Posacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre Aydın'ın bal üretimi, koloni varlığı ve koloni başına bal verimi bakımından Türkiye'nin en büyük üretici illeri sıralamasında ilk beş içerisinde yer aldığını belirtti.
Aydın'ın, Türkiye arı varlığının önemli bölümünü barındıran üretici il konumunda olduğuna dikkati çeken Posacı, şöyle konuştu:
''Devlet İstatistik Enstitüsü kayıtlarına göre Karadeniz Bölgesi'nden sonra birim alanda en fazla koloninin bulunduğu Ege Bölgesi'nde önemli bir konumdayız. İlimiz pamuk, incir, kestane kadar bal üretiminde de Türkiye'de söz sahibi. Aydın, Türkiye'nin en büyük 4. bal üreticisi konumuna geldi.
Ege Bölgesi, Karadeniz Bölgesi'nden sonra birim alanda en fazla koloninin bulunduğu bölge konumuna ulaştı. Türkiye'de arıcılığın yoğun olarak gezgin arıcılık şeklinde seyretmesi nedeniyle bölgelere ilişkin verilen sayılar sağlıklı olmasa da Ege Bölgesi iklim ve bitki örtüsü avantajı nedeniyle yılın büyük kısmında arıcılar için çekim merkezi niteliği taşıyor.''
Posacı, Ege bölgesinin temmuz ayından başlayarak bir sonraki yılın mayıs ayına kadar başta Karadeniz olmak üzere diğer bölgelerden gelen arıcıların akınına uğradığını ifade etti.
Ege Bölgesi'nde eylül, ekim ve kasım aylarında koloni sayısının 2 milyonu aştığının tahmin edildiğini anlatan Posacı, bölgenin kış mevsiminde Türkiye bal arısı varlığının yarısına yakınını barındırdığını kaydetti.