Hollanda, İngiltere, Avusturya"da Türkiye karşıtı kampanyalar ırkçılara zafer getirdi. Bu partiler AP"de grup kurup AB bütçesinden pay almak için gerekli vekil sayısına ulaştı

Avrupa Parlamentosu seçimleri sağ partilerin zafer kazanmasının yanısıra göçmenlik ve İslam karşıtı görüşleri nedeniyle ırkçı olarak nitelendirilen aşırı sağcıların da yükselişine sahne oldu. Bugüne kadar AB"nin yasama ve danışma organı olan Avrupa Parlamentosu"nda grup kurmak için yeterli sayıya ulaşamayan aşırı sağ, bu kez birçok ülkede beklenmedik zaferler kazanarak 736 sandalyeli mecliste 32 milletvekili çıkarmayı başardı. Böylece grup kurmak için gerekli olan 25 sayısına ulaştılar. Yarışta en büyük kazancı ise seçim kampanyalarını büyük ölçüde Türkiye ve İslam karşıtlığı üzerine kuran partiler aldı.

Hollanda"da İslam karşıtı Fitne filmini çekerek tartışma yaratan ve “Türkiye 1 milyon yıl geçse de AB"ye üye olmamalı” diyen Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, yüzde 17 ile büyük bir sürpriz yaptı ve AP"ye 4 vekille girmeyi başardı. Bu sonuçla Hollanda"nın en büyük ikinci partisi oldu.

Avusturya"da Joerg Haider"in ölümünün ardından yine aynı isimli Özgürlük Partisi liderliğini devralan Heinz-Christian Strache, seçime “Türkiye ve İsrail"e hayır!” sloganıyla girdi. Yüzde 13 oy alarak AP"de 1 olan koltuk sayısını 2"ye çıkardı.

İngiltere"de seçime bir hafta kala “Avrupa"da Türkiye"ye kapıları kapatın”, “Türk işçilere hayır” gibi el ilanları bastırarak Ankara"nın tepkisini çeken İngiliz Milliyetçi Parti (BNP) tarihinde ilk kez AP"ye vekil sokmayı başardı. 2 sandalyeyle AP"de temsil hakkı kazandı.

Belçika"da sürekli olarak Türkiye aleyhinde verdiği AB önergeleriyle tanınan ırkçı Flaman Menfaati Partisi yüzde 10 ile 2 milletvekili çıkardı.

Bulgaristan"da yaşayan Türkler aleyhinde çok sert kampanyalar yürüten, mitinglerinde “Aşağılık Türkler” diye bağıran ATAKA Partisi, parlamentoya 2 milletvekili soktu.

Benzer görüşlere sahip partiler, Romanya, Finlandiya, Macaristan, Danimarka gibi ülkelerde de çok sürpriz sonuçlara imza atarak AP"ye vekil göndermeyi başardı. İtalya ve Fransa"daki aşırı sağ görüşlü partilerin seçim başarıları da bu toplama eklendiğinde AP"de artık bir “ırkçı grup” kurulmasına kesin gözüyle bakılıyor. AP"de grup kurmak çok önemli. Çünkü AP"de grubu olan partilere parlamento bütçesinden pay ayrılıyor, çıkarılacak yasalarla ilgili oluşturulan komitelerde de grup üyeleri otomatik olarak koltuk sahibi oluyor. Daha önce ırkçı ve aşırı sağcı partilerin grup kurmalarını engellemek için 25 olan vekil sınırının artırılması gündeme gelmişti.


AP"de Türk sayısı 1 azaldı

SEÇİMLERDEN önce AP"de 5 Türk vekil bulunuyordu. Bulgaristan"daki HÖH partisi bu seçimde de Filiz Husmenova ve Metin Kazak"ı AP"ye göndermeyi başardı. Hollanda"da da Emine Bozkurt koltuğunu korumayı başardı. Almanya"da ise bu seçimlerde Vural Öger ve Cem Özdemir"in aday olmaması nedeniyle sadece Sosyal Demokratlar"dan İsmail Ertuğ AP"ye girdi. Böylece parlamentodaki Türk sayısı bir kişi azaldı.

Çapkın liderlerin ikisi de zafer kazandıAVRUPA

Parlamentosu seçimlerinin en şaşırtıcı sonuç verdiği ülkelerden ikisi İtalya ve Çek Cumhuriyeti oldu. Çünkü İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi"nin son bir ay içinde 18 yaşında bir iççamaşırı mankeniyle aşk yaşadığı öne sürülmüş, eşi boşanma davası açmış ve son olarak villasında üstsüz genç kızlarla çekilmiş fotoğrafları yayınlanmıştı. Bu fotoğraflarda çırılçıplak bir şekilde görüntülenen Çek Cumhuriyeti"nin eski başbakanı Mirek Topolanek"in de seçimde büyük kayba uğraması bekleniyordu. Ancak İtalya"da Berlusconi yüzde 35"le ipi göğüsledi. Çek Cumhuriyeti"nde ise Topolanek"in merkez sağ partisi, sürpriz bir şekilde yüzde 31 oy alarak, iktidarı 9 puan geride bıraktı.

Seçimin en büyük kaybedeni Brown!

MİLLETVEKİLLERİNİN kişisel harcamalarını devlete ödettiğinin ortaya çıkması ve ardından kabinesinde yaşanan istifa furyası İngiltere Başbakanı Gordon Brown"un liderliğindeki İşçi Partisi"nin sandığa gömülmesine neden oldu. İkinci Dünya Savaşı"ndan bu yana en kötü seçim sonucunu alan İşçi Partisi, yedi puan kaybederek, yüzde 15 oyla üçüncü sıraya indi. Ana muhalefetteki Muhafazakârlar yüzde 29 oy alırken, İngiltere"nin AB"den ayrılmasını savunan Bağımsız İngiltere Partisi bile yüzde 17"lik destekle İşçi Partisi"ni geride bıraktı. Dün akşam toplanan İşçi Partisi"nin parlamento grubu da Brown"a istifa etmesi için çağrı yaptı.

32 kişilik grup kuruyorlar

Hollanda: 4

Romanya: 2

Macaristan: 3

Avusturya: 2

Danimarka: 2

Finlandiya: 1

Yunanistan: 2

İtalya: 8

Belçika: 2

Fransa: 4

Bulgaristan: 2