Dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu dün sandık başına gitti. 6 adayın kıyasıya yarıştığı seçimde Baro Başkanı Muammer Aydın"ın öncülük ettiği Önce İlke Çağdaş Avukatlar grubunu Doç. Dr. Ümit Kocasakal ikiye böldü. Kendi grubundan Aydın"a rakip çıkan Doç. Dr. Kocasakal, 19 bin 816 oyun 6 bin 80"ini alarak yeni başkan seçildi


İstanbul Barosu yeni dönem başkanını seçmek için dün Haliç Kongre Merkezi"nde toplandı. Sabah 09:00"da başlayan oy kullanma işlemi akşam saat 17.00"ye kadar sürdü. Toplam 65 sandıkta yapılan oylamada İstanbul Barosu"na kayıtlı 26 bin 124 avukatın 19 bin 512"si oy kullandı. Başkanlık seçimi için kıyasıya yarışan 6 farklı grubun adayları oy kullanmak için gelen meslektaşlarını kapıda karşılarken, iki dönemdir başkanlığı kazanan Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu"ndan İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın Kadıköy ve Üsküdar"dan gelecek avukatlar için motor seferleri yaptırdı. İstanbul"un dört bir yanından oy kullanmak için gelen avukatlar iki yıl boyunca hizmet verecek yeni başkanlarını belirlemek için sandık başına gitti.

Seçimden önce bölünme

Seçim öncesi 6 gruptan katılan adaylar da oldukça iddialıydı. Başkan adayları sandık başlarına giderek oylarını kullandı. Seçimin favorisi olarak gösterilen Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu, seçimden hemen önce bir darbe almış ve iki dönemdir baro başkanlığı yapan Muammer Aydın"la anlaşmazlık yaşayan Doç. Dr. Ümit Kocasakal gruptan ayrılmıştı. Aydın"ın seçim uygulamasından memnun olmadığını dile getiren Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal yeni bir liste hazırlamış ve grup ismini değiştirmeden seçime girmişti. Kocasakal, baronun herhangi bir siyasi parti yandaşlığı veya karşıtlığı yapmaması gerektğini düşüdüklerini belirterek, “Avukatlık kanunun 76 ve 95"inci maddeleri barolara hukukun üstünlüğünü koruma insan haklarını koruma kollama görevini veriyor. Baro alalade bir meslek örgütü değildir. Bir hukuk kurumudur. Bu yetki ve görevle barolar kimden ve nereden gelirse gelsin her türlü hukuk ihlaline karşı durmak ve mücadele etmekle sorumludur” diye konuştu.

İki dönemdir İstanbul Barosu Başkanlığı"nı yürüten Muammer Aydın oyunu kullanırken, “Bu seçimde kazanacak olan insan hakları, hukukun üstünlüğü, adil yargılama ilkeleri ve neticede hukuk devleti olacaktır. Siyasi iktidarın özellikle Barolar Birliğine ve kendi görüşünden olmayan barolara karşı farklı bir katı tutumu var. Hiçbir şekilde avukatlık yasasının ve ihtiyaçların giderilmesi noktasında katkıları yok. Dolayısıyla sadece varsa yoksa kendi düşünceleri, kendi fikirdaşları ve kendi yandaşları. O yüzden zincirlerin kırılması gerekiyor” dedi.

Kürt avukatlar ayrı grupta

Kürt avukatlar ise ilk kez ayrı bir grup olarak seçime girdi. Özgürlükçü Hukuk Platformu"nun başkan adayı Feyzi Çelik oyunu kullanırken, “Bizim için çok önemli sorunlar vardır Kürt sorunu, Alevilik sorunu ve giyinme konusunda getirilen yasaklar konusunda biz kamusal veya kamusal olmayan alanda herkese özgürlük temelinde bu sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Türkiye"nin anayasasında değiştirilemez madde olmaması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“Bir başka baro mümkün” sloganıyla yola çıkan Katılımcı Avukatlar grubu başkan adayı Mustafa Kemal Güngör ise, “26 bin mevcutlu baroda katılımcı bir anlayışla şeffaf bir anlayışla çalışacağız. Temsilde adalet ilkesine inanıyoruz. Bu seçimde aldıkları oy oranına göre bütün grupların temsil edileceği bir baro meclisi ön görüyoruz” şeklinde konuştu.

