Fenerbahçe ile Galatasaray UEFA akşamını beklenen sonuçlarla kapattılar. İki takımın bize böyle daha çok maçlar, çok geceler yaşatacaklarını düşünüyorum.

Böyle bir gecenin ardından Akşam Spor Servisi'ndeki değerli arkadaşlarımın önüme koydukları sorular var. Onlara cevap vermeye, görüşlerimi yansıtmaya çalışayım.
Bu yıl Fenerbahçe'de farklı bir ışıltı var. Güçlü bir motivasyon seziliyor. Sizce bunun sebepleri nelerdir?

ARAGONES İLE DAUM FARKI
- Fenerbahçe elbette bu yıldan çok daha farklı. Zaten geçen yıl o kadar kötü bir sezon geçirdi ki, bu yıl daha iyi olması kaçınılmazdı. Ancak Aragones ile Daum arasındaki yapısal fark bile Fenerbahçe'ye yeni sezonda önemli bir ivme kazandırdı.
Yapılan transferlerle Galatasaray'ın şampiyonluk şansını nasıl değerlendiriyorsunuz.

FAVORİ G.SARAY
-Hep söylüyorum. Galatasaray, hocası dahil fantastik transferler yaptı. Böyle bir kadronun şampiyonluğun en büyük adayı olması son derece doğal.
Fenerbahçe ile Galatasaray arasında bu sezon farklı bir rekabet yaşanıyor. Bunun sonu nereye varır?

AZ HATA YAPAN ÖNE GEÇER
- Fenerbahçe ile Galatasaray arasında bu sezon başlayan erken rekabet elbette şampiyonluk yarışına kadar gidecektir. Bu uzun yolda kim daha az hata yaparsa, öne geçebilir. Ama Fenerbahçe, Galatasaray konuşurken Mustafa Denizli'nin Beşiktaş'ını unutmayın. Önemli olan Fenerbahçe ile Galatasaray'ın Türkiye'deki değil, UEFA kupasındaki rekabeti. Bakalım UEFA'da bu bayrağı kim daha fazla ileri taşıyabilecek.
Soru: Her iki takımın transferlerini değerlendirir misiniz? Hangisi ağır basıyor?

KEİTA G.SARAY'IN YENİ RİBERY'Sİ OLUR
- Fenerbahçe ile Galatasaray 'ın transferlerine baktığımda, Galatasaray'ın transferlerini daha etkili buluyorum. Özellikle Keita çok farklı bir başlangıç yaptı. Belki aynı çizgide değil ama Galatasaray yeni bir Ribery buldu diyebilirim. Dilerim Keita'yı da Ribery gibi kısa sürede ve bedava kaçırmazlar.
Fenerbahçe'nin Sion karşısında ortaya koyduğu futbolu ve aldığı galibiyeti nasıl değerlendiriyorsunuz?

SİON DA KİM
- Fenerbahçe'nin Sion galibiyetini son derece doğal karşılıyorum. Sion kim de, böyle güçlü bir kadronun karşısında durabilecek. Maç çok daha farklı bitebilirdi.
Galatasaray'ın Levadia maçındaki futbolunu ve 5 farklı galibiyeti için neler söylemek istersiniz?

LEVADİA G.SARAY'IN SİKLETİNDE DEĞİL
- Galatasaray'ın rakibi Levadia da aynı sıkletin takımı olamaz. Galatasaraylı futbolcuların karşısında son derece aciz kaldılar. Bir ağır sıklet boksörü ile tüy sıkletin maçını izledik. Tüy sıkletin ayakları yerden kesildi. En önemlisi Galatasaray'ın farka gitmesinden sonra bile istekli ve iştahlı futbolunu devam ettirmesiydi. Bunu çok önemsiyorum.
Daum Avrupa 2. planda diyor, ancak Fenerbahçe UEFA Avrupa Ligi'nde de dolu dizgin gidiyor. Sizce bu Fener Avrupa Ligi'nde nereye kadar gider.

FİNALE KADAR GİDER
- Daum'un önce Türkiye deyip, Avrupa'yı ikinci plana atmasını asla kabul etmiyorum ve Fenerbahçelilere yapılmış bir hakaret olarak görüyorum. Fenerbahçe'nin kadrosu hem Avrupa'da, hem de Türkiye'de yürüyebilir. Daum bunun farkında değil mi? Avrupa ikinci planda deyip, takımın, camianın, taraftarın motivasyonunu sarsmaya, törpülemeye hakkı var mı? Herkesten fazla Daum iddialı olmalı. Fenerbahçe Avrupa Ligi'nde nereye kadar gider diye soruyorsunuz. Ben de diyorum ki, finale kadar gider. Hiç abartmıyorum, gerçekçi konuşuyorum. Bu sezon UEFA 'da bir Fenerbahçe- Galatasaray finali bekliyorum
Galatasaray hem ligde, hem de UEFA Avrupa Ligi ön eleme maçlarında bol bol gol atıyor. (7 maç 25 gol, ortalama: 3.57) Bunun sebebi Rijkaard'ın sistemi mi, yapılan transferler mi?

BUNLAR LEBLEBİ ÇEKİRDEK
- Galatasaray'ın bol gollü galibiyetlere imza atmasını elbette Rijkaard'ın oyun anlayışına, takımdaki fantastik ve yaratıcı oyuncuların bolluğuna bağlıyorum. Ancak Galatasaray'ın da, Fenerbahçe'nin de bugüne kadar Avrupa'nın leblebi-çekirdek takımlarıyla oynadıklarını unutmayalım.
Sizce Galatasaray ve Fenerbahçe'nin UEFA Avrupa Ligi'nde final oynama şansı var mı?

UEFA'DA İKİ TÜRK FİNALİ
- Yedinci sorunun cevabında yazmıştım. Bu sezon Fenerbahçe ile Galatasaray'ın UEFA'da final oynama şanslarını son derece yüksek görüyorum. Elbette UEFA 'da önemli takımlar var. Şampiyonlar Ligi'nden elenip gelecek takımlar var. Valencia, Roma, Villereal, Fiorentina, Celtic gibi takımlar olabilir. Buna rağmen final şansını yüksek görüyorum. Bu takımların hiçbiri bizim bu iki takımımızdan daha iyi değil. Galatasaray UEFA'yı kazanırken, Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi'nde Avrupa'nın en iyi sekiz takımı arasına girerken, bunlardan çok daha güçlü takımlarla oynadılar. Sözün kısası, hayal değil, gerçeği görüyorum ve UEFA'da iki Türk takımının oynayacağı bir finali bekliyorum.
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin transfere ihtiyacı var mı? Varsa hangi bölgelere?

FAZLA MAL GÖZ ÇIKARMAZ
- Bir transfere ihtiyaç var mı? Galatasaray için belki bir sağ kanat savunmacısı olabilir. Tahkim Kurulu kararından sonra bir Aurelio adı dolaşıyor. Ama Ayhan'ın, Mustafa Sarp'ın, Mehmet Topal'ın, hatta Barış'ın olduğu orta alanda çok mu gerekli derseniz, düşünürüm. Ama fazla mal göz çıkartmaz. Üstelik adamın adı Aurelio.Fenerbahçe'de sanki Emre orta alanda yalnız kalıyor gibi. Cristian iyi pas atıyor ama bir Aurelio gibi rakipten top çalamıyor, bu konuda Aurelio kadar etkili değil.
Galatasaray ve Fenerbahçe performanslarıyla öne çıkarken şampiyonluk yarışında Beşiktaş'ın şansı ne olur?

BEŞİKTAŞ SONUNA KADAR KOVALAR
- Doğru, bu sezona başlarken, şampiyonluk yarışında Galatasaray ile Fenerbahçe'nin adı, Beşiktaş'a oranla daha fazla öne çıktı. Üstelik Beşiktaş iki rakibine oranla Avrupa'da çok daha zor bir lig oynayacak. Ama şu unutulmasın: Eğer Mustafa Denizli'nin geçen yıl yakaladığı motivasyonu devam ediyorsa (ediyor mu bilmiyorum), transfer yapsın ya da yapmasın Beşiktaş bu işi sonuna kadar kovalar. İşin kötü tarafı şu: Bu sezon üç büyüklerin uzak ara yapacağı, geride kalanların dürbünle bakacağı bir lig oynayacağız gibi geliyor bana. Ancak bu üç takımımız da 'Önce Avrupa' demeli. Ülke içindeki şampiyonluk, bu kadar yatırımdan sonra çok da önemli bir başarı değil. Üstelik ligimizde son 25 yılda sadece Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın şampiyon olduğu unutulmasın. Son 25 yıldaki bu alışkanlıktan sonra ben bir futbolsever olarak Avrupa başarısına bakıyorum. Milyonlarca futbolsever gibi. / akşam