Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, “Doğru stratejiyle Türk malı oto hem iç pazarı büyütür hem de otomobil hayali bile olmayan kişileri otomobil sahibi yapabilir. TOKİ modeli yerli otomobil projesinde uygulanabilir” dedi.
 
HÜKÜMETİN ‘Türk malı otomobil’ projejine ithal markaların çatı örgütü Otomotiv Distribütörleri Derneği’nden (ODD) destek geldi. Yerli otomobile en çok karşı çıkması beklenen ODD’nin Başkanı Mustafa Bayraktar, projeye çok sıcak baktığını belirterek, doğru stratejiyle Türk malı otonun hem iç pazarı büyüteceğini hem de otomobil hayali bile olmayan kişileri otomobil sahibi yapabileceğini söyledi. Bayraktar, yerli oto satışlarının ilk etapta 200 bin adedi bulmasa bile 100 bin adetlik yeni bir pazar oluşturabileceğini vurguladı.
 
Ayda 100 TL taksit imkanı
 
Frankfurt Otomobil Fuarı’nda görüştüğümüz Bayraktar, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın TOKİ modelini yerli otomobil projesinde uygulatabileceğinin altını çizdi. Bayraktar, “Nasıl Türkiye’de TOKİ’nin (Toplu Konut İdaresi) ucuz konutları sayesinde 100 binlerce kişi ayda 100 TL’lik taksitlerle ev sahibi olduysa, yerli otoda da devletin desteğiyle hiç otomobil sahibi olmayanlar ilk otomobillerini alabilir” dedi. Bayraktar, önerisini şöyle açtı:  “Bugün TOKİ sayesinde çok düşük peşinat ve 15 yılı bulan vadelerle ayda 100 ila 200 liraya yüzbinlerce insan, hiç aklında olmayan evleri aldı. Türkiye’de 1000 kişiye düşen otomobil sayısı dünya ortalamasının çok altında. Bunun sebebi, nüfusun büyük bölümünün otomobil alacak gücü yok. Devlet, bu yüzden hurda araçların vergisini düşük tutarak, bu insanların elindeki otomobilleri almak istemiyor. Aksi takdirde çevreyi kirleten, yüksek yakıt sarfiyatına sahip hurda araçların vergisi yükseltilip, trafikten çekilmesi gerekiyor.”
 
20 bin TL’nin altında olur
 
Devletin yerli oto konusunda o aracın yer aldığı segmente destek vermesi halinde otomotiv pazarının büyüyeceğini kaydeden Bayraktar, şu örneği verdi: “Bugün 1.3 litre ve altı motor hacmine sahip araçlara hükümet ÖTV desteği verip, yerli otomobil de bu sınıfta yer alsa o zaman çok rahatlıkla günümüz teknolojileriyle 20 bin TL’nin altında bir aracı piyasaya sürebilirsiniz. TOKİ modelinde olduğu gibi uzun vadeli, düşük faizli krediyle desteklenmesi halinde hem elinde hurda aracı olanlar bu araçları trafikten çıkartıp yeni araç alabilir, hem de yüzbinlerce insan ilk kez otomobil sahibi olabilir. ”
 
Lojistik avantajı olacak
 
Bayraktar, bu sayede sadece yerli otomobilin değil, tüm markaların vergisel destekten yararlanabileceğini belirterek, “Ama ithal otomobille yerli otomobil arasında en azından lojistik maliyeti olacağı için yerlinin avantajı daha fazla olacaktır. Ayrıca devlet hem çevreyi kirleten araçlardan kurtulacak hem de akaryakıt sarfiyatını düşürecek” dedi.
 
Hafif ticari örneği var
 
TÜRKİYE’de benzer durumun  hafif ticari araçlarda yaşandığını hatırlatan Mustafa Bayraktar, hafif ticari araçlara uygulanan yüzde 10’luk ÖTV’den tüm markaların    yararlandığını ama yerli modellerin avantajının ve pazar payının daha yüksek olduğunu belirtti.
 
‘Sonu geldi’ denilen Defender’ın yenisini yine Otokar mı üretecek
 
HİNTLİ Tata’nın bünyesine giren İngiliz Land Rover’ın 1940’lı yıllardan günümüze kadar bazı değişimlerle üretmeye devam ettiği efsanevi ‘Defender’ modelinin tarihe karışması beklenirken, Frankfurt fuarında yeniden ortaya çıktı. Ağırlıklı olarak askeri amaçlı olarak Otokar tarafından Türkiye’de üretilen Defender’ın ‘DC 100’ adı verilen iki yeni konsepti fuarda dünyaya tanıtıldı. Böylece Land Rover’ın gerek güvenlik standartları gerek motorların çevre normlarına uygun olmaması nedeniyle üretimine son vermesi beklenen ‘Defender’ modelini kolay kolay gözden çıkartmayacağı da ortaya çıkmış oldu.
Land Rover, kendisi için 4x4 sınıfının yapımcılarından olan Defender’ı tamamen günümüz koşullarında geliştirip 2015 yılında üretimine başlamayı düşünüyor. Bu noktada yeni Defender’ı yine Koç Holding şirketlerinden Otokar’ın üretebileceği konuşulurken, Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, “Fuarda tanıtılan tamamen konsept bir araç. Yeni Defender’ın üretilip üretilmeyeceğini net olarak bilmiyoruz. Şu an bize söylenen bir durum sözkonusu değil. Ama ilerde böyle bir
proje önümüze gelirse tabiki üretiriz. Sonuçta biz uzun yıllardır bu aracı üretiyoruz” dedi.
 
SUBARU’nun Franfurt’ta dünya tanıtımını yaptığı yeni crossover modeli XV, Ocak ayında Türkiye’de satışa sunulacak. Sınıfında 4 çeker özelliğinde otomatik şanzımana sahip 1.6 litrelik ilk araç olacak XV’nin fiyatının ise yaklaşık 65 bin TL olması bekleniyor. Subarı Türkiye Genel Müdürü Toros Kardaş, “Bu araçtan ilk etapta yılda en az 2 bin adet istemiştik. Ancak Subaru, Avrupa için 14 bin adetlik bir kota ayırmış. Bize de bu yüzden yalnızca 1000 adetlik pay düşüyor. XV’nin satış hedefinin düşmesiyle bizim 2013 yılındaki 5 bin adetlik hedefimizi biraz ötelemiş olduk. 2012 yılının ikinci yarısında gelecek yeni modellerle bu hedefe 2014 yılında ulaşabiliriz” dedi.
 
İyi rotadasınız, ekonomik olarak AB sistemine girdiniz
 
AVRUPA’da Volkswagen Grubu’nun bünyesine girmesiyle çok hızlı bir büyüme kaydeden Skoda’nın Yönetim Kurulu Üyesi Jurgen Stackman, Türkiye’nin özellikle ekonomi yönünde iyi bir rotada olduğunu söyledi. Frankfurt Fuarı’nda görüştüğümüz Stackman, politik olarak Avrupa Birliği’ne katılmamış olmasına rağmen ekonomik hayatta Türkiye’nin bu sistemde olduğunu belirtti. Skoda’nun Türkiye’de marka imajının hızla yükseldiğine dikkat çeken Stackman, “Türkiye distribütörüz Yüce Auto’nun performansından çok memnunuz ve sıkı ilişkilerimiz var” dedi.
 
Türkiye’de pazarın büyük bir potansiyeli olduğunu gördüklerini anlatan Stackman, şöyle devam etti: “Türkiye’de Skoda satışları adetsel anlamda iyi giderken, vizyon sadece adetle sınırlı değil. Marka imajı konusunda da iyi çalışmalar yapılıyor. Rekabeti seviyoruz ve daha önce olmadığımız kadar iddialı olmaya kararlıyız. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’a bir toplantı için geldim. Pazarın koşullarını canlı olarak gördükten sonra fuarda tanıttığımız yeni sedan modelimiz MissionL’nin Türkiye için biçilmiş kaftan olduğunu anladım. Yeni modelimizin Türkiye’de başarılı olacağına inanıyorum.”
 
760 bine çıktı
 
VW Grubu öncesi Skoda’nın sadece Felicia modeliyle pazarda yer aldığını, 20 ülkede 20 bin araç satışı gerçekleştirdiğini hatırlatan Stackman, “Bugün 100 ülkede 760 bin araç sattık. Model sayımızı 5’in üstüne çıkaracağız. VW Grubu’nun bünyesinde çok iyi yerlere geldik diye düşünüyorum” dedi.