Avrupa Birliği kaynaklı mali yardımların kullanımı denetim altına alınıyor. Yardımların terör örgütüne aktarıldığı iddialarını incelemek üzere Başbakanlık Teftiş Kurulu görevlendirildi.
 
Avrupa Birliği kaynaklı malî yardımların kullanımı denetim altına alınıyor. Yardımların bazı belediyelerce dolaylı olarak terör örgütüne aktarıldığı iddialarını incelemek üzere Başbakanlık Teftiş Kurulu görevlendirildi. Teftiş Kurulu, yayınlanan kanun hükmünde kararname uyarınca fonların kullanımı konusunda soruşturma da yürütebilecek.Avrupa Birliği (AB) destekli projelerde malî kaynağın nasıl harcandığına ilişkin takibi bundan sonra Başbakanlık Teftiş Kurulu yapacak. Son dönemde bazı Alman vakıflarının verdiği desteklerin belediyeler aracılığıyla terör örgütü PKK ile ona yakın kuruluşlara aktarıldığı iddia edilmişti. İddiaların bizzat Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilmesinin ardından AB fonlarının takibi için çalışma başlatıldı. Yayımlanan kanun hükmünde kararname ile Başbakanlık Teftiş Kurulu'na AB'den gelen malî kaynakların araştırılması görevi verildi.
 
Başbakanlık Teftiş Kurulu, 2 Kasım 2011 tarihinde yayımlanan KHK ile Avrupa Birliği'nden sağlanan mali kaynakların kullanımıyla ilgili süreci inceleyecek. Fonların amaçları dışında kullanımı ya da kullandırılan aracı kurumlarla ilgili gündeme gelen iddiaları araştıracak ve bunu soruşturmaya çevirebilecek.
 
Kabul edilen KHK ile 3056 sayılı Başbakanlık Teşkilat Kanunu'nda Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun görevlerini düzenleyen 20'nci maddesine, "Avrupa Birliği'nden sağlanan mali kaynakların kullanımıyla ilgili inceleme, araştırma ve soruşturma yapmak veya yaptırmak, bu konulara ilişkin inceleme ve soruşturmalarda uluslararası kuruluşlarla koordinasyonu sağlamak'' ibareleri eklendi.
 
Aralarında bazı Alman vakıflarının da bulunduğu Avrupa merkezli, yardım ve kredi kuruluşlarının hibe ya da kredi sağlarken, yapılacak işlerle ilgili belli firmaları işaret ettiği ve yüksek meblağlarla verilen işlerden elde edilen gelirin bölücü terör örgütüne aktarıldığına ilişkin iddialar, kamuoyunda tartışılmıştı. Tartışmaların sonucunda bu fonların alımı ve kullanımının denetimine ilişkin ciddi bir düzenlemenin bulunmadığı ortaya çıktı. Fonların kim tarafından, nasıl kullandırıldığı konularındaki soru işaretlerinin cevaplanamaması üzerine devreye Başbakanlık Teftiş Kurulu girdi. Başbakanlık Teftiş Kurulu, bundan böyle belediyelerin aldıkları hibe ve yardımları nasıl harcadıklarını, yapılan ihale veya tekliflerin içeriğini inceleyecek.
Zaman