Hukuku çiğneyene karşı

Çağdaş Avukatlar Grubu"nun adayı ise Kemal Aytaç da, “Aday olurken ilerici demokrat hukuktan yana bir düşünceyle yola çıktım. Demokratik ve katılımcı bir baro vaat ediyoruz. Kimin hukuku çiğneniyorsa onun yanında olacağız. Hukuku kim çiğniyorsa hiç farketmez hangi gruptan olursa olsun ister cemaat, ister asker isterse iktidar onun karşısına dikileceğiz” dedi.

Muhafazakâr avukatların oluşturduğu Hukukun Üstünlüğü platformunu ise Satılmış Şahin temsil etti. Şahin, “Başarısızlıkları ortaya çıktı. Siyaset yapmaktan avukatları unuttular. Onların derdi bağcıyı dövmek üzüm yemek değil. Avukatın ekonomisini güçlendirmek adına iki tane önemli projemiz var. Bunlardan bir tanesi İstanbul Baro vakfını kurmak, ikincisi de İstanbul Baro Enstütüsünü kurmak” diye konuştu.

Başkanlık aynı grupta kaldı

Oy verme işlemi adayların ve avukatların oylarını kullanmasının ardından akşam saat 17:00 sıralarında sona erdi ve sayım başladı. Oy oranlarında yaşanan ayrılık nedeniyle Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu"nda ağır bir darbe yaşanacağı öne sürülüyordu ancak öyle olmadı. Seçim eski başkan Aydın ve Kocasakal arasında geçti. İlk açılan sandıklar ile birlikte öne geçen Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Doç. Dr. Ümit Kocasakal, Aydın ile başabaş bir yarış götürdü. 19 bin 512 avukatın oy kullandığı seçimde 5988 oy alan Kocasakal İstanbul Barosu"nun yeni başkanı seçildi. İki dönemdir baro başkanlığı görevini yürüten Muammer Aydın"ın elinden başkanlığı alan Kocasakal, aynı zamanda baro başkanlığının farklı bir gruba gitmemiş olmasını da sağladı. Muammer Aydın ikinci oldu.

RAKAMLARLA BARO SEÇİMİ

n 26 bin 97 avukattan 19 bin 816"sı oy kullandı. n Ümit Kocasakal 6 bin 80 oyla yeni Baro Başkanı oldu. n İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın 4 bin 520 oy, n Hukukun Üstünlüğü Platformu adayı Satılmış Şahin 4 bin 55 oy, n Çağdaş Avukatlar Grubu Adayı Kemal Aytaç 3 bin 247, n Katılımcı Avukatlar Grubu Adayı Mustafa Kemal Güngör 1.236, n Özgürlükçü Hukuk Platformu adayı Feyzi Çelik 678 oy aldı.


Yeni başkan Doç. Kocasakal kimdir?

1966"da Köln"de doğan Doç. Dr. Kacasakal, 1986"da Galatasaray Lisesi"nden, 1990"da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi"nden mezun oldu. Bir süre serbest avukatlık yaptıktan sonra 1995"te Galatasaray Üniversitesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku asistanı oldu. 2000"de Karapara Aklama Suçu konulu teziyle doktor, 2005"te de Avrupa Birliği Ceza Hukukunun Esasları çalışmasıyla da doçent olan yeni başkan, halen Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi"nde öğretim üyeliğini sürdürüyor. Doç. Dr. Kocasakal, evli ve 2 çocuk babası.