Türkiye"nin önemli ihraç ürünlerin arasında yer alan taze ve kuru incirde hasat dönemi büyük önem taşıyor. Özellikle taze incir meyvesinin çok duyarlı olması nedeniyle kullanılan sepetlerin iç yüzlerinin düzgün olması gerekiyor. Taze incirlerin, içlerine toplandığı sepetlerle pazara sevk edildiği durumlarda sepetlere 5 kilogramdan fazla incir konmaması önem arz ediyor. Sadece taze incir toplamak amacıyla madeni kovalar ve derin olmayan düz yüzeyli kova ya da buna benzer kapların kullanılması öneriliyor.
Ulusal ve uluslararası ulaştırma olanaklarının artmasıyla taze meyve taleplerinde yaşanan artış, doğrudan teze incir sektörüne de yansıdı. Ulaştırma olanaklarının gelişmesi iç ve dış pazarlara taze incir gönderilmesi son yıllarda hızlı bir gelişme gösterdi. Özellikle Avrupa pazarlarında egzotik meyveler olarak adlandırılan, tat ve aroma yönünden alışılagelmiş meyvelerden biraz daha farklı olan ve genellikle güney yarım küre ülkelerinde yetiştirilen meyve türlerine karşı artan bir ilgi ve istem söz konusu oldu. Teze incir de bu meyveler arasında önemli bir yere sahip oldu.
“HASAT ERKEN YAPILMAMALI”
Hasat konusunda sık sık tekrarlanan hatalı davranışın pazarlama süresini uzatma ve taşımaya dayanıklılığı arttırma amacıyla yeterince olgunlaşmamış ve tatlanmamış incirlerin toplanması olduğuna dikkat çeken Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Ramazan Özkan, “Dalından koparmayla birlikte meyvede olgunlaşma durur. Yenilecek olgunluğa erişmeden toplanan incirlerin hangi sıcaklıkta tutulursa tutulsunlar olgunlaşıp yumuşamadıkları, çeşide özgü renk ve tadı kazanmadıkları değişik araştırmalarla ortaya konmuştur. Yapılacak iş erken hasatla kalite, irilik ve ağırlıktan dolayısıyla gelirden feragat yerine, bazı tekniklerden yararlanmaktır. Bunlar soğuk tekniği ve gelişmiş ambalaj teknikleridir” dedi.
Taze incir hasadının elle yapıldığına dikkat çeken Özkan, “Hasat edilen incir saplarından sızacak bir miktar süt cildi tahriş edeceği için toplayıcılar eldiven giymelidir. Taze incir meyvesi, avuç içiyle ezilmeye neden olmayacak şekilde kavranıp sağa-sola döndürülerek burkma ve çekme hareketiyle kopartılır. Meyve daldan sapıyla birlikte ve kabuğu yırtılmamış olarak koparılır. Koparılan meyve, mümkün olduğunca sevk de kullanılacak esas ambalaj kabına yerleştirilmelidir. Çünkü taze meyve ince, duyarlı kabuk yapısı ve yumuşak meyve eti nedeniyle hasat sırasındaki işçilik hatalarına ve fazla işlem görmeye dayanıksızdır. Doğrudan esas kaba yerleştirme, mevcut yetiştirme sisteminde ağaçların tacı çok yüksek olduğu için mümkün olmamaktadır. Bu durumda meyvelerin zedelenmemesi ve ezilmemesi için kova veya yayvan plastik kaplar kullanılmalıdır. Aynı irilikte, düzgün şekilli, yarasız, beresiz incirler toplanmalıdır. İncirler, sabahın erken saatlerinde, hava serin iken toplanmalı, güneşe ve sıcağa maruz kalmamalıdır. Toplanan ürün, en kısa sürede ambalajlanıp pazara sevk edilmelidir” diye konuştu. iha