyeceği “Latmos’un Işığında I. Uluslararası Sanat Ve Tasarım Sergisi” etkinliğinden söz etmek istiyorum. Müze Müdürlüğü Aydın’ın sahip olduğu doğal, tarihsel ve kültürel değerlerin tanıtılarak farkındalığın artırılması için bu etkinliği planlamıştır. Etkinlik konusu olarak Latmos’un seçilmesi de tesadüf değildir. Latmos Bölgesi’nin sahip olduğu eşsiz değerlerin korunması amacı bu çalışmada yol gösterici olmuştur. Şimdiden herkesi bu etkinliğe de çağırıyorum.

Yaptığı bu değerli çalışmalardan dolayı Müze Müdürü Yılmaz AKKAN’a teşekkür ederim. Yeri gelmişken müdürümüzden bu konferans ve eğitim çalışmalarının daha iyi duyurulmasını istiyorum. Ayrıca tüm halkımızı müzemizi ziyaret etmeye, müzede gerçekleştirilen etkinliklere katılmaya davet ediyorum. Bu tür çalışmalar katılım ile güzelleşir.

Kültürün gelişimini sağlayarak insanlara rehberlik edecek yer müzedir. (Anonim)

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA