Avrupa Merkez Bankası'ndan bazı yetkililer, Euro Bölgesi yetkililerinin kurtarma fonunun gücünün artırılması için çalıştıklarını belirtirken, ABD Başkanı Barack Obama da dünya ekonomisini tehdit eden borç krizini çözmesi için Avrupa üzerinde baskıyı artırdı. Krizin "dünyayı dehşete düşürdüğünü" belirten Obama, 17 üyeli Euro Bölgesi'nin liderlerinden bölgedeki sorunların çözümü konusunda hızlı davranmalarını istedi.
 
Obama California'da vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmasında, "Sorumlu girişimlerde bulunmak için çaba gösteriyorlar, ancak bu girişimler olması gerektiği kadar hızlı gerçekleştirilmiyor" dedi.
 
Uluslararası Para Fonu (IMF)/Dünya Bankası toplantıları ile G20 toplantısı için geçen hafta ABD'nin başkentinde bulunan Euro Bölgesi yetkilileri, dün Euro Bölgesi ülkelerinin borç krizini çözmek için çalıştıklarını belirtmişlerdi.
 
Ancak ülke kurtarma fonunun büyüklüğü ve çözümde Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) rolü hakkında çelişen açıklamalar, 17 ülkeden oluşan topluluğun uzlaşıya varmakta ne kadar zorlandığına dikkatleri çekmişti.
 
ECB İcra Kurulu üyesi Lorenzo Bini Smaghi de New York'ta dün yaptığı açıklamada, Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) olarak bilinen 440 milyar Euro büyüklüğündeki yardım fonunun teminat olarak gösterilmesiyle ECB'den daha fazla borçlanma sağlanabileceğini, krizle mücadele için bu şekilde daha fazla paranın ortaya konabileceğini söyledi. Smaghi bunun hangi şekilde yapılacağına ise Avrupa Birliği üyesi ülkelerin hükümetleri tarafından karar verileceğini belirtti.
 
Smaghi, bir konferansta yaptığı açıklamada, "Yetkililer EFSF dışında daha etkili ve yenilikçi bir yol bulunarak nasıl kaynak yaratılabileceği üzerinde çalışıyor" dedi.