Aksaray programına Valiliği ziyaret ederek başlayan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Vali Orhan Alimoğlu ile bir süre görüştü. Bağış, buradan "Türkiye Buluşmaları" toplantısının gerçekleştirileceği Aksaray Belediyesi Tiyatro Salonu'na geçti.

Konuşmasına Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecinde geldiği konumu anlatarak başlayan ve gelinen bu noktanın AK Parti'nin eseri olduğunu söyleyen Başmüzakereci Egemen Bağış, bölge ülkelerinin de Türkiye gibi olmak istediğini ifade ederek, "Bugün Libya'da, Tunus'ta, Mısır'da halk sokaklara inmiş özgürlük istiyor, demokrasi istiyor. Aslında istedikleri, Türkiye gibi olmak. Çünkü diyorlar ki 'bunlarla bizim değerlerimiz aynı, kültürümüz aynı, geleneklerimiz çok benziyor ama bu Türkler bu işi başarmış. Demokrasi de var, şeffaflık da var, insan haklarına saygı da var, yarınlarla ilgili umut da var. Bizde neden olmasın' diyorlar. Türkiye'yi ilham kaynağı haline getiren süreç Avrupa Birliği sürecidir" diye konuştu.
Bağış, AK Parti gelene kadar Adnan Menderes'in başlattığı süreçte 45 yıl müzakere tarihi bile alınamadığını ifade etti.

"LİBYA'YI AVRUPALI KADDAFİ'LERE BIRAKMAYACAĞIZ"

Türkiye'nin Libya'ya insani yardım koridorlarını açmak için gittiğini vurgulayan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Biz Libya'daki kardeşlerimize namlu uzatanlardan biri olmayacağız, biz Libya'daki kardeşlerimize yardım eli uzatacağız. Biz, orada şu anda sıkıntı içinde olan kardeşlerimize insani yardım malzemelerinin ulaştırılabilmesi için önemli aracılık yapacağız. O insanların ilaca, suya, en önemlisi şefkate ihtiyacı var. Onlar bizim kardeşimiz, oralarda bizim ceddimiz savaşmış. Atatürk'ün bizzat savaştığı oralarda, biz kardeşlerimizi yalnız bırakamayız. Uluslararası kurumların toplanmasını beklemeden müdahaleye kalkışan bazı Avrupalı Kaddafi'lere hiç bırakmayacağız" diye konuştu.

IRAK'TA KAÇIRILAN İŞÇİLERİN YAKINLARIYLA GÖRÜŞTÜ

Salonda ayakta alkışlanan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, konuşmasının ardından Irak'ta kaçırılan Aksaraylı 3 işçinin yakınlarıyla özel bir görüşme yaptı. Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletilmek üzere, "Sayın Bakanım Irak Kerkük'te kaçırılan çocuklarımızın akıbeti ve durumuyla ilgili hiçbir bilgi alamıyoruz. Sayın Başbakanımızın Erbil'e gideceğini öğrendik. Bu bilgilerimizi Başbakanımıza ulaştırmanızı istiyoruz. Kaçırılan Bahtiyar Kılıç, Muttalip Kütük ve Hikmet Ali Kulaksız. Bilgilerinize arz ederiz" yazılı notu verdi.

İşçilerden Bahtiyar Kılıç'ın babası Hasan Kılıç görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Bakanımız Irak Büyükelçisi ile görüştü. 'Ne gerekiyorsa yapıyoruz' diyor. Herkesin canla başla uğraştığını söylediler. İlgi gösteren herkese teşekkür ediyoruz. Başbakanımıza bizzat dosyayı ilettiklerini söyledi" dedi.

Muttalip Kütük'ün babası Naim Küçük ise, "Maliki ile bizzat kendisinin 2 defa görüştüğünü söyledi. 'Canla başla elimizden geleni yapıyoruz' dedi. Irak büyükelçisi ile de yanımızda direkt görüştü. Kendisine teşekkür ediyoruz" diye konuştu.