Lübnan"da saklanan El Kaide militanlarının, Türkiye üzerinden Avrupa"ya geçtikleri öne sürüldü. İstihbarat servisleri, şimdi Ortadoğuve Avrupa"da, kayıplara karışan bu militanları arıyor. Militanların Avrupa"da terör saldırısı hazırlığında oldukları tahmin ediliyor.

Ein el-Hilveh kampı Lübnan"daki Filistin kamplarının en büyüğü olan Ein el-Hilveh"de, 2 kilometre karede 50 bin kişi yaşıyor. Lübnanlı yetkililerin aradığı birçok kaçağın gizlenme yeri ve militanların sığınağı olduğu düşünülen kampa, Lübnan ordusunun girmesine izin verilmiyor. Kamptaki militanların, son 5 yılda Lübnan ordusunu, ülkedeki Hıristiyan mahallelerini ve Birleşmiş Milletler Barış Güçlerini hedef alan bir çok saldırı düzenledikleri belirtiliyor.

Lübnan"ın güneyinde bulunan, ülkedeki en büyük ve en kalabalık Filistin mülteci kampı Ein el-Hilveh"de kalan Filistin Kurtuluş Örgütü üyesi Münir el-Makda, son bir kaç yıldır bu kampta yaşayan El Kaide militanlarının bir süre önce kampı terk ettiklerini açıkladı.

Avrupalı istihbarat servislerinin peşine düştükleri militanların, Suriye, Türkiye ve Balkanlar üzerinden Avrupa"ya geçtiğine inanılıyor. Son derece tehlikeli oldukları belirtilen militanların, Avrupa"da intihar saldırıları düzenleyebileceğinden endişe ediliyor.

"Bu militanlar çok tehlikeli"

Konuştuklarının kayda alınmaması şartıyla konuyla iglili olarak Guardian gazetesine açıklama yapan iki Lübnanlı istihbarat yetkilisi, Avrupalı istihbarat yetkilileri ile kayıplara karışan bu “çok tehlikeli” militanları bulmak için ortak bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi.

ABD"de kurulan, uluslararası işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen Carnegie Uluslararası Barış Vakfı"nda misafir araştırmacı olarak görev yapan Stephen Tankel, Guardian"a verdiği röportajda, şu anda herhangi bir kontrol altında bulunmayan bu militanların ciddi bir tehlike unsuru odluklarını dile getirdi.

Avrupa kolay hedef

Tankel, kayıplara karışan militanların bir kısmının Irak"ta savaştıklarını, orada savaş pratiği edinip, patlayıcılar konusunda uzmanlaştıklarını belirtti. Militanların bir çoğunun “şehit” olmak için hazırlandıklarını da söyleyen Tankel, bu nedenle Avrupa için ciddi bir tehlike arz ettiklerini dile getirdi.
Lübnan"da, ordu kadar, Hizbullah tarafından da göz altında tutulan bu El Kaide militanlarının, Avrupa"da daha rahat hareket edebilecekleri, bu nedenle de daha kolay saldırı düzenleyebilecekleri kaydedildi. Avrupa Birliği istihbarat yetkilileri de, Lübnan"dan ayrılan militanları yakalayabilmek için iz sürdüklerini açıkladılar.

MİLLİYET