Türkiye"nin pamuk ambarı Söke Ovası"nda bu yıl toplam 35 bin dekar civarında ayçiçeği ekimi yapıldı. Yağlık ayçiçeği ekiminde bolluk yaşanırken; Söke Ovası"nda pamuğa alternatif ürünler arasında görülen ayçiçeği ekimindeki yoğunluk gözlerden kaçmıyor.
Türkiye"de bitkisel yağlar tüketiminde ayçiçeği yağının yüzde 65-70 civarında payı bulunurken, ayçiçeği yağı ülkemizin en önemli yağlık tohumu olması nedeniyle üretimi de önem arz ediyor. Piyasada dengeyi sağlamayı hedefleyen Trakya Birlik Yağlı Tohumlar Birliği Ağustos ayı sonunda 2008-2009 sezonu avans alım fiyatını 0.765 YTL/Kg. olarak açıklamıştı. Trakya Birlik"ten yapılan açıklamalarda 2008/2009 sezonu Türkiye yağlık ayçiçeği üretiminin 800-850 bin ton seviyelerinde gerçekleşmesi beklendiği belirtiliyor.
Söke Ovası"nda ayçiçeği üretimi ile ilgili bilgi veren Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Örnek; “Ovamızda ayçiçeği, buğday gibi ürünler pamuğa ciddi anlamda alternatif olabilecek ürünler. Ancak fiyatlardaki değişimler pamukta olduğu gibi ayçiçeği ürününde de bizi endişelendiriyor. Geçen yıl 1 YTL düzeyinde seyreden ayçiçeği alım fiyatlarının bu yıl 0,76 YKr"a gerilemesi buna karşılık sürekli artan maliyetler üreticilerin kara kara düşünmesine neden oluyor” dedi.
Her fırsatta havza bazında üretim modelinin uygulanması gerektiğini ifade ettiğini belirten Muhsin Örnek; “Tarım Bakanlığımız havza bazında üretim modelini geliştirmeli ve bölgesel olarak Türkiye"nin ürün deseni ortay konmalıdır. Tarım politikaları geliştirilmeli sürekli artan maliyetler karşısında üreticiler dünya çiftçileri gibi desteklenmelidir” şeklinde konuştu.