Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Oktay Akpınar, yaz aylarında pek çok kişinin en büyük derdi olan ayak şişmelerine karşı uyarılarda bulundu.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Oktay Akpınar ayak şişmelerinin türlü nedenleri bulunduğunu, bunlardan en önemlilerinin vücutta tuz birikmesi, uzun süre ayakta kalma, uzun süre yürüme, sıcak havalar, uzun süre yolculuk, şişmanlık, doğum kontrol ilacı kullanmak ya da hormon replasman tedavisi görmek, gebelik, proteinden yoksun diyetler, alerjik reaksiyonlar, sinir ve kas ağrıları, hipertansiyon kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği olarak görülebileceğini bildirdi.

Dr. Oktay Akpınar, ayak şişmelerine karşı pek çok tedavi yöntemi olduğunu ve bunların kişiden kişiye değiştiğini de belirtti. Ayak şişmelerini önlemek isteyenlere tavsiyelerde bulunan Akpınar, "Ayakta uzun süre kalmamak, ayakları dinlendirirken altına yüksekçe bir yastık alıp uzanmak, otururken ayakları salmamak ve ortam uygun ise bacakları yere paralel bir şekilde uzatmak, egzersiz yapmak ve ara ara yürümek, bol tuzlu gıdalardan uzak durmak, yüzmek, aşırı sıcaklarda dışarıya çıkmamak ayak şişmelerinin önlenmesine yardımcı olur" dedi.

YÜKSEK TANSİYON
Damar kılcalları üzerinde ve de böbreklerde soruna neden olan yüksek tansiyonun, vücutta fazla sıvıların idrar yoluyla atılamaması nedeniyle ayaklarda şişme meydana geldiğini ifade eden Akpınar, sorunlara kalp çarpıntılarının da eklenmesi halinde mutlaka doktora başvurulmasını istedi.

Dr. Oktay Akpınar, eklem iltihaplanması, damar tıkanıklığı, hamilelik, burkulma sonucunda oluşan ayak şişmelerinde ise; ayaklarda, bileklerden başlayan şişkinliklere neden olan ve keskin ağrılarla kendini gösteren ayak şişmelerinde ortopedi doktoruna başvurulması gerektiğini, bacaklardaki damar tıkanıklığı ve kanın ayaklarda birikmesine ve bunun sonucuyla da meydana gelen ayak şişmesinin damar hastalıklarının işareti olduğunu, dikkat edilmesi gereken bu durumda hastanelerin kalp damar hastalıkları bölümüne başvurulabileceğinin altını çizdi.

Hamilelerde ayak şişmesinin uterusun (rahimin) damarlara baskı yapmasından kaynaklandığına ve bunun tamamen normal bir durum olduğuna, uzanarak şişliğin azaltılabileceğini belirtti. Burkulma sonucu oluşan ayak şişmelerinin eklem yerlerindeki dokuların zedelenerek etrafında dokular arası sıvı toplanmaya başlamasıyla oluştuğunu, bu durumda soğuk uygulamanın yani bir miktar buzun bir beze sarılarak ayaklar veya bilekler üzerinde gezdirilmesinin uygun olabileceğinin altını çizdi